keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Hyperfleksio eli rollkur ei sittenkään stressaa hevosta?

Viime aikoina hieman vähemmän mieliä kuohuttaneesta aiheesta, hyperfleksiosta eli rollkurista on saatu uutta tutkimustietoa. Itävaltalaisen eläinlääkärin Christine Aurichin tekemän tutkimuksen mukaan hyperfleksio ei ole hevosille niin sterssaavaa kuin yleisesti uskotaan. Tutkimuksessa 16 hevosta juoksutettiin sekä hyperfleksiossa että ns. normaalissa niskan ja kaulan asennossa kaikissa kolmessa askellajissa. Tarkkailemalla niitä reaktioita, joilla hevosten stressitasoa yleensä mitataan (mm. sydämen syke ja sen vaihtelu), ei hyperfleksio näyttänyt aiheuttavan merkittäviä fysiologisia stressin oireita verrattuna normaalissa niskan ja kaulan asennossa tapahtuneeseen juoksutukseen.

Aurich kuitenkin huomasi, että niskan alueen ihon lämpötilan vaihtelu oli suurempaa hyperfleksiossa ja nimenomaan ravissa. Hänen mukaansa tämä saattaa merkitä sitä, että hyperfleksiossa verenkierto häiriintyy jonkin verran normaaliin asentoon verrattuna. Toisaalta lämpötilan vaihtelu saattaa selittyä jo pelkästään sillä, että iho "rypistyy" eri tavalla eri asennoissa. Aurichin mielestä syitä tähän olisi kuitenkin hyvä pohtia.

Mielenkiintoista olisi myös kuulla, miten hyperfleksion vaikutukset normaaliin asentoon verrattuna näkyvät ratsastettuna. Tällöin hevoseen kohdistuu erilainen "paine" kuin juoksutettuna ja hyperfleksiohan on herättänyt eniten mielipiteitä nimenomaan ratsastaen käytettynä metodina. Aurich korostikin sitä, että tutkimuksessa oli kyse nimenomaan juoksutuksesta ja suhteellisen lyhyestä, 13 minuutin mittaisesta ajanjaksosta hyperfleksiossa. Hänen mukaansa tutkimuksesta onkin turhan aikaista tehdä laajempia johtopäätöksiä.

Tutkimustulos esiteltiin Hollannissa lokakuun lopussa järjestetyssä International Equitation Science -konferensissa.

2 kommenttia:

  1. Taas yksi nollatutkimus, jonka tuloksilla ei tehdä mitään.

    VastaaPoista
  2. Täysin samaa mieltä

    VastaaPoista