torstai 4. huhtikuuta 2013

Ypäjän koulukisat järjestetään herpesvirusepäilystä huolimatta

Viime päivinä suomalaisia ratsastuspiirejä puhuttaneet herpesvirusepäilyt eivät ole vaikuttaneet huomenna alkaviin Dressage Team Traversin (DTT) kansallisiin kouluratsastuskilpailuihin, joiden yhteydessä ratsastetaan myös poni-, juniori- ja nuorille ratsastajille suunnatun Dressage Future Cupin ensimmäiset osakilpailut.

Kisat järjestetään Ypäjän Hevosopistolla, jossa joitakin hevosia on sairastunut kuumeeseen ja yhden oireet viittaavat vahvasti herpesvirukseen. Muutama viikko sitten Ypäjä Wnter Festival -estekisoissa oli mukana viroslaishevonen, jonka kotitallilla on sittemmin todettu herpesviruksen hermosto-oireita aiheuttava muoto. Tällä hetkellä Ypäjällä oireilevien hevosten testitulokset eivät ole vielä valmistuneet, joten varmuudella neurologista muotoa viruksesta ei siis ole toistaiseksi Suomessa todettu.

Kilpailut järjestetään tämän hetkisen tiedon mukaan normaalisti ellei tilanne oleellisesti muutu. Kilpailujärjestäjä DTT:n tiedotteen mukaan Hevosopisto on luvannut huolehtia kilpailijoiden käytössä olevien tilojen desinfioinnista. Sairaat hevoset on eristetty omaan talliinsa eivätkä ne myöskään käytä esimerkiksi samoja ratsastusalueita kuin muut alueella olevat hevoset. Kilpailujärjestäjä kuitenkin muistuttaa, että normaalikäytännön mukaisesti jokainen kilpailija osallistuu kilpailuihin omalla vastuullaan eikä järjestäjä vastaa mahdollisista tautitartunnoista. Vallitsevan tilanteen johdosta on kuitenkin päätetty, että viikonlopun kisat eivät ole pakollinen maajoukkuekatsastus minkään ikäryhmän osalta.

Hevosten herpesviruksen hengitystieoireita aiheuttavat muodot EHV-1 ja EHV-4 on varsin yleisiä. Nyt epäilyjen kohteena on kuitenkin EHV-1-viruksen mahdollisesti muuntunut muoto, joka voi aiheuttaa neurologisia oireita, jotka vaihtelevat lievistä takaosan liikkeiden koordinaatiohäiriöistä raajojen täydelliseen halvaantumiseen. Kyseistä muotoa on todettu äskettäin Virossa ja myös mm. Englannissa ja Yhdysvalloissa on tavattu tämän vuoden puolella saman viruksen aiheuttamia tapauksia. Englannissa useat GP-ratsastajat jättivät viime viikonloppuna Addingtonin CDI-kisan väliin sairastumisen pelossa. Viime keväänä virus jylläsi Hollannissa, jossa varotoimena kisoja peruttiin ja sikäläinen ratsastajainliitto kehotti ihmisiä välttämään hevosten kuljettamista kotitalleiltaan muutaman viikon ajan.

Suomessakin voitaisiin nyt suhtautua tautiepäilyihin tietyllä vakavuudella, mutta ilman hysteriaa. Hippos näyttää esimerkkiä asiassa harkitsemalla reilun viikon päästä järjestettävien Ponioripäivien siirtämistä. Jokainen voi myös omalla kohdallaan pohtia, kuinka välttämättömiä kisa- ja valmennusmatkat ovat juuri nyt sen sijaan, että hevoset jäisivät kotiin kunnes ensimmäiset tulokset sairastuneiden hevosten näytteistä saadaan. Varovaisuutta tulisi noudattaa myös ihmisten liikkuessa ilman hevosia eri talleilla. Vaatteiden ja omien ratsastusvarusteiden vaihto tallilta toiselle siirryttäessä ei olisi pahitteeksi edes ns. normaalitilanteessa, kun liikkellä ei ole arvailuja vakavasta sairaudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti