maanantai 21. marraskuuta 2011

Ratsastajainliiton painopisteet 2012: olympialaiset, vapaaehtoistoiminta sekä lapset ja nuoret

Suomen Ratsastajainliiton jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat sunnuntaina sääntömääräiseen syyskokoukseensa Helsinkiin. Ratsastajainliiton ensi vuoden teemana on vapaaehtoisuus, sen mahdollisuudet ja suuri merkitys ratsastusurheilussa. Liitto lanseeraa valtakunnallisen vapaaehtoispassin, jonka ideana on kannustaa jäseniä mukaan seuratyöhön sekä talkootoimintaan. Vapaaehtoistyötä tuetaan myös koulutuksella ja kannustuksella.

Ratsastajainliitto on käynnistänyt organisaatiomuutosprosessin, Hyvä Hallintotapa -projektin ja vuoteen 2020 tähtäävän strategian valmistelun. Toiminnan lähtökohtana on ratsastajan elämänkulku, ja tarkoituksena on palvella harrastajia ja kilpailijoita kaikissa ikäryhmissä ja eri kehitysvaiheissa. Uudessa organisaatiossa seuratoiminnan rooli korostuu ja huippu-urheilu eriytetään omaksi osa-alueekseen harrastekilpailemisesta. Lapset ja nuoret ovat kaiken toiminnan ytimessä.

Lontoo kutsuu 2012
Urheilullisesti Ratsastajainliiton tärkein tavoite on saada yksilöurheilijaedustaja Lontooseen kaikkiin olympialajeihin sekä paralympialaisiin. Suomi jäi joukkuepaikasta kouluratsastuksessa EM-kisoissa harmittavat 0,6 pistettä.

Suomen huippuratsastajien joukossa on tapahtunut vahva nuorten esiinmarssi, esimerkkeinä esteratsastajat Anna-Julia Kontio ja Mikael Wahlman. Ensi vuoden urheilun määrärahojen korotukset kohdennetaan etenkin nuorten ja junioreiden valmennustoimintaan kansainvälisissä kilpailuissa sekä kotimaan kilpailutoiminnan kehittämiseen.

Helsinki International UB Horse Show’n ja esteratsastuksen maailmancupin osakilpailun toteutuminen tulee edelleen olemaan ensi vuonna suuri haaste sekä järjestäjälle että liitolle. Esteratsastuksen Nations Cup -joukkuekilpailua ei näillä näkymin järjestetä ensi kesänä Suomessa, sillä palkintotaso nostetaan 200.000 euroon Promotional Leaguessa, jossa Suomi on mukana. Sen sijaan panostetaan vahvan joukkueen saamiseksi muihin osakilpailuihin.

JP Leskinen jatkaa puheenjohtajana, Manninen ja Stenius hallitukseen
Syyskokouksen henkilövaaleissa valittiin Kangasalan Ratsastajien Jukka-Pekka Leskinen jatkamaan liiton hallituksen puheenjohtajana. Hallituksesta erovuorossa olivat Antero Salja Tampereelta ja kunnankamreeri Marjukka Manninen Haukiputaalta ABC Ratsastajista, joka asettui uudelleen ehdolle. Vastaansa hän sai varatuomari Tomas Steniuksen Kauniaisten Ratsastajista ja ratsastuskouluyrittäjä, ratsastuksenopettaja Arja Huttusen Tampereen Ratsastusseurasta. Hallitukseen valittiin Manninen ja Stenius, joka on jo toiminut hallituksessa vuosina 2005-2010.

Syyskokous palkitsi viisi kultaisella ansiomerkillä
Syyskokous myönsi hallituksen esityksestä kultaisen ansiomerkin espoolaiselle Lauri Jalkaselle. Jalkanen on toiminut ratsastuksen hyväksi moni tavoin kirjoittaen mm. useita hevosaiheisia kirjoja, joista merkittävin on Suomen Ratsujalostus -historiikki vuodelta 1984. Jalkanen työskenteli myös noin 15 vuoden ajan Helsingin Sanomien ratsastustoimittajana 1980-90-luvulla, minkä jälkeen hän jatkoi vuosia freelancetoimittajana niin kotimaisille kuin saksalaisillekin ratsastuslehdille, kuten Pferde Sport, St. Georg ja Reiter Revue.

Yhdistystoiminnassa Jalkanen ansioitui Ratsastustoimittajien klubin perustajajäsenenä ja pitkäaikaisena puheenjohtajana. Jalkanen järjesti 1989 Helsingissä ratsastustoimittajien MM-kilpailut, ja hän ratsasti itse kultajoukkueessa edellisenä vuonna Puolassa. Jalkanen, 70, ratsastaa edelleenkin satunnaisesti.

Joroisissa asuva hevostalliyrittäjä Pirjo Kinnunen sai kultaisen ansiomerkin Ratsastusseura Hakkapeliitat-71:n esityksestä. Kinnunen on toiminut seuran johtokunnassa vuodesta 1976. Hän on kilpaillut menestyksellä este- ja kenttäratsastuksessa kansallisella tasolla 1980-luvulta lähtien. Kinnunen on ansioitunut myös eläinsuojelutyössä ollen mukana Varkauden seudun eläinsuojeluyhdistyksen hallituksessa vuodesta 1981 ja toimien eläinsuojeluvalvojana 1978 alkaen.

Syyskokous myönsi kultaisen ansiomerkin nurmijärveläiselle Jutta Koivulalle Dressage Team Traversin aloitteesta. Koivula on kansainvälinen kenttäratsastustuomari, joka työskentelee vuosittain useissa kilpailuissa ympäri maailman. Hän on ollut vuosia Ratsastajainliiton kenttäratsastusjaoston jäsen ja toiminut arvokilpailuissa myös joukkueenjohtajana.

Koivula on myös kansallisen tason kouluratsastustuomari, ja hän on työskennellyt toimihenkilönä kilpailuissa aktiivisesti myös useissa muissa tehtävissä. Hän on itse menestyksekäs kansallisen tason kouluratsastaja. Koivula on tehnyt ratsastusta tunnetuksi arvostettuna toimittajana. Hän on nykyään Hevoset ja Ratsastus -lehden päätoimittaja, ja hän on toimittanut myös vuosien ajan liiton jäsenlehteä Hipposta.

Suomen Kenttäratsastusseuran esityksestä kultaisella ansiomerkillä palkittiin kirkkonummelainen Håkan Wahlman sekä Ruotsissa asuva Caesar von Walzel. Wahlman on työskennellyt ansiokkaasti ja monella saralla suomalaisen ratsujalostuksen puolesta. Hän on toiminut Ratsujalostusliiton puheenjohtajana vuodesta 1995 ja Suomen Hippoksen Ratsu- ja ponijaoston puheenjohtajana vuodesta 1999 sekä istunut Suomen Hippoksen valtuuskunnassa vuodesta 1996. Hän oli Ratsastajainliiton hallituksessa vuosina 1992-2000. Wahlman on myös on SM-tasolla menestynyt kouluratsastaja sekä arvostettu valmentaja, jonka valmennettavat ovat ratsastaneet mestaruustasolla Suomessa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Suurelle yleisölle Wahlman on tuttu ääni mm. Helsinki International UB Horse Show’n monivuotisena juontajana. Caesar von Walzel on tehnyt hienon uran kansainvälisenä esteratsastustuomarina. Hän ainoa suomalainen korkeimman tason estetuomari. Von Walzel oli mukana perustamassa Helsinki Horse Show’ta. Hän on myös Suomen Ratsastustuomareiden Yhdistyksen perustajajäsen. Von Walzel toimi ratsujalostusliiton puheenjohtajana vuosina 1979–1981.

Jäsenkunta kasvaa, jäsenmaksuun korotus
Syyskokous hyväksyi hallituksen esittämän toimintasuunnitelman sekä talousarvion vuodelle 2012. Ensi vuoden talousarvio on hieman yli 3 miljoonaa euroa ja 2.500 euroa ylijäämäinen. Talousarvion lähtökohtana on näkemys, että ratsastusharrastuksen myönteinen kehitys jatkuu edelleen, mutta mahdollinen globaali talouskriisi voi heittää varjonsa tälle kehitykselle. Lokakuussa tehty välitilinpäätös ennakoi kuluvalle vuodelle hieman alijäämää.

Ratsastajainliiton toteuttaman jäsenhankintakampanjan ansiosta vuoden 2011 jäsenkertymä näyttää hyvältä ja ennakoi jäsenkunnan kasvua noin tuhannella. Jäsenmaksua korotettiin kokouksessa viidellä eurolla, taustalla lähinnä tapaturmavakuutuksen kustannusnousu ja ulkoistetun Hippos-lehden tuotantokulujen kasvu.

Lähde: SRL:n tiedote

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti