tiistai 6. syyskuuta 2011

Tuija Tuominen: kovalla työllä ja säännöllisellä valmennuksella tuloksiin

Lahassa valmennustalli Master Dressage Oy:tä pyörittävä Tuija Tuominen on tuttu nimi viime vuosilta mm. nuorten hevosten luokkien tuloslistoilta. Hän on panostanut puolisonsa Milko Tuomisen kanssa viime vuosina vahvasti laadukkaaseen hevosmateriaaliin hankkimalla lupaavia nuoria hevosia mm. Saksan huutokaupoista. Tuomisen käytössä on tällä hetkellä kolme hevosta, joiden potentiaali riittää toivottavasti aina vaikeisiin luokkiin asti: 6-vuotiaat Serpico (OLD, Sir Donnerhall - Pink As, om. Master Dressage Oy) ja Samba Queen S (OLD, Sir Donnerhall - Lord Liberty, om. Ympäristöpalvelut Tuominen Oy) sekä 7-vuotias Summer (HANN, Stedinger - Akzent II, om. Master Dressage Oy). 

Serpico ja Samba Queen S ovat olleet koko kuluvan vuoden valmennuksessa Tanskassa Andreas Helgstrandin luona, jossa Tuominen on käynyt niitä säännöllisesti ratsastamassa. "Molemmat hevoset ovat edistyneet hyvin ja niiden kanssa on tarkoitus nousta ensi kaudella II A-tasolle", kertoo Tuominen. Ne ovat kilpailleet tällä kaudella Tanskassa II B-tasolla nuorten hevosten luokissa, joista Serpico on saanut jopa yli 80 % tuloksia kovassa seurassa Tanskan parhaimmiston joukossa. Ruuna on herättänyt laadullaan huomiota siinä määrin, että Tuominen on saanut siitä muutaman houkuttelevan tarjouksenkin. Näillä näkymin se on kuitenkin tarkoitus pitää itsellä. Tuomisen mukaan myös Helgstrand arvostaa todella paljon Serpicon liikekapasiteettia. Haasteellisen hevosen Serpicosta tekee kuitenkin sen herkkyys, mutta Tuominen toivoo iän tasoittavan kuumakallea. Samba Queen S puolestaan on luonteeltaan sympaattinen ja yritteliäs tamma, joka työskentelee aina täydellä sydämellä. "Samban kanssa on tällä kaudella keskitytty erityisesti laukanvaihtoihin. Sillä on suuri laukka ja tasapainon kehittyminen on vienyt aikaa. Nyt tamma vaihtaa kuitenkin jo hyvin", kuvailee Tuominen. 

Viime talvena P.S.I.-huutokaupasta ostettu Summer ei ole kilpaillut tällä kaudella. "Sen kanssa treenataan parhaillaan Pyhän Yrjön asioita, mutta se tarvitsee vielä paljon lisää voimaa", Tuominen kertoo. Myös Summerin kanssa tavoitteet ovat ensi kaudella II A-luokissa. 
Tuominen on tyytyväinen siihen apuun ja palautteeseen, jota hän Tanskassa Helgstrandin luona on saanut. "On ollut ihanaa huomata, että voi tulla tuntemattomana pienestä maasta kuten Suomesta ja saada silti paljon kiitosta hyvistä hevosista ja niiden kanssa tehdystä työstä." Tuomisen hevoset palaavat koti-Suomeen syyskuun lopussa. Yhteistyö Helgstrandin kanssa kuitenkin jatkuu, Tuomisten omistama 2-vuotias ori Steniro (HANN, Stedinger - De Niro) jää Tanskaan valmisteltavaksi Tanskan oripäivien karsintoihin. Satu ja Tuomas Juuriselta ostetun oriin suhteen Tuominen on antanut Helgstrandille vapaat kädet edetä sen kanssa parhaaksi katsomallaan tavalla oripäiviä silmällä pitäen. 

Kovalla työllä tavoitteisiin
Vaikka Tanskassa valmentautumisen myötä hevoset ovat kehittyneet melkoisesti ei Tuominen kuitenkaan usko löytyvän oikotietä onneen: "En ole nähnyt Tanskassa mitää taikasauvaa siihen, että hevoset yhtäkkiä liikkuvat isosti ja irtonaisesti itseään kantaen. Se on vain ja ainostaan kovan työn tulosta." Tuomisen mukaan tulosten eteen täytyy tehdä työtä, työtä ja vielä kerran työtä. Toki palasten (tavoitteisiin riittävä hevonen, olosuhteet, valmentautumismahdollisuudet yms.) pitää olla kunnossa, mutta ilman oikeanlaista työskentelyä ei kalliillakaan hevosilla päästä hyviin tuloksiin. Tuominen pitääkin yhtenä perusongelmana Suomessa epäsäännöllistä valmentautumista ilman selvää päämäärää. Tähdättäessä huipputasolle tulee valmentautumisen olla säännöllistä ja tapahtua useita kertoja viikossa. Tuomisen mukaan tämä on yksi suurimmista eroista Suomen ja Tanskan välillä. "Tanskassa töitä tehdään säännöllisesti ja tehokkaasti 4-5 päivänä viikossa. Tietenkin hevoset saavat välillä levätä ja tarvitsevat palautumista rankan treenin vastapainoksi. Suomessa näkee kuitenkin valitettavan usein huonosti läpiratsastettuja hevosia, jotka eivät liiku eteenpäin ja jotka on ratsastettu pitkiksi ja etupainoisiksi eikä niillä ole voimaa kantaa itseään. Näiden serauksena syntyviä ongelmia pyritään sitten ratkomaan hierojilla ja satulanvaihdoilla, kun monet ongelmat olisi mahdollista korjata nimenomaan oikeanlaisella ratsastuksella." "Uskon, että Suomessa on hyviä hevosia ja lahjakkaita ratsastajia. Työn laatuun ja määrään kun saadaan vielä arvostusta, niin voisimme nostaa tuloksia entisestään", Tuominen kuitenkin toteaa.

Näiden ajatusten kautta Tuominen on saanut kimmokkeen muokata oman valmennustallinsa, Master Dressagen, toimintaa aiempaa tavoitteellisempaan ratsastukseen painottuvaksi. "Yritystoiminnan suuntaaminen valmennuspaketeiksi ohjaa asiakaskuntaamme niin, että ne jotka tarvitsevat apua normaalin täysihoitopaikan lisäksi, saavat meiltä mahdollisimman paljon palveluja", kertoo Tuominen. "Haluamme tarjota apua tilanteessa, jossa hevosen omistaja haluaa panostaa pelkän täysihoitopaikan lisäksi myös säännölliseen valmentautumiseen." Lokakuun alusta alkaen Master Dressagessa on mahdollista ostaa normaalin tallipaikan lisäksi laajuudeltaan erilaisia palvelupaketteja, jotka sisältävät yhdestä useaan kertaan viikossa tapahtuvan valmennuksen sekä esimerkiksi ratsutusta tai juoksutusta tarpeen mukaan hevosen ja ratsastajan taidoista ja koulutustasosta riippuen.

Kansainvälisen tason valmennusta
Uutta palvelumallia täydentävät ulkomaalaisten, kansainvälisen tason valmentajien säännölliset vierailut Lahassa. Saksalainen, jo pitkään Saksan ratsastajainliiton palveluksessa ollut valmentaja ja koulutuomari Christoph Hess jatkaa vierailujaan Master Dressagessa. Hessin valmennuksia on tarkoitus olla talven aikana neljä kertaa. Uutena valmentajana Suomessa tullaan näkemään Helgstrandin tallilla ratsuttajana ja valmentajana työskentelevä Thomas Sigtenberggaard, joka on alustavasti lupautunut käymään täällä noin kerran kuukaudessa. Valmennukset ovat ensijaisesti avoimia Tuomisen valmennustallin asiakkaille, mutta tilan salliessa myös muut ovat tervetulleita osallistumaan kursseille. Tuomisen toiveena on saada myös Ulf Möller jossain vaiheessa valmennusvierailulle. Lisäksi syksyn aikana Lahassa käynnistyvät aluevalmennukset.

Ratsujalostusliiton mielivalta turhauttaa
Valmentamisen ja kilpailemisen lisäksi Tuominen kasvattaa myös pienimuotoisesti ratsuhevosia. Tällä hetkellä tallissa on kolme vuotiasta varsaa sekä uusimpana tulokkaan kesällinen tammavarsa Sir Donnerhallista. Kaikki varsat ovat FWB-hevosia, siitäkin huolimatta, että Tuominen kritisoi FWB:n etujärjestön Ratsujalostusliiton toimintaa tämän kesän NHMM-kisavalintojen osalta varsin voimakkaasti. "En edelleenkään voi ymmärtää sitä, että mikäli Andreas Helgstrandin ammattitaidolla ja kokemuksella suositellaan hevostani MM-kisoihin ja sanotaan, että siinä on finaaliainesta, niin sinne kuitenkin valitaan hevonen, jonka virallinen tulostaso tältä kesältä on 60-65 % väliltä." Tuominen ei voi myöskään voi hyväksyä RJL:n mielivaltaista tapaa tulkita valintakriteerejä sen omien, kulloistenkin mielihalujen mukaan. "Säännöistä pitäisi saada sellaiset, että ne ovat ennalta kaikkien tiedossa ja ne ovat kaikille samat", Tuominen toteaa. "Muuten suuria panostuksia ei ole järkeä tehdä ja voimavarat kannattaa suunnata muualle. Tällä hetkellä voimavarat kuluvat oikeuksien hakemiseen, sen sijaan että voisimme tehdä jotain hyvää suomalaisen kasvatuksen eteen - harmillista ja turhauttavaa.", Tuominen lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti