perjantai 2. maaliskuuta 2012

Suomelle olympiapaikka kouluratsastuksessa

Kansainvälinen ratsastajainliitto, FEI, on vahvistanut, että Suomella on yksi henkilökohtainen paikka kouluratsastuksessa Lontoon olympialaisissa. Paikan ratsasti Mikaela Lindh hevosella Skovlunds Más Guapo. Este- ja kenttäratsastuksessa paikka jäi saavuttamatta. Olympiaranking sulkeutui 1. maaliskuuta.

- Tunne on aivan fantastisen ihana, Lindh huokaa saatuaan vahvistuksen paikan varmistumisesta. – Tämä on ollut pitkä matka, johon on mahtunut myös paljon vastoinkäymisiä. Kahdesta GP-tason hevosesta jouduin luopumaan, ja kun Skovlunds Mas Guapo tuli minulle kaksi vuotta sitten, se ei osannut tehdä laukanvaihtoja lainkaan, saati sarjavaihtoja. Se on edistynyt valtavasti näinä vuosina, Lindh kiittää kisaratsuaan. – Onneksi ehdin ratsastaa jo viime vuoden aikana niin monta rankingtulosta, että minulle ei tullut viime hetken paniikkia niiden saavuttamiseksi. Mutta ilmeisesti sisälläni oli kuitenkin jonkinlainen stressi, toteaa Lindh viitaten Göteborgin kilpailuun helmikuussa, jolloin hän unohti ohjelman menettäen väärinratsastuksessa arvokkaita pisteitä.

Mikaela "Fia" Lindh, 42, pitää elämänkumppaninsa, kouluratsastaja Poul Fabricius-Bjerren, kanssa menestyvää Sølyst-valmennuskeskusta Kööpenhaminan lähistöllä työskennelle ratsuttajana ja valmentajana. Hänen oma valmentajansa on tanskalainen olympiaratsastaja Jon D. Petersen.

Lindhin nousu kansainväliseen menestykseen alkoi kaksi vuotta sitten Skovlunds Más Guapon kanssa, jolla hän ratsasti pian sijoituksille aina maailmancupeissa asti. Tällä kaudella ratsukko oli Göteborgin maailmancupissa hienosti viides ja Neümünsterissä ja Tukholmassa seitsemäs nousten Länsi-Euroopan liigassa 11. sijalle. Kaksikko voitti kesällä Ypäjän PM-kisoissa henkilökohtaisen ja joukkuekullan. EM-kisoissa tuloksena oli 7. sija joukkueen kanssa sekä henkilökohtainen 24. tila GP Specialissa.

Lindhille on anottu FEI:ltä henkilökohtaista kutsua maailmancupin finaaliin, joka ratsastetaan 'S-Hertogenboschissa, Hollannissa 18.- 22. huhtikuuta. Alustavissa kisasuunnitelmissa ovat myös Wiesbadenin neljän tähden kilpailut toukokuun lopussa sekä Aachenin kovatasoiset kilpailut ennen olympialaisia.

Skovlunds Más Guapo on 14-vuotias, tanskalaissyntyinen DWB-ruuna, isä Master ja emänisä Cannon Row xx.
Kanervan kohtalo vielä auki
Lindhin jälkeen toiseksi parhaalla sijalla suomalaisista kouluratsastajista on Emma Kanerva, 27. Hän on nyt FEI:n listalla varapaikalla tilalla 16, kun kymmenen parasta saa paikan.

Kanerva teki tiukan loppukirin viiden viikon haastavalla kisakierroksella juuri rankingin sulkeutumisen alla kahdella hevosella, EM- ja MM-ratsullaan Sini Spiritillä sekä uudella Donnellylla, joka on hänen saksalaisen valmentajansa Hubertus Schmidtin entinen kisaratsu. Kanervalla on vielä mahdollisuus saada lisäpaikka Suomelle, mikäli paikkoja jää joiltakin mailta käyttämättä.

- Joko ollaan mukana tai ei olla, ainakin on yritetty loppuun asti ja tehty parhaamme. Jos se ei riitä Lontooseen, mennään Rioon, Kanerva kiteyttää.

Eri maiden olympiakomiteoilla on aikaa maaliskuun loppuun vahvistaa ottavatko ne paikat vastaan. FEI jakaa vapautuneet olympiapaikat rankinglistan seuraaville 15. huhtikuuta. Myös mahdollisesti vapautuneet joukkuepaikat jaetaan henkilökohtaisen listan ratsukoille. Ratsastajainliitto tekee saatujen paikkojen perusteella oman esityksensä olympiakomitealle sen toukokuun valintakokoukseen.

Valintoja tehtäessä Ratsastajainliiton periaatteena on, että maapaikan saa ratsastaja, joka sen on hankkinut, ellei osallistumisen esteeksi nouse esimerkiksi terveydellistä syytä tai selkeää tulostason laskua.

Kyra Kyrklund taustatukena
Kyra Kyrklund on antanut suomalaisille olympiakandidaateille valmennusapua ja ollut mukana useaan otteeseen myös kisapaikoilla, kuten viime viikonloppuna Göteborgin maailmancupissa ja nyt Vidaubanissa. 

Kyrklundilla on runsaasti kokemusta olympialaisista, sillä hän on osallistunut niihin kuudesti. Tämän lisäksi hänet on nimetty kaksi kertaa joukkueeseen, mutta osallistuminen on katkennut hevosten loukkaantumisiin. Viime olympialaisissa Pekingissä Kyrklund ratsasti hevosella Max kahdeksanneksi.

Kyrklund arvioi, että paikkoja henkilökohtaiselle listalle on tulossa lisää, sillä joukkuemaista Kolumbia ja Uusi-Seelanti eivät välttämättä lähetä Lontooseen täysiä joukkueita. Muut joukkuemaat tällä hetkellä ovat Englanti, Hollanti, Saksa, USA, Ruotsi, Espanja, Tanska, Kanada, ja Australia.

Tiedote: SRL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti