sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Lontoon paralympialaiset: Karjalainen viides ja Kivimäki kymmenes pakollisessa ohjelmassa

Kuninkaallisen Greenwich Parkin ratsastuskeskuksessa kilpailtiin lauantaina 1b-ryhmän pakollinen ohjelma. Mitalia tavoittelemaan lähtenyt ratsukko Katja Karjalainen ja Rosie ei ollut parhaassa terässä, sillä ratsastajalle nousi kilpailua edeltävänä yönä kuume ja hevonen on antibioottikuurilla haavan aiheuttaman lievän tulehduksen vuoksi. Tulos 69,739 prosenttia maksimipisteistä riitti kovatasoisessa kilpailussa viidenteen sijaan. Jaana Kivimäki ja Grivis puolestaan onnistuivat erinomaisesti, mutta tuomareiden antamat yllättävän vaisut prosentit 65,957, riittivät kymmenenteen sijaan. "Elli (Rosie) oli verryttelyssä vähän raskas, mutta odotin sen syttyvän radalla yleisön edessä. Se ei kuitenkaan sitä tehnyt, ja minulle jäi mieleen, että se oli tänään raskaampi ratsastaa kuin torstaina", kuvaili mäntsäläläinen Karjalainen suoritustaan. Keskiravista siirtyminen harjoitusraviin ei sujunut ratsukolta pehmeästi, ja sisääntulossa huononäköisen Karjalaisen ratsastama linja oli vino. Torstaina loistavasti liikkunut hevonen oli tänään myös katsojien silmään vaisumpi. Siihen voi olla syynä sen haavan aiheuttamaan lievään tulehdukseen saama antibioottilääkitys ja sen aiheuttama löysä vatsa. "Ajattelin heti radan jälkeen, että suoritus oli ala-arvoinen. Olin pettynyt. Olen ihmeissäni, että tulos kuitenkin kantoi viidenteen sijaan. Olin myös kolmanneksi paras eurooppalaisista. Nyt jäi mukavasti hampaankoloon ylihuomista ajatellen", kertoi Karjalainen.

Paralympialaisten ensikertalainen, kouvolalainen Kivimäki teki taas mielestään elämänsä parhaan radan. Grivis-ratsu sai ratsastajaltaan pelkkää suitsutusta. "Grivis tuntui niin hyvältä. Minulla oli radalla erittäin hyvä fiilis. En olisi voinut tehdä mitään paremmin. En ole vielä saanut tuomareiden arvosteluja, joten en tiedä, mistä meitä rangaistiin. Myös verryttelyssä auttanut ja suoritusta seurannut Kyra [Kyrklund] oli ihmeissään tuloksesta", Kivimäki mietti. Kivimäki oli saanut torstaina villisti ja säikysti esiintyneen Griviksen rauhoittumaan vähentämällä väkirehuja ja lisäämällä liikuntaa. Hevonen olikin henkilökohtaisessa ohjelmassa kuuliainen, letkeä ja rento, ja teki pehmeitä siirtymisiä. Maanantain vapaaohjelmaan Kivimäki lähtee vielä parantamaan sijoitustaan. "Vapaaohjelma on meidän paras juttumme. Käytän ohjelmassa Titanic-elokuvan musiikkia, lähtihän laiva sata vuotta sitten Lontoosta matkalleen."

Kultamitali yllättäen Australiaan
Kärkisijoista käytiin erittäin tiukka kilpailu, sillä mitalistit olivat kaikki samalla prosentilla. Suurin yllätys oli, että yhdeksänkertainen paralympiakultamitalisti, britti Lee Pearsonin hevosella Gentleman, joutui tyytymään hopeaan. Kultaa voitti Australian Joann Formosa hevosella Worldwide PB 75,826 prosentin tuloksella. Euroopassa lähes tuntematon Formosa vammautui 25 vuotta sitten ratsastusonnettomuudessa avatessaan porttia hevosen selästä. Hän on kaksinkertainen Oseaanian mestari viime vuodelta.

Pronssia voitti Josef ”Pepo” Puch hevosella Fine Feeling. Puch on kilpaillut vammaisratsastuksessa vasta muutaman vuoden. Kenttäratsastuksessa aina olympialaisia myöten kilpaillut itävaltalainen putosi hevosensa selästä vuonna 2008 ja sai selkäydinvamman. Hän pääsi nousemaan takaisin satulaan vuonna 2010.

Vammaisratsastusta seurasi Greenwich Parkissa täysi katsomollinen yleisöä. Ulkoareenalla suorittaneiden ratsukoiden turvallisuus pyrittiin takaamaan yleisön tarkalla ohjeistamisella. Ratsastajat kertoivat etukäteen, saako heidän suorituksensa jälkeen taputtaa. Aplodeja sai antaa vasta, kun hevonen oli suorituksen jälkeen avustajan talutuksessa. Areenalla sai myös olla haluttaessa olla toinen hevonen suorittavan hevosen seurana.

Ib-ryhmässä ratsukot esittävät koululiikkeitä käynnissä ja ravissa. Ratsastajat ovat pääasiassa pyörätuolin käyttäjiä. Huononäköisenä Karjalaisella on avustaja, joka ilmoittaa huutamalla ratsukon sijainnin kouluradalla.

Sunnuntaina ratsukoilla on välipäivä. Henkilökohtainen vapaaohjelma musiikilla kilpaillaan maanantaina klo 16.15 alkaen.

Tulokset

Tiedote: SRL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti