tiistai 7. elokuuta 2012

Lontoo 2012: Briteille joukkuekultaa - Suomalaisia ei nähdä finaalissa

Iso-Britannian kouluratsastusjoukkue voitti odotetusti joukkuekilpailun, joka ratkaistiin Grand Prix – ja GP Special -luokkien yhteistulosten perusteella kolmen parhaan ratsukon tulokset huomioiden. Joukkue ratsasti huikean yhteistuloksen 79.979 prosenttia. Brittien kouluratsastusjoukkue voitti nyt ensimmäisen olympiamitalinsa. Kultakanta alkoi tosin viime vuoden EM-kilpailussa Rotterdamissa, jossa maa ohitti vuosikausia kouluratoja hallinneet Saksan ja Hollannin. Saksa nousi Greenwich Parkissa hopealle yhteistuloksella 78.216 ja Alankomaat pronssille, 77.124.

Henkilökohtaisesti parhaan tuloksen myös GP Specialissa ratsasti isäntämaan Charlotte Dujardin nuorella, suuresti, pehmeästi ja tyytyväisen näköisenä liikkuvalla ratsullaan Valegro tuloksella 83.826. "Sellaisen hevosen ratsastaja saa vain kerran elämässään, se on aivan uskomaton", totesi Dujardin. Alankomaiden Adelinde Cornelissen / Parzival oli jälleen toinen tuloksella 81.968. Seuraavat sijat veivät Britannian Carl Hester / Utopia, Saksan Helen Langehanenberg / Damon Hill ja Britannian Laura Bechtolsheimer / Mistral Hojris. Viiden parhaan joukossa oli näin kolme brittiratsastajaa.

Suomen Emma Kanerva ja Mikaela Lindh ratsastivat osuutensa kunnialla. Kanerva oli tuloksissa sijalla 22 ja Lindh 30. Kanervan tulos oli 71.899 prosenttia, mikä jäi viimeisen finalistin, Italian Valentina Truppan ja Eremo Del Castegnon lukemista (74.127) vain 1.238 prosenttiyksikköä.

Itse kuudet olympialaiset ratsastanut Kyra Kyrklund seurasi läheltä Kanervan ja Lindhin suorituksia ja totesi, että suomalaiset voivat olla ylpeitä ratsukoistaan. "Fia (Lindh) ratsasti kerrassaan upean GP-ohjelman, jossa Mas Guapo liikkui paremmassa muodossa kuin koskaan olen nähnyt sen liikkuvan kilparadalla. Myös Special ohjelma oli hyvä, mutta hevonen vaikutti hiukan väsyneeltä. Uuteen luokkaan valmistautuminen on aina vaikeata ja täytyy uskaltaa olla ratsastamatta liikaa", mietti Kyrklund. "Emma (Kanerva) teki fantastista työtä tänään korjaten edellisen luokan virheet ja ratsastaen kotiin kaikki saatavissa olevat pisteet. Finaalipaikka oli todella lähellä", totesi Kyrklund.

"Pienestä ratsastusmaasta tulevilla ratsastajilla ei ole varaa tehdä virheitä, ja samalla heidän täytyy ottaa riskejäkin, jotta pisteitä tulisi. Olen itse kokenut sen monen monta kertaa. Ei myöskään riitä, että juuri siinä yhdessä tärkeässä kilpailussa onnistuu hienosti. Jos Emma ja Fia olisivat ratsastaneet ilman virheitä GP-luokassa ja saaneet vähän paremmat prosentit, olisi finaalipaikka tämän päivän Specialista auennut helpommin. On vain pakko ratsastaa 72 prosentin pisteille useamman kerran peräkkäin, jotta tuomarit tietävät, että on sillä tasolla. Silloin he uskaltavat antaa yhdeksikön niistä liikkeistä, joista sen ansaitsee", Kyrklund muistuttaa.

Torstain henkilökohtaiseen mitalikilpailuun GP vapaaohjelmaan kaikki 18 ratsukkoa lähtevät puhtaalta pöydältä. Charlotte Dujardin on luonnollisesti suuri ennakkosuosikki. Mutta vapaaohjelma on luonteeltaan erilainen ja siinä ratsastajilla on mahdollisuus esittää vaikeutettuja teknisiä osuuksia omassa koreografiassaan itse valitsemansa musiikin tahtiin. "Ei pidä laskea pois todellisia kürtaitureita kuten Anky van Grunsven ja Salinero", Kyra Kyrklund muistuttaa.

Tiedote: SRL

Joukkuekilpailun tulokset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti