maanantai 26. maaliskuuta 2012

Oripäivät 2012: Kolme uutta kouluoritta jalostukseen

Oripäivät ovat tältä vuodelta ohi. Uusia kouluoriita suomalaiseen jalostukseen hyväksyttiin tällä kertaa kolme. Kolmivuotiaista askellajioriista lauantaille asti selvinneet Quartus (OLD, Quaterback - Negro, kasv. Tuuli Heltimoinen, om. Lehmusto & Lundström & Väistö) ja Jean Baptiste Carrus (FWB, Rousseau - Riverman, kasv. & om. Mty Helena ja Jukka Niiranen) hyväksyttiin esitarkastuksessa. Näistä jälkimmäinen, tänä vuonna myös Hollannin KWPN-oripäiville osallistunut Jean Baptiste Carrus, sai lisäksi jalostukseenkäyttöoikeuden täksi vuodeksi.

Quartus oli tässä vaiheessa rakenteeltaan näistä kahdesta selvästi valmiimman näköinen. Se liikkui melko elastisesti, mutta ainakin perjantaina sen raviin olisi kaivannut vielä vähän enemmän irtonaisuutta. Jean Baptiste Carrus puolestaan, todennäköisesti ainakin isosta koostaan johtuen, ei ollut vielä niin kompaktin näköinen kuin Quartus. Perjantain irtohypytyksen yhteydessä ori esitti isoa ja näyttävää ravia, mutta käynti oli selvästi heikompi askellaji näyttäen paikoitellen passimaiselta. Kuullun mukaan käynti oli kuitenkin selvästi parempaa lauantaina ratsastuskokeen yhteydessä. Toivottavasti ori on mukana ensi vuonna suorituskyvynkokeessa, jolloin on mielenkiintoista nähdä, miten se on kehittynyt ja miltä se näyttää ratsastajan alla.

Suorituskyvynkokeeseen osallistui yksi askellajiori: Pin Rock's Black Velvet (FWB, Sir Donnerhall - Kennedy). Ira Ristimäen kasvattama ja omistama ori onnistui toisella yrittämällä suorituskyvynkokeessa ja se hyväksyttiin jalostukseen. Ainakin perjantain estekokeessa ori toimi hyvin ratsastajan alla ja suoritui tehtävistään toisen silmän heikosta näkökyvystä huolimatta. Pin Rock's Black Velvet liikkuu elastisesti ja se on jo ehtinyt jättää joukon varsin mukavanoloisia jälkeläisiä omattuaan jalsotukseenkäyttöoikeuden 3-vuotiaana kaudella 2009.

Kolmas uusi kouluori on 5-vuotias KWPN-ori Blue Hors Touch Me (Tuschinski - Kennedy), jonka on Suomeen tuonut Anne Niemi. Elegantti, modernia kouluhevostyyppiä edustava Blue Hors Touch Me suoritti maaliskuun alussa valmiiksi DWB-kantakirjauksen Tanskan Herningissä. Anne Niemen kotisivuilta löytyvät oriin Tanskassa saamat kirjalliset arvostelut ja pisteet.

Koulupuolelta uusintatarkastettavana olivat tällä kertaa Markus Lindblomin omistama ja Stella Hagelstamin kanssa NHMM-kisoissa aikanaan hyvin menestynyt Fernet (OLD, Fürst Heinrich - Pik Labionics) sekä mm. ponien SM-kultaa vuonna 2009 ottanut Ira ja Tiina Ristimäen omistama WPB-ori Hunsingo's Twister (Bjirmen's Wytse - Cocky Dundas xx). Molemmat oriit saivat jatkoa jalostukseenkäyttöoikeudelleen.

Oriiden arvostelut tulevat Suomen Hippoksen Heppa-järjestelmään tämän viikon kuluessa.

Tänä vuonna oripäivillä mukana olleet oriit olivat pääsääntöisesti hyvin valmisteltuja. Järjestelyt sujuivat  melko jouhevasti oriiden esiintymisten osalta. Kehittymistä näkyy sekä esittäjien että järjestäjien puolella. Allekirjoittaneelle jäi sen sijaan valitettavan huono kuva järjestelyistä yleisöä kohtaan: esimerkiksi perjantaina autolliset katsojat ohjattiin tien toisella puolella olevalle parkkipaikalle, joka oli vaarallisen liukas, vaikka hallien välisellä parkkipaikalla oli vielä reilusti tilaa. Ihmetystä herätti myös katsomoon kulkua valvonut järjestyksenvalvoja, joka suorituskyvyn estekokeen alkaessa totesi juuri lipun ostaneelle katsojalle, että katsomoon ei enää kyseisenä päivänä pääse. Pienen keskustelun jälkeen asia selvisi, kun paikalle tullut toinen järjestysmies ohjeisti kollegaansa: kesken suorituksen ei katsomoon ollut asiaa (mikä on itsestäänselvää ja minkä toivoisi jokaisen yleisössä olevan omaehtoisestikin muistavan) mutta suoritusten välillä ja taukojen aikana kulku oli sallittua. Joka tapauksessa yleisöä oli mukavasti paikalla ainakin perjantaina ja lauantaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti