torstai 18. elokuuta 2011

Suomi 7. EM-joukkuekisassa - Iso-Britannialle yllätyskultaa

Suomen joukkue sijoittui seitsemänneksi kouluratsastuksen EM-kilpailuissa Rotterdamissa. Suomella oli mahdollisuudet myös kuudenteen sijaan, mikä olisi taannut joukkueelle paikan ensi vuoden Lontoon olympialaisiin. Sijoittuminen kuuden joukkoon olisi kuitenkin vaatinut joukkueen ankkurilta Mikaela Lindhiltä samanlaista venymiskykyä kauden parhaaseen suoritukseen kuin Terhi Stegars esitti eilen ja Emma Kanerva aikaisemmin tänään.  "Me halusimme niin paljon ja pääsimme niin lähelle", huokasi joukkueen johtaja Riitta Holopainen. "Tietysti se vähän harmittaa, sillä tavoitteemme oli täysin mahdollinen. Nyt sitten vaan lähdemme entistä suuremmalla motiivilla tavoittelemaan paikkoja henkilökohtaisen olympiarankingin kautta."

Lindh teki tasaisen ja varman suorituksen, jolla ratsukko sai kelpo tuloksen 68,450 %. Ratsukolla olisi kuitenkin ollut rahkeet yli 70 % suoritukseenkin. "Olen kyllä suoraan sanoen valtavan vihainen, sillä 70 prosenttia olisi ollut aivan mahdollinen. Verryttelyssä Mas Guapo liikkui hienosti, ryhdikkäästi rinta rottingilla, mutta radalle tullessaan se jännittyi ja teki itsensä pieneksi. Sen sijaan että se olisi esiintynyt tyyliin, hei katsokaa, täältä minä tulen, se jarrutteli ja tuijotteli ja käpristyi itseensä ikään kuin pyydelleen anteeksi että olen täällä" Lindh harmitteli suorituksensa jälkeen.

Suomen panos joukkuekisassa oli kaikesta huolimatta hyvä. Kolme suomalaista ratsukkoa nähdään lauantain Grand Prix Specialissa, johon pääsee joukkuekisan 30 parasta. Terhi Stegars ja Axis TSF olivat sijalla 29., Mikaela Lindh ja Skovlunds Más Guapo sijalla 28 ja Emma Kanerva ja Sini Spirit sijalla 20.

Joukkuekisassa suomalaisista parhaiten onnistunut Kanerva oli syystäkin tyytyväinen. "Tänään uskalsin jo uskoa hyvään suoritukseen, vaikka viimeiset päivät ovat olleet vaikeita. Meidän edellinen yhteinen kisa oli maaliskuussa ja kisapaikalle tuleminen sai hevosen vähän jännittyneeksi. En meinannut saada sitä rauhoittumaan treeneissä, kun en voinut ratsastaa täysillä, sillä hevosen voimataso ei vielä ole huipussaan", Emma kuvaili viime päivien tunnelmiaan. "Mutta yöllä sain kasattua itseni uudelle fiilikselle ja tänään verryttely tuntui hyvältä. Radalla keskityin täysin siihen, että pääsen maaliin saakka. Passagen jälkeen rupesi tuntumaan että ehkä tämä tästä rupeaa sujumaan", Emma kertoi hymyillen suorituksensa jälkeen. Myös Kyra Kyrklund antoi Kanervalle tunnustusta hyvästä suorituksesta: "Emma arvioi hevosensa tilan täydellisesti. Hän on voinut treenata hyvin rajallisesti, mutta on pystynyt arvioimaan mitä hän voi tehdä ja vaatia rasittamatta hevostaan liikaa. Hän tietää, että vain radalla esitetty suoritus merkitsee jotain, ei verryttelyalueella. Hän hallitsee tilanteet loistavasti ja pystyy lisäämään hieman suolaa tai pippuria juuri siihen, missä sitä tarvitaan ilman että liike hajoaa".

Joukkuekultaa otti ehkä hieman yllättäen Iso-Britannia, joka oli ylivoimainen saaden kolme ratsukkoa viiden parhaan joukkoon. Luokan ykkönen, 82,568 % upealla suorituksellaan ansainnut Iso-Britannian ratsukko Carl Hester - Uthopia antoi kuitenkin osviittaa mahdollisesta menestyksestä jo muutama viikko sitten olleissa Hicksteadin World Dressage Masters -kisassa voittamalla Grand Prix'n yli 80 % tuloksella ennen Adelinde Cornelissenia ja Parzivalia. Hester ylisti joukkuekisan jälkeen ratsuaan, 10-vuotiasta KWPN-oria: "Hevosen luonne ei ole ikinä tuottanut mitään ongelmia. Kaikki mitä voin tehdä kotona, voin tehdä myös radalla. Luojalle kiitos, että löysin Utophian." Tuomariston jäsen Stephen Clarke ylisti Hesterin hevosystävällistä tyyliä ratsastaa. Hester itse kertoi luottavansa ns. terveeseen hevosenpitoon. Uthopia pääsee kisojen jälkeen kuuden viikon laidunlomalle. Sitä myös treenataan vain neljänä päivänä viikossa.

Saksan joukkue otti hopeaa Matthias Alexander Rathin ja Totilaksen oltua joukkueen paras ratsastaja. Pari sijoittui kolmanneksi tuloksella 79,453 %. Pronssi meni Hollannin joukkueelle, jonka parhaasta suorituksesta vastasi luokassa toiseksi prosentein 81,155 tullut ratsukko Adelinde Cornelissen - Jerich Parzival.

Huomenna perjantaina EM-luokissa on välipäivä. Kilpailut jatkuvat lauantaina Grand Prix Specialilla, jossa jaetaan ensimmäiset henkilökohtaiset mitalit.

Joukkuekilpailun tulokset
Joukkuekilpailun tulokset, henkilökohtaiset sijoitukset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti