torstai 12. joulukuuta 2013

Ratsuoripäivät ensi vuonna kolmipäiväiset - Muutoksia myös hyväksymiskäytäntöihin

Ratsuoripäivät järjestetään ensi vuonna aiemmasta poiketen kolmipäiväisenä tapahtumana. Ratsu- ja ponivaliokunta vahvisti joulukuun kokouksessaan vaatimukset oriiden jalostukseen hyväksymiselle jalostustoimikunnan ja Ratsujalostusliiton hallituksen esitysten pohjalta. Ratsuhevosoriiden osalta oriiden hyväksymiskäytännöt muuttuvat jonkin verran vuodelle 2014. Kolmevuotiailla oriilla keskeisimpänä muutoksena on se, että askellajipainotteiseen kokeeseen osallistuvat oriit osallistuvat vain kerran irtohypytykseen ja vastaavasti ne esitetään kaksi kertaa ratsain ryhmässä. Estepainotteiseen kokeeseen osallistuvat oriit osallistuvat kahteen irtohypytykseen ja esitetään kerran ratsain.

Neljä- ja viisivuotiaat oriit osallistuvat joko askellaji- tai estepainotteiseen suorituskyvyn kokeeseen. Näiden oriiden osalta arvostelu koostuu eläinlääkärintarkastuksen ja askellajikokeen lisäksi askellajikokeesta oman ratsastajan kanssa, estekokeesta oman ratsastajan kanssa sekä joko este- tai askellajipainotteisesta kokeesta koeratsastajan kanssa, riippuen testin painotuksesta. Testin pistelaskentaa myös uudistetaan niin, että askellajipainotteisessa testissä oriin estekokeen tulos ei vaikuta oriin kokonaispisteisiin ja vastaavasti esteoriilla askellajikokeen pisteillä ei ole vaikutusta oriin kokonaispisteisiin. Esteoriilla laukka arvioidaan estekokeiden yhteydessä.

6-vuotiaat oriit eivät aiemmasta poiketen osallistu enää suorituskyvyn kokeeseen, vaan niiden osalta valita perustuu vanhempien oriiden tavoin suoritustuloksiin. Jalostusluokkaan I oikeuttavat kilpailutulosvaatimukset on määritelty ikäluokittain. Tämän lisäksi 6-8 –vuotiaat oriit suorittavat oripäivillä eläinlääkärintarkastuksen, rakennearvostelun sekä  ratsain arvostelun joko askellaji- tai estekokeessa.

Ulkomaiseen hyväksyttyyn kantakirjaan merkityn oriin hyväksymiseen FWB-kantakirjaan ei tehty muutoksia vuodelle 2014.

Oripäivien viimeinen ilmoittautumispäivä on 2. helmikuuta. 2.2. jälkeen maahantuodut oriit tulee ilmoittaa viimeistään 18. helmikuuta. Tarkemmat oriohjeet julkaistaan viikolla yksi.

Tiedote: Hippos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti