tiistai 18. elokuuta 2015

Totilaksen kilpaura on ohi

Muun muassa ihmeoriiksi ja superoriiksi vuosien varrella useaan kertaan tituleeratun Totilaksen kilpaura on lopussa. Oriin taustajoukot ovat tehneet päätöksen päättää oriin kilpailu-ura. Totilas esiintyi viime viikolla EM-kisojen joukkueohjelmassa ajoittain selvästi epäpuhtaasti liikkuen, minkä jälkeen se vedettiin pois henkilökohtaisen kisan lähtölistalta ja vietiin klinikalle tutkimuksiin. Tutkimuksissa oriin kaviosta löydettiin tulehdustila. Tämä Totilaksen pitkän loukkaantumiskierteen uusin vamma laittoi lopulta pisteen toiveille tuoda ori vielä takaisin radoille.

Totilas nousi parrasvaloihin 2000-luvun loppupuolella hollantilaisen Edward Galin ratsastamana. Ratsukko nosti kouluratsastuksen uudelle tasolle rikkomalla 90 prosentin maagisen tulosrajan. Gal ja Totilas voittivat vuonna 2010 Kentuckyn MM-kisoissa sekä joukkuekultaa että kaksi jaossa ollutta henkilökohtaista kultamitalia. Hollantilaisparin menestys päättyi kuitenkin pian, kun oriin tuolloinen omistaja päätti myydä sen Saksaan vielä saman vuoden lopulla. Uudelle ratsastajalle Matthias Alexander Rathille kasattiin saman tien valtavat menestyspaineet. Osa toivoi tuoreelle ratsukolle vähintäänkin samanlaista menestystä, josta Totilas oli nauttinut aiemminkin, osa taas piti myyntiä pahana virheenä eikä uskonut oriin yltävän uuden ratsastajansa kanssa samalle tasolle kuin Galin kanssa. Jälkimmäinen oletus osui valitettavasti oikeaan, koska Rathin ja Totilaksen ura on ollut hyvin katkonainen Totilaksen kärsittyä erilaisista vammoista lähes jatkuvasti. Niillä harvoilla kerroilla, kun ratsukko on päässyt starttaamaan, tulokset ovat olleet hyviä, mutta arvokisamenestys ja ennätystulokst ovat jääneet uupumaan.

Joka tapauksessa voimakkaasti 2000-luvulla kouluratsastukseen vaikuttanutta ja tunteita enemmän kuin mikään muu kouluhevonen herättänyttä upeaa mustaa oria Totilasta ei enää nähdä radoilla vaan sen urheilu-ura on päättynyt. Se saa parantua kaikessa rauhassa nykyisestä vammastaan kotitallillaan Rathien luona. Totilas on käytettävissä jatkossakin jalostukseen Schockemöhlen oriaseman kautta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti