tiistai 22. lokakuuta 2013

Lauries Crusador xx lopetettu

Yksi aikamme merkittävimmistä ratsuhevosjalostukseen vaikuttaneista täysverioriista, Lauries Crusador (Welsh Pageant xx - High Top xx) on kuollut. Jo 28 vuoden ikään ehtinyt Cellen valtionsiittolan omistuksessa ollut ori lopetettiin tänä aamuna. Ori kärsi viime viikolla ähkyoireista, joiden takia se vietiin klinikalle. Verikokeiden tulokset osoittivat, että oriin pernan toiminnassa oli ongelmia. Leikkaushoidon sijaan ori päätettiin tuoda kotiin nauttimaan rauhassa viimeisistä päivistään. Ähkyoireet kuitenkin uusiutuivat tänä aamuna ja Lauries Crusador lopetettiin sen pitkäaikaisen ratsuttajan Fred Müllerin läsnäollessa.

Lauries Crusador syntyi Englannissa ja aloitti siellä uranasa laukkaradoilla. Hyvien tulostensa ansiosta se hyväksyttiin käytettäväksi puoliverijalostukseen Saksassa, jossa se päätyi Cellen valitonsiittolaan. Ori vaikutti Cellessä peräti 23 vuotta. Lauries Crusadorilla on sekä lukuisia jalostukseen hyväksyttyjä että urheiluhevosjälkeläisiä koulupuolella. Näistä ehkä nimekkäimpiä ovat jalostusori Londonderry ja Carola Koppelmannin GP-ratsu Le Bo sekä Ellen Schulten-Baumerin Lesotho. Lisäksi Lauries Crusadorin nimi näkyy useiden laadukkaiden askellajihevosten sukutauluissa esimerkiksi emänisänä. Oriilla on lähes 2500 hannover-kantakirjaan merkittyä jälkeläistä. Lauries Crusador on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa ei-hannover-kantakirjaa edustava ori, joka on nimetty Hannoverin Vuoden oriiksi. Tämä tapahtui vuonna 2006.

Suomessa Lauries Crusadorilla on kymmenkunta jälkeläistä. Sen poika Blue Hors Lodestar vaikutti Suomessa Anne Niemen oriasemalla kauden 2010.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti