sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Kouluratsastuksen Knock-Out-kisan maailmanensi-illan voitto Lindhille

Tänään Hartwalla Areenalla nähtiin jotain kouluratsastuksessa täysin uutta, nimittäin Knock-Out- eli kaksintaistelukisa. Tämä estepuolelta tuttu kilpailumuoto oli muokattu kouluratsastukseen sopivaksi niin, että kaksi ratsukkoa kerrallaan esitti kouluradalla joukon GP-tason liikkeitä peilikuvana. Ratsastettavat liikkeet muuttuivat ja vaikeutuivat kierros kierrokselta.

Mukaan kisaan oli uskaltautunut neljä ratsukkoa: Mikaela Lindh - Skovlunds Más Guapo, Stella Hagelstam - Soraya II sekä Mads Hendeliowitz - Weihenstephaner Ruotisista ja Dina Ellermann - Landy's Akvarell Virosta.

Ensimmäisessä parissa ratsastivat Hagelstam ja Ellermann, joista Hagelstam meni ns. finaaliin. Toisen ensimmäisen kierroksen taistelupareista muodostivat Hendeliowitz ja Lindh. Tuomaristo arvioi heistä Lindhin paremmaksi. Näin ollen voittotaisto käytiin suomalaisten kesken. Siinä ratsastettavat liikkeet olivat vaikeustasoltaan omaa luokkaansa, mukana oli mm. piaffipiruetti ja sarjavaihdot, jotka alkoivat kakkosilla ja jatkuivat heti perään ykkössarjana. Lindhin ja Más Guapon loistava vire jatkui edelleen ja pari otti lopulta viikonlopun kolmannen voittonsa. Hagelstam antoi hyvän vastuksen. Muuten melko tasaväkinen kisa ratkesi pitkälti piaffipiruettiin, joka sujui Lindhiltä moitteettomasti vanhasta tottumuksesta, Hagelstamin Sorayalle se oli puolestaan uusi liike, mikä näkyi lievänä takelteluna.

Näin luokan mojovasta 10 000 dollarin palkintopotista suurin osa päätyi Lindhille. Hagelstam oli kakkonen, Hendeliowitz kolmas ja Ellermann neljäs. Sekä ratsastajien että yleisön reaktioista päätellen kaksintaistelu oli onnistunut kokeilu. Tunnelma oli huomattavasti rennompi kuin perinteisissä koululuokissa. Oli myös mielenkiintoista seurata kahta ratsukkoa radalla samaan aikaan ja vertailla niiden suorituksia keskenään. Ei ole ollenkaan mahdotonta ajatella, että pientä kehitystyötä tekemällä tästä kilpailumuodosta voitaisiin saada koulukisoihin uusi yleisömagneetti nopeatempoisuutensa ja viihdyttävyytensä ansiosta.

Tuomaristoon koko viikonlopun ajan kuulunut saksalainen Peter Holler piti uutta kilpailumuotoa tervetulleena lisänä erityisesti GP-luokkien jälkeiseen kilpailupäivään. Hänen kuitenkin kehittäisi sitä edelleen seuraavasti: "Yleisön kannalta voisi olla kiinnostavaa, jos tuomareiden antamat pisteet näkyisivät esimerkiksi valotaululla ja arvosteltavia liikkeitä voisi olla vielä muutama lisää".

Ratsastajat antoivat myös kaksintaistelulle positiivista palautetta. "Tunnelma oli hieno ja meillä ratsastajilla oli hauskaa. Verryttelyaikaa oli juuri sopivasti näin neljän ratsukon kilpailussa", totesi Lindh. Hagelstam oli samoilla linjoilla. "Tänään oli todella hauskaa ja myös hyödyllistä, sillä sain mahdollisuuden kokeilla ja harjoitella hevoseni kanssa areenalla vähän eri tavalla. Se oli eilen vapaaohjelmassa jännittynyt ja pohkeen takana, nyt sain sen hyvään vireeseen ja pääsin kiittämään ja taputtamaan sitä suorituksen keskellä", hän kertoi.

Tulokset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti