torstai 22. marraskuuta 2012

Jack Sparrow jää pois oritestistä - Varsojen rekisteröinnissä ongelmia

Paljon kiinnostusta herättänyt, 5-vuotias oldenburg-ori Jack Sparrow (Johnson - Wolkentanz II) ei osallistu Oldenburgin 30 päivän testiin tänä vuonna. Edward Galin ratsastettavana ja kilpailutettavana olevasta, upeasti liikkuvasta oriista on povattu uutta Totilasta, mikä on ollut omiaan kasvattamaan tammanomistajien mielenkiintoa nuorta oria kohtaan. Tänä vuonna oriilla on siemennetty yhteensä n. 150 tammaa Saksassa ja  Hollannissa. Ensi kesänä syntyvien varsojen tilanne on kuitenkin osoittautumassa ongelmalliseksi rekisteröinnin suhteen, koska Jack Sparrow'n olisi pitänyt tämän vuoden kuluessa suorittaa oritesti, jotta varsat voitaisiin rekisteröidä normaalisti.

Jack Sparrow hyväksyttiin aikanaan KWPN-kantakirjan esitarkastuksessa, mutta se ei saanut lopullista jalostusoikeutta jäätyään pois kyseisen kantakirjan oritestistä. Sen jälkeen ori on hyväksytty mm. Oldenburgiin KWPN-oriluokissa saavutettujen kilpailutulosten perusteella. Sen pitäisi kuitenkin niin ikään suorittaa oritesti saadakseen lopullinen jalostusoikeus. Tällä erää ori merkitäänkin Oldenburgissa ns. Hengstbuch II:een, josta sen on mahdollista päästä Hengstbuch I:een riittävien kilpailusuoritusten tai myöhemmin suoritettavan oritestin perusteella. Hollannissa varsat rekisteröidään ns. B-rekisteriin, mutta Oldenburgin kantakirjan kouluratsastuspuolen johtajan Katrin Burgerin mukaan heillä varsoja ei voida rekisteröidä. Jos Jack Sparrow kuitenkin jossain vaiheessa suorittaa pysyvän jalostusluvan saamiseksi vaaditut asiat, saavat myös sen varsat täydet oikeudet Oldenburgissa.

Syy siihen, miksi Jack Sparrow ei nyt osallistu testiin, on sitä keväästä asti vaivannut kaviohalkeama. Oriin omistajan Carolyn de Roon mukaan oriin hyvinvointi on etusijalla eikä esimerkiksi 30 päivän testiin kuuluva irtohypytys olisi nyt järkevää. De Roo ymmärtää kuitenkin oriita käyttäneiden kasvattajien ongelman ja onkin tarjonnut jokaiselle heistä mahdollisuutta myydä vielä syntymättömän varsan hänelle 7000 euron hintaan (ei sis. alv.). Tarjous on voimassa 15. joulukuuta asti. De Roo myös emännöi ensi keväänä varsanäyttelyä, jossa jokainen Jack Sparrow'n varsa saa 100 euroa osallistumisesta, lisäksi näyttelyn parhaat varsat palkitaan rahapalkinnoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti