lauantai 13. huhtikuuta 2013

Lisää varmistuneita EHV-1-tapauksia - Kyseisillä hevosilla ei hermosto-oireita

Evira tiedotti eilen sivuillaan, että se on todennut kahdella Etelä-Suomessa asuvalla hevosella herpesviruksen vasta-ainetestillä, joka osoitti EHV-1-vasta-aineiden kohonneen. Kummallakin hevosella oli kuumetta ja toisen jalat olivat turvonneet. Hevoset ovat eri paikkakunnilta.

Eviran mukaan aiemmin uutisoidut hevosvirustapaukset on diagnosoitu PCR-menetelmällä, jolla virus voidaan todeta oireiden alkuvaiheessa otetusta näytteestä. Tämän suoran virusosoituksen lisäksi juuri sairastettu tauti voidaan varmistaa Eviran nyt käyttämällä vasta-ainetestillä. Siinä herpesviruksen aikaansaama vasta-aineiden nousu tutkitaan peräkkäin otetuista verinäytteistä. Ensimmäinen näyte on otettava sairauden akuutissa vaiheessa ja toinen näyte 2–3 viikkoa myöhemmin. Nelinkertainen tai suurempi vasta-aineiden nousu varmistaa äskettäin sairastetun taudin. Yksittäisen verinäytteen vasta-ainetutkimuksia ei kannata tehdä, sillä hevosella voi olla aiemmin sairastetun tartunnan vasta-aineita. Rokotetulla hevosella vasta-aineet voivat olla peräisin myös rokotteesta.

Ypäjäläinen Carrus Dressage -talli on puolestaan julkaissut sivuillaan tiedon siitä, että yksi tallin siitostammoista on luonut varsansa, josta löytyi myös EHV-1-virus.

Olleellista on kuitenkin huomioida, että edellä mainituissa tapauksissa hevoset eivät ole kärsineet hermosto-oireista. Hengitystieoireita, kuumetta ja valitettavasti myös luomisia aiheuttavaa EHV-1-virusta on liikkellä vuosittain eikä näillä tapauksilla välttämättä ole mitään yhteyttä hermosto-oireita aiheuttaneeseen muotoon. Esimerkiksi Helena Niiranen Carrus Dressagelta arvelee, että heidän tallillaan todettu tartunta on saattanut tapahtua jo viime syksynä.

Lisätietoja EHV-1- ja EHV-4-infektioista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti