perjantai 26. elokuuta 2011

Totilas otsikoissa - tuli menestystä tai ei

Kouluratsastuksen parin viime vuoden kirkkaimman tähden Totilaksen loisto on hiipunut, ainakin viime aikaisten tulosten valossa, kun kouluratsastus on saanut uusia tähtiä, joista tuorein on toinen tumma ori, Utophia.

Kun Totilaksen myynti viime syksynä menestyksekkäiden MM-kisojen jälkeen tuli julki, kohdistui kouluratsastusta seuraavien mielenkiinto Edward Galin ja Totilaksen ennätystuloksia rikkovista upeista suorituksista ensin siihen, kuka oriin uusi ratsastaja on ja kun ratsastajan nimi selvisi, siihen miten uusi ratsastaja, nuori Matthias Alexander Rath tulee oriin kanssa menestymään. Monelle Gal oli ja on edelleen se ainut oikea ratsastaja Totilakselle ja asenne uutta ratsastajaa kohtaan oli valmiiksi epäilevä. Oriin uusi omistaja, yksi Saksan merkittävimmistä oriinpitäjistä ja ennen kaikkea kovana business-miehenä tunnettu Paul Schockemöhle ei myöskään välttämättä ollut paras mahdollinen nimi voittamaan ihmisten sympatioita puolelleen.

Hollantilaiset olivat luonnollisesti pettyneitä maan menestyneimmän ratsukon hajottua ja Totilaksen siirryttyä pahimman kilpakumppanin Saksan väreihin. Saksalaiset sen sijaan suorastaan hullaantuivat saadessaan oriin omiin riveihinsä. Totilas onkin kuulunut maan ratsastusmedian ja paikoitellen myös muun median vakioaiheisiin koko kuluvan vuoden ajan. Esimerkiksi oriin siirtyminen osaomistajansa, entisen huippukouluratsastajan ja Rathin äitipuolen Ann Kathrin Linsenhoffin,  tilalle oli suuri mediashow, jota oli paikalla todistamassa kymmeniä lehdistön edustajia. Myös tuoreen ratsukon ensiesiintymisen kilparadoilla lykkääntyminen oli omiaan pitämään Totilaksen otsikoissa. Huolimatta kaikista niistä valtavista ennakko-odotuksista, jotka varmasti kasasivat mielettömät paineet nuoren ratsastajan harteille, ratsukko aloitti yhteisen kilpauransa varsin mallikkaasti. Toki suorituksissa ilmeni epätasaisuutta ja se yhteistyö ja harmonia, joka teki aikanaan Galin ja Totilaksen suorituksista suorastaan ylimaallisia, oli vasta hakusessa. Tämä kaikki oli kuitenkin täysin ymmärrettävää ottaen huomioon Rathin ja Totilaksen tuoreen kumppanuuden. Totilas näytti jopa paikoitellen rennommalta ja tyytyväisemmältä Rathin kanssa kuin äärimmilleen virittyneenä Galin alla.

CDIO Aachenin kovatasoiset kilpailut heinäkuun puolessa välissä lupailivat Rathille ja Totilakselle hyvää Rotterdamin EM-kisoja ajatellen. Aachenissa olivat mukana lähes kaikki kärkinimet, mutta Totilas puhdisti palkintopöydän kolmella voitolla. Kaikki näytti siis hyvältä. EM-kisoissa kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan, ratsukon sijoitukset olivat joukkuekilpailun henkilökohtainen 3. sija sekä henkilökohtaisten luokkien sijat 4. ja 5. Tuloksina nämä sijaluvut olisivat hyviä lähes kenelle tahansa muulle, paitsi Totilakselle. Ulospäin suorituksissa näkyi edelleen epätasaisuutta ja selviä virheitä. Ohjelmat sisälsivät myös loistokkaita osuuksia, mutta Totilas ei enää näyttänyt yhtä tyytyväiseltä kuin aiemmin keväällä.

Eilen Horses.nl-nettisivulla julkaistussa kirjoituksessaan "Totilaksen tragedia" hollantilainen valokuvaaja Arnd Bronkhorst avaa yhden näkökulman Totilaksen tämän hetken tilanteeseen. Bronkhorst on tämän vuoden aikana ollut kuvaamassa Totilasta kaksi kertaa sen kotitallilla. Ensimmäisen kerran Schockemöhlen luona, jossa se Bronkhorstin mukaan seisoi pimeässä tallissa eikä siitä välittynyt mielikuva yhdestä maailman kalleimmista ja parhaista hevosista. Toisella kerralla Totilas oli jo nykyisessä kodissaan Linsenhoffin luona, jossa olosuhteet olivat loistavat ja Totilas näytti ratsastettaessa rennommalta kuin aiemmin. Rotterdamissa, EM-kisoissa tilanne oli kuitenkin aivan toinen. Bronkhorstin mukaan torstain veryttelyssä Totilas liikkui epäpuhtaasti ja sen paikka olisi ollut kaikkea muuta kuin olla menossa kilparadalle. Tästä huolimatta Totilas suoritti asiallisen Grand Prix'n ollen kolmas. Perjantaina Bronkhorst oli seuraamassa Rathin ja Totilaksen välipäivän treenaamista. Ratsukko teki paljon töitä, erityisesti paljon piaffia ja passagea. Bronkhorstin mielestä kyseinen lähestymistapa ei välttämättä ollut oikea, jos tavoitteena oli pitää hevosen mieli virkeänä lauantain ja sunnuntain GP-radoille. Lauantain Grand Prix Specialista Bronkhorstille välittyikin tunnelma siitä, että ratsukon kesken ei vallinnut yhteisymmärrys. Bronkhorstin sanoin: "Aivan kuin he eivät enää olisi pitäneet toisistaan". Sunnuntaina ennen Kürin alkua Bronkhorst oli todistamassa tallissa Rathin ja hänen isänsä välistä erimielisyyttä. Rath ei olisi halunnut kilpailla, mutta hänen isänsä mielestä ratsukon piti startata. Herääkin kysymys, olivatko Rathin haluttomuuden syynä huonot tulokset vai se, ettei Totilas tuntunut hyvältä. Ennen palkintojen jakoa Bronkhorst huomasi, että Totilaksen oikeassa kyljessä oli pieni reikä, josta ei vuotanut verta, mutta iho oli rikki. Tämän kaiken jälkeen Bronkhorst heittää ilmoille dramaattisia kysymyksiä: "Mitä he tekevät Totilakselle? Mitä he tekevät toisilleen?". Bronkhorst lopettaa kirjoituksensa toteamukseen "Totilaksesta on tullut traaginen sankari. Niin paljon potentiaalia, niin paljon surua. Mikä katastrofi kaikille osallisille."

Tämän vuodatuksen jälkeen herää kysymys, mitkä Bronkhorstin motiivit kyseiselle kirjoitukselle ovat. Jos Totilas esimerkiksi olisi liikkunut epäpuhtaasti olisi se todennäköisesti huomattu veryttelyssä, jota stewardit valvovat. Toisaalta tekstissä varmasti piilee jokin totuuden siemen. Jääkin nähtäväksi, millaisten tähtien alla Totilaksen ura jatkuu tästä eteenpäin. Ainakaan ratsastajanvaihdosta ei ole tulossa. Vaikka Schockemöhle totesikin, etteivät EM-kisat olleet sitä, mitä he toivoivat, ei hän ole etsimässä oriille uutta ratsastajaa. Schockemöhlen mukaan Totilas ei EM-kisoissa ollut sillä tuulella, että se olisi työskennellyt yhtään ylimääräistä ja tätä ei Rath kyennyt muuttamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti