tiistai 28. elokuuta 2012

Uusi kouluratsastuksen valmennusrengas tavoitteellisille ratsastajille

Uusia tuulia kaivataan jatkuvasti kotimaisen ratsastuksen "kentällä", jotta suomalaista ratsastusurheilua ja -harrastusta kyetään viemään eteenpäin. Erityisesti kouluratsastuksen saralla kaikenlaiset tuoreet ideat ovat tervetulleita. Tilannehan on Suomessa tällä hetkellä se, että ainakin SRL:n taholta painopiste keskittyy vahvasti esteratsastukseen, vaikka suomalaisten kouluratsastjien pitkäjänteinen työ näkyy kansainvälisillä kentillä erinomaisena tulostasona, viimeksi hienoina suorituksina Lontoon olympialaisissa.

Oman panoksensa suomalaisen kouluratsastuksen edistämiseksi haluaa tehdä orimattilalainen ratsastusseura Equestrian Balance. Vuoden 2011 alussa perustettu toistaiseksi vielä pieni, mutta sitäkin aktiivisempi seura päätti jäsentensä ideoihin pohjautuen lähteä rakentamaan omaa valmennussysteemiä, joka perustuu säännölliseen, tavoitteelliseen valmentautumiseen kuitenkin niin, että se soveltuu myös tavallisille harrastajille, joiden tavoitteet eivät ole kansainvälisillä radoilla. Seuran toimijat kokivat tällaiselle valmennusrenkaalle olevan tarvetta, koska vastaavia vaihtoehtoja erityisesti aikuisharrastajille ei juurikaan ole tarjolla.

EqB-Teamista vertaistukea ja monipuolista tietotaitoa
Ideoinnin tuloksena syntyi EqB-Team. Toiminnan lähtökohtana on tarjota ammattimaista ja tehokasta tukea eritasoisille ratsukoille ja auttaa heitä käytännön ongelmissa niin varustehuollon, ruokinnan kuin ratsastajan fyysisen ja henkisen valmennuksenkin saralla. Valmennusrengas tukee ratsukoiden kotiharjoittelua säännöllisten kokoontumisten avulla ja renkaaseen kuuluvat ratsukot antavat samalla hyvää vertaistukea toisilleen. EqB-Team on tarkoitettu sekä kilpaileville ratsukoille että tavoitteellisille harrastajille. Tärkeintä on halu kehittyä ratsastusharrastuksessa ja nostaa tämänhetkistä taitotasoaan ylöspäin sekä sitoutua pitkällä tähtäimellä valmennuksiin. Teamiin on tarkoitus perustaa eritasoisia ryhmiä aina nuorista hevosista ja suomenhevosista pitemmälle koulutettuihin ratsuihin. Seuran edustajien mukaan toiveena on myös kehittää me-henkeä valmennusrenkaan jäsenten kesken, mikä on positiivinen lisä välillä niin yksinäiseltä puurtamiselta tuntuvaan ratsastusharrastukseen.

Valmentajiksi projektiin ovat lupautuneet tässä vaiheessa ainakin jo pitkään Saksassa vaikuttanut Jenny Eriksson sekä Pia Varjonen, jonka tallilla teamin valmennuksia tullaan järjestämään. Tavoitteena on saada mukaan myös ulkomaisten huippunimien tietotaitoa. Käytännön ratsastusharjoittelun lisäksi teamin jäsenille järjestetään teorialuentoja. Vaikka valmennusrengas keskittyykin kouluratsastukseen, ovat myös muiden ratsastuksen lajien edustajat tervetulleita mukaan. Teamiin voi hakea maantieteellisesti kauempaakin, valmennusviikonlopuiksi löytyy tallipaikkoja vieraileville ratsukoille.

Projekti on jo herättänyt kiinnostusta Orimattilan seudulla. Paikallisten yrittäjien kanssa on neuvoteltu hankkeeseen liittyvistä yhteistyökuvioista ja myös Orimattilan kaupunki on osoittanut kiinnostusta hanketta kohtaan. Varsinaiset valmennukset pyörähtävät käyntiin syksyn aikana, mutta teamiin voi hakea ympäri vuoden. Lisätietoja Equestrian Balancesta ja projektista löytyy seuran nettisivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti