torstai 15. marraskuuta 2012

Vihdoin päätös Blood Rule -asiassa

Viimeisen parin vuoden aikana paljon polemiikkia kouluratsastuspiireissä herättäneelle ns. Blood Rule -keskustelulle saatiin vihdoin jonkinlainen päätepiste, kun FEI:n reilu viikko sitten pidetyssä yleiskokouksessa tehtiin päätös asiasta.

Jatkossa kyseisen sääntökohdan mukaan pisteessä C istuvan tuomarin tulee keskeyttää ratsukon suoritus ja tarkastaa tilanne, jos hän havaitsee verta missä tahansa kohdassa hevosta. Jos veri on tuoretta, ratsukko hylätään ja hylkääminen on lopullinen. Jos taas tuomari hevosen tarkastettuaan toteaa, että tuoretta verta ei ole havaittavissa, saa ratsukko jatkaa suorituksensa loppuun.

Jos ratsukko hylätään yllä mainitun syyn takia tai hevonen loukkaantuu kesken suorituksen niin, että se alkaa vuotaa verta suorituksen jälkeen, tulee FEI:n eläinlääkärin tutkia hevonen ennen seuraavaa kilpailua pystyäkseen toteamaan, onko hevonen kunnossa jatkaakseen kilpailua seuraav(i)na päivinä. Eläinlääkärin päätöksestä ei voi valittaa.

Eurodressage.comin mukaan Hollanti, joka ei aiemminkaan ole tukenut uutta sääntöä, oli yksi harvoista maista, jotka äänestivät uutta sääntömuutosta vastaan. Hollannin ratsastajainliiton puheenjohtajan Theo Plogemakersin mukaan kyseisessä tilanteessa eläinlääkärin pitäisi tuomarin sijaan tarkastaa hevonen ja tehdä päätös siitä, onko hevonen kykenevä jatkamaan suoritusta vai ei.

Blood Rule -keskustelu sai alkunsa Hollannin Adelinde Cornelissenin hylkäämisestä vuoden 2010 MM-kisoissa, kun hänen hevosensa Parzivalin suussa näkyi verta kesken suorituksen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti