sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Terhi Stegars osti pitkäaikaisen kilpakumppaninsa Axis TSF:n

Terhi Stegars, yksi Suomen terävimpään kansainväliseen kärkeen kuuluvista ratsastajista, on varmistanut omaa hevostilannettaan hankkimalla omistukseensa pitkäaikaisen kilpakumppaninsa trakehner-jalostusori Axis TSF:n (1999, Sixtus - Angard). Stegars osti oriin yhdessä työnantajansa, 'A bis Grand Prix' -tallin omistajan Tanja Kayserin kanssa englantilaiselta Sian Prosser-Readelta.

Prosser-Reade löysi Axiksen Neumünsterin oripäiviltä vuonna 2001, jolloin ori oli 2,5 -vuotias. Se hyväksyttiin tuolloin esitarkastuksessa. Seuraavana keväänä oriin ollessa 3-vuotias se siirtyi Stegarsin ratsastettavaksi. Samana vuonna ori suoritti 70 päivän testinsä Neustadt-Dossessa yhteistuloksella 122,95 kouluindeksin ollessa 126,98. Vuoteen 2002 mahtui myös Stegarsin ja Axiksen ensimmäinen yhteinen esiintyminen suurelle yleisölle trakehner-oripäivien gaalaillassa Neumünsterissä. Seuraavana talvena Stegars esitti Axiksen menestyksekkäästi hannover-kantakirjaan, jonka jälkeen parin tiet erosivat kolmeksi vuodeksi. Tuona aikana Axis oli ensin astumassa Neustadt-Dossen valtionsiittolassa ja sen jälkeen kaksi vuotta omistajansa luona Englannissa.

Axis palasi kuitenkin takaisin Stegarsin talliin. Ori oli tuolloin 6-vuotias ja sitä oli ratsastettu varsin vähän. Siitä alkoi ratsukon nousujohteinen ura kohti kansainvälisiä kenttiä. Stegars starttasi Axiksella ensimmäistä kertaa kansallisella tasolla Saksassa oriin ollessa 8-vuotias. Kyseessä oli Va A -tasoinen luokka ja tuloksena voitto. Tämän jälkeen pari kilpaili menestyksellä pikkukierroksella. Ratsukko nousi GP-tasolle kaudella 2009, jolloin se sai mm. SM-hopeaa. Kaudesta 2011 lähtien pari on kilpaillut kansainvälisellä tasolla.

Tähän mennessä Stegarsilla ja Axiksella on GP-tasolta tilillään 36 voittoa ja sijoitusta. Ratsukon parhaimpiin saavutuksiin sinivalkoisissa väreissä kuuluvat vuoden 2011 EM-kisojen 7. sija joukkue- ja 25. sija henkilökohtaisessa kilpailussa. Lisäksi ratsukko oli varalla viime vuoden Lontoon olympialaisiin.

Viime kauden eli kauden 2012 tähtihetkiin lukeutuvat Stegarsin mukaan Leudelangen CDI3*-kisojen voitto, Wiesbadenin CDI4*-kisojen kakkossijat sekä Perl Borgin CDI4*-kisojen kolmas tila. Axis oli myös kauden 2012 menestynein trakehner ja se sai viime vuonna eliitti-oriin tittelin. Kilpauransa ohella Axis on ehtinyt tehdä hyvää jälkeä myös jalostuksessa. Sillä on viisi jalostukseen hyväksyttyä poikaa: Hirtentanz, Ballzauber, Sidney Bay, Berlusconi ja Ararad. Trakehnerin lisäksi Axis on kantakirjattu hannover-, oldenburg ja berlin-brandenburg -kantakirjoihin.

Ratsukko aloitti kauden 2013 viime viikonloppuna Neumünsterin World Cup -kisassa, jossa tuloksena oli 11. sija 71,5 prosentin tuloksella Grand Prix Kürissä. Kauden päätähtäin on kohdistettu EM-kisoihin, jotka järjestetään elokuun lopulla Tanskassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti