perjantai 8. helmikuuta 2013

Isabell Werthin El Santosta positiivinen dopingnäyte

Isabell Werthin ratsun El Santon viimekesäisestä dopingnäytteestä on löytynyt kiellettyä lääkeainetta uutisoi saksalainen St. Georg. Kyseessä on vatsahaavan hoidossa käytetty aine simetidiini. Positiivinen näyte otettiin viime vuoden kesäkuussa kansallisissa kilpailuissa. Werth ei ole ensimmäistä kertaa tässä tilanteessa. Vuonna 2009  hänen hevosensa näytteestä löydettiin kiellyttyä ainetta, flufenatsiinia, minkä seurauksena Werthille langetettiin kuuden kuukauden kilpailukielto.

Tilanteesta tekee monimutkaisen se, että simetidiini ei ole kiellettyjen aineiden listalla FEI:n säännöissä vaan sen käyttö on sallittua tiettyjä sääntöjä noudattaen ja käytön pitää myös olla dokumentoitua. Saksan kansallisissa säännöissä aine sen sijaan kuuluu kiellettyjen listalle. Viime vuodelta on olemassa esimerkkitapaus, jossa ratsastaja, jonka hevosen näytteestä löytyi simetidiiniä, sai viiden kuukauden kilpailukiellon Saksan ratsastajainliitolta. Myös El Santon tapauksessa käytössä on ensisijaisesti kansallinen säännöstö.

Kuluneiden seitsemän kuukauden aikana asian tiimoilta on järjestetty useita kuulemisia, joissa Werthillä ja hänen asianajajallaan on ollut mahdollisuus selvittää tilannetta. Werthin mukaan hänen omatuntonsa on puhdas eikä El Santo ole koskaan tarvinnut vatsahaavalääkitystä. Hänen mukaansa lääkeaine on joutunut El Santon elimistöön, koska sen karsinanaapuria Warum Nichtiä on hoidettu kyseisellä lääkkeellä. Saksan ratsastajainliitto on palkannut kaksi asiantuntijaa selvittämään, onko mahdollista, että lääke on kulkeutunut karsinasta toiseen juomakupin putkien kautta. Werth toteaa, että jos El Santo olisi tarvinnut vatsahaavalääkitystä, hän olisi käyttänyt sallittua lääkettä Gatstrogardia. Warum Nichtille puolestaan annettiin halvempaa lääkettä, koska lääkitys oli pitkäkestoisempi hevosen potiessa lonkkamurtumaa.

Koska Werthillä on kontollaan aiempikin dopingrike, saattaa seurauksena tällä kertaa olla vuoden mittainen kilpailukielto vaikka kyse ei olekaan varsinaisesta dopingaineesta. Saksan ratsastajainliitto ei halua antaa minkäänlaista virallista kannanottoa asiaan sen ollessa kesken.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti