torstai 19. tammikuuta 2012

RJL julkaisi NHMM-kisojen valintakriteerit

Ratsujalostusliitto on julkaissut NHMM-kisojen valintakriteerit tälle vuodelle. Kuten RJL:n kokouksessa loppusyksystä ilmoitettiin, valinnoissa huomioidaan vain FWB-hevoset (Suomeen ensirekisteröidyt) sekä FWB-kantakirjaan hyväksytyt jalostusoriit.

Vaadittavat kilpailutulokset ovat vähintään 78 % tulos FEI:n nuorten hevosten esiohjelmasta ja/tai vähintään 75 % tulos finaaliohjelmasta. Ulkomailla karsivia hevosia varten annetaan täsmennetty lista hyväksyttävistä ohjelmista.

Viime vuoden valintojen yhteydessä keskusteltiin paljon siitä, voiko ratsastajaa vaihtaa esim. karsintojen jälkeen. Tätä kohtaa on pyritty nyt selkeyttämään seuraavasti: "Kun hevonen on ylittänyt määrätyt karsintarajat tulee hevonen ja lopullinen ratsastaja ilmoittaa SRL:n KIPA:aan. Ilmoittautuminen sitoo ratsukoita myös edustamaan ja osallistumaan kilpailuun tultuaan valituksi. Tämä koskee kaikkia ilmoittautuneita ratsukoita." Tämä on tulkittavissa niin, että hevosta voi karsinnoissa ratsastaa joku muu kuin se ratsastaja, jonka kanssa hevonen osallistuu NHMM-kisaan Verdenissä.

RJL on tälläkin kertaa varannut itselleen hieman pelivaraa mainitsemalla, että valintakomitea voi valinnoissa käyttää harkintaa. Toivottavasti harkintaa käytetään myös sen suhteen, ettei laadultaan riittämättömiä hevosia lähtetä kilpailuihin, jos parempia vaihtoehtoja ei ole tarjolla. Se, että RJL on päätynyt valinnoissa huomioimaan vain FWB-kantakirjaa edustavat hevoset, on periaatteessa positiivista, jotta omaa kantakirjaamme voidaan kehittää ja lisätä kiinnostusta sitä kohtaan niin meillä kuin maailmallakin. Lyhyellä aikavälillä (lue lähinnä tänä kesänä) saattaa kuitenkin olla haasteellista löytää valintakriteerit täyttäviä hevosia, jotka todella lunastavat paikkansa hyvinä käyntikortteina ja FWB-lähettiläinä maailmalla. Pidemmällä aikavälillä tämä ei varmasti tuota ongelmaa, kunhan lupaavat ja lahjakkaat FWB-ratsunalut pääsevät oikeisiin käsiin. Mielenkiinnolla jäämme odottelemaan tulevaa kesää ja NHMM-valintoja.

NHMM-kisat järjestetään tuttuun tapaan Verdenissä Saksassa. Ajankohta on elokuun alku eli 1.-5.8. Nähtäväksi jää, kuinka paljon samaan aikaan järjestettävät Lontoon olympialaiset vaikuttavat Verdenin kisoihin. Olympialaisten kouluratsastusmitaleista kampaillaan 2.-9.8.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti