keskiviikko 30. marraskuuta 2011

FWB-ori KWPN-oripäivien esikarsintoihin Hollantiin

FWB-hevosten tunnettuutta pyritään jälleen kasvattamaan maailmalla, kun kantakirjan edustaja on hyväksytty KWPN-kantakirjan oriiden esikarsintaan Hollantiin. 

Ypäjällä toimivan, kouluhevoskasvatukseen keskittyneen Carrus Dressagen kasvatti, vuonna 2009 syntynyt FWB-kantakirjaa edustava Jean Baptiste Carrus (Rousseau - Riverman) on osallistumassa KWPN-oripäivien esikarsintoihin Hollannissa vielä tämän vuoden puolella. Helena Niiranen Carrus Dressagesta kertoo, että oriista otettiin kesällä oripäiviä ajatellen tarvittavat röntgenkuvat. "Kun kuvat olivat kaikin puolin kunnossa, lähetimme kyselyn sekä Hannover Verbandille Saksaan että KWPN-kantakirjalle Hollantiin siitä, voimmeko tuoda esikarsintoihin oriin, joka on ensinnäkin rekisteröity FWB-kantakirjaan ja toisekseen läheistä sukua suositulle KWPN-ori Ampèrelle (3/4 veli)", kertoo Niiranen. Hannoverista tuli paluupostina tieto, ettei osallistuminen ole mahdollista oriin ensirekisteröintikantakirjan (FWB) takia. Hollannista ei kuulunut yhtään mitään. 

Valoa keskellä synkkää lokakuuta
Asia sai kuitenkin positiivisen käänteen, kun eräänä pimeänä ja sateisena lokakuun iltana ummetuksesta kärsivää pikkutamma talutellessa puhelin soi ja puhelu näytti tulevan Hollannista. "Hieman happamana kuvittelimme alkuun puhelun tulevan tutulta hevoskauppiaalta, jolla arvelimme olevan taas jotain ”tosi hyvää” tarjottavaa meille pohjolan perukoille", muistelee Niiranen. Puhelun oikea luonne paljastui kuitenkin nopeasti. Langan toisessa päässä oli KWPN-järjestön vanhempi oriiden tarkastaja Wim Versteeg, joka toivotteli Jean Baptiste Carruksen tervetulleeksi oriiden esitarkastukseen. Synkkä ilta muuttui yht'äkkiä valoisammaksi ja tamman ummetuskin helpotti.

Karsintatilaisuuksia on joulukuun alusta alkaen kaiken kaikkiaan yhdeksän. Jean Baptiste Carrus eli Jeppe osallistuu näistä viimeiseen, 19.12. Ermelossa pidettävään esikarsintaan. Kilpailu on jo tässä karsintavaiheessa kova, sillä tilaisuuksiin osallistuu yhteensä yli 600 este-, koulu- ja gelderhevosta. Näistä 261 on kouluhevosia (2 kpl hannover, 6 oldenburg, 1 FWB ja loput ensirekisteröity KWPN-kantakirjaan). Eniten jälkeläisiä on isäoriista Vivaldi (27 kpl), Ampère (20), Johnson (15), Jazz (13) sekä Wynton (11). Estehevosia mukana on 341 ja niistä 45 edustaa muuta kuin KWPN-kantakirjaa.

Niirasen mukaan jalat ovat tukevasti maan pinnalla ja Hollantiin lähdetään rennolla asenteella katsomaan, mihin rahkeet riittävät. "Pidämme tätä mahdollisuutta hienona osoituksena siitä, että FWB-kantakirjaa edustavalla hevosella pikkuisesta Suomesta on mahdollista päästä osallistumaan yhteen ratsuhevosjalostuksen kovimmista karsintatilaisuuksista lähes tasavertaisesti isäntämaan kantakirjaa edustavien kanssa", kuvailee Niiranen. Lähes tasavertaisesti siksi, että oriiden huutokauppaan ei ole asiaa muilla kuin KWPN-kantakirjaan kuuluvilla hevosilla.

Vahvat hollantilaiset sukulinjat taustalla
Hollantilaisten mielenkiintoa Jean Baptiste Carrusta kohtaan ei ainakaan vähentäne se, että ori edustaa vahvoja KWPN-sukulinjoja. Niiraset hankkivat oriin emän Wadivolan (Riverman - Flemmingh) vuonna 2008 ja se on varsonut täällä ollessaan kolmesti: kaksi kertaa Rousseausta ja kerran Sir Donnerhallista, josta tamma on nyt uudelleen kantavana. Wadivola on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla FWB-kantakirjaan. Sen emä Larivola on tällä hetkellä kovassa huudossa olevan KWPN-jalostusoriin Ampère emä. Ampère puolestaan on samasta isästä eli Rousseausta kuin Jeppekin. Ampère on jättänyt paljon laadukkaita jälkeläisiä ja kesällä Oldenburgin eliittivarsahuutokaupassa myytiin oriin tämänvuotinen orivarsa ennätysmäisellä 200 000 euron summalla. Ampère vaikutti kuluneen kauden Ruotsissa ja olikin maan käytetyin ori 141 tammalla. Rousseau puolestaan on muuttanut vuonna 2006 Yhdysvaltoihin jatkamaan Euroopassa loistavasti alkanutta jalostusoriin uraansa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Larivolasta eli siis Jeppen emänemästä on myös yksi ori, Emerson (i. Wynton), mukana esikarsinnoissa.

Valmistelut sujuneet hyvin
Jeppe on nyt valmisteltavana esikatsastukseen Gebroeder van den Manenilla Hollannin Edessä. "Harjoitukset ovat sujuneet hyvin. Ori on ollut kovassa kasvuvaiheessa ja muistuttanut lähinnä pitkäjalkaista hongankolistajaa, onneksi nyt myös massa on alkanut kuulemma tarttua hevoseen", kertoo Niiranen. Hän on perheensä kanssa lähdössä joulukuussa Ermeloon jännittämään kasvattinsa menestystä esikarsinnassa. Myös uuden suomalaisen ratsukasvatushankkeen, Sinivalkoisen klubin, hengessä on Marjukka "Maucca" Kärki lupautunut auttamaan paikan päällä  pitämään suomalaisten lippua korkealla.

Koottua laukkaa toivottaa oriille ja taustajoukoille onnea matkaan ja raportoi aikanaan esikarsinnan tuloksista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti