tiistai 26. helmikuuta 2013

Karjalaiselle, Kanervalle ja Kivimäelle urheilija-apurahat

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on myöntänyt 76 kesälajien urheilijalle verottoman urheilija-apurahan. Yhteensä 960 000 euroa jaettiin urheilijoille, joista 53 edustaa olympialajeja, viisi ei-olympialajeja ja 18 paralympiaurheilua. Lisäksi Suomen Olympiakomitealle myönnettiin 75 500 jaettavaksi valmentajien apurahoina. Apurahat myönnetään veikkausvoittovaroista. Apurahan tarkoituksena on taata urheilijalle taloudellinen turva ammattimaista harjoittelua varten. Urheilijoille myönnettävää apurahaa on nostettu viime vuodesta. Nyt suuri apuraha on 20 000 euroa ja pieni 10 000 euroa.

Apurahan saajien joukossa on tällä kertaa kolme ratsastajaa: vammaisratsastajat Katja Karjalainen ja Jaana Kivimäki sekä kouluratsastaja Emma Kanerva. Kolmikosta Karjalaiselle myönnettiin suuri apuraha ja Kivimäelle ja Kanervalle pieni apuraha. Karjalainen onnistui erinomaisesti viime kesän paralympialaisissa saaden hopeaa. Myös Kivimäki oli mukanan paralympialaisissa. Kanerva puolestaan oli mukana olympialaisissa, joissa hän sijoittui parhaana suomalaisena tilalle 22.

Apurahojen myöntämiskriteereitä on tiukennettu. Suuren apurahan saajilta on edellytetty lajissaan menestymistä viime vuoden olympialaisissa ja paralympialaisissa tai oman lajinsa maailmanmestaruuskilpailuissa. Pienen apurahan saajilta odotetaan nousua lajinsa terävimmälle huipulle. Apurahaurheilijalle halutaan näin taata aiempaa paremmat valmentautumisedellytykset. Apuraha-arvioinnissa otetaan huomioon lajin kansainvälinen arvostus ja vaativuus sekä kilpailuihin osallistuvien maiden määrä. Harkinnassa kiinnitetään huomiota myös urheilijan valmentautumisen kokonaisuuteen sekä uran pituuteen. Painopiste on nuorten lahjakkaiden urheilijoiden tukemisessa. Esitykset apurahojen saajista tekee Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö. Verottomia urheilija-apurahoja on myönnetty vuodesta 1995 lähtien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti