perjantai 20. toukokuuta 2011

Nuoren kouluori Lissaro van de Hellen ympärillä kuohuu

Yhden tämän hetken lupaavimmista kouluhevosista, hannover-ori Lissaro van de Hellen (Lissabon - Matcho AA) tiimoilta on noussut erikoinen huhumylly. Lissaro van de Helle, joka on kolminkertainen bundeschampion-voittaja sekä 5-vuotiaiden kouluhevosten MM-kisojen hopeamitalisti viime vuodelta, siirtyi viime vuoden lopulla Hollantiin Edward Galin ratsastettavaksi. Belgialaisomistuksessa oleva ori asui aiemmin Saksassa Rüscher-Konermannin oriasemalla, jossa se oli myös viimeiset kolme vuotta jalostuskäytössä. Oriaseman omistajan tytär Claudia Rüscher kilpailutti oria menestyksellä.

Oriin muutettua Hollantiin jatkui sen jalostuskäyttö Holstudin oriaseman kautta. Nyt Rüscher-Konermann, jonka kautta oriin spermaa on edelleen ollut Saksassa saatavilla, on ilmoittanut, ettei ori ole enää käytettävissä jalostukseen, koska sen omistaja ei ole kiinnostunut markkinoimaan oria jalostusoriina. Saksalaisen oriaseman mukaan heillä on ollut viime viikkoina vaikeuksia tavoittaa hollantilaisen oriaseman pitäjää, mutta vihdoin, usean yrityksen jälkeen hollannista oli tullut vastaus, jossa kerrottiin Lissaro van de Hellen olevan uupunut kovasta treenaamisesta eikä sillä ole enää energiaa astumiseen. Rüscher-Konermannin mukaan oriin sperman laatu onkin viime aikoina ollut erittäin heikko.

Nicole Werner, Edward Galin, yhtiökumppani pitää saksalaisen oriaseman väitteitä erityisen rankasta treenistä järjettöminä. Wernerin mukaan Lissaro van de Helle ei lähtökohtaisesti ole pitänyt pukille hyppämisestä ja väillä on kestänyt parikin tuntia saada se astumaan. Werner uskoo oriin omistajan päätyneen tämän seurauksen lopettamaan oriin jalostusuran, ainakin toistaiseksi.

Entistä mielenkiintoisemmaksi asian tekee kuitenkin se, että Lissaro van de Hellen omistajan Edith de Reys´n mukaan oriin käyttö jalostuksessa jatkuu tänä vuonna lähes normaalisti. Koska oriille on tammanomistajien keskuudessa ollut paljon kysyntää, on sitä myös hyppyytetty viime aikoina päivittäin. Tämä osoittautui oriille kuitenkin liian paljoksi, joten omistajat päättivät, että oria tullaan jatkossa hyppyyttämään harvemmin. Rüscher-Konermannin asemaa he pyysivät olemaan ottamatta uusia tammoja toistaiseksi ja palvelemaan ensin niitä, jotka olivat jo varauksen tehneet. De Reys on yllättynyt siitä, millä tavalla Rüscher-Konermann on asiaan reagoinut ja millaiseen sävyyn tuonut sen julkisuuteen. De Reys'n mukaan heillä ei ole koko sinä aikana, kun Lissaro Saksassa asui, ollut minkäänlaisia ongelmia oriaseman kanssa. Myös hevosen siirtämiseen Galille päädyttiin vain, koska oriin edellinen ratsastaja Claudia Rüscher vaihtoi yllättäen työpaikkaa. Joka tapauksessa ori tulee olemaan tänä vuonna edelleen jalostuskäytössä ja sitä hyppyytetään maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Kovan kysynnän vuoksi saattaa olla, ettei spermaa ajoittain ole saatavilla.

Uutinen Eurodressage.comissa
Uutinen St. Georg-lehden nettisivuilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti