torstai 23. tammikuuta 2014

Saksalaiset jalostusjärjestöt uuteen käytäntöön: Vain suorituskyvyn kokeen suorittaneet oriit varsinaiseen kantakirjaan

Suurimmat saksalaiset kantakirjat ovat päättäneet yhteistuumin siirtyä elokuussa uuteen käytäntöön oriiden kantakirjaamisen suhteen. Elokuusta eteenpäin vain suorituskyvyn kokeen läpäisseet oriit pääsevät Kantakirja I:een (Hengstbuch I). Tämä tarkoittaa sitä, että vasta kun oriit ovat suorittaneet suorituskyvyn kokeen, niiden jälkeläiset saavat täydet paperit. Jos ori ei syystä tai toisesta osallistu kokeeseen, jälkeläiset saavat vain ns. "valkoiset paperit" eli syntymätodistuksen.

Aiemmin jo körungissa hyväksytyt oriit on otettu kantakirjaan ja niiden jälkeläiset ovat saaneet suoraan täydet rekisteripaperit. Muutos tulee voimaan, kun tämän vuoden körungit alkavat. Körungissa hyväksyttyjen oriiden jälkeläiset saavat täydet paperit vasta, kun niiden isäoriit ovat läpäisseet vähintään 30 päivän testin.

Yhteensä 25 saksalaista kantakirjaa siirtyy em. käytäntöön, jota on noudatettu jo aiemmin mm. KWPN- ja DWB-kantakirjoissa. Saksan ratsastajainliiton kasvatusosaston puheenjohtaja Theo Leuchten pitää muutosta tärkeänä kehitysaskeleena saksalaisessa hevoskasvatuksessa. Hänen mukaansa kasvattajat ottavat jatkossa riskin, jos haluavat käyttää nuoria, suorituskyvyn kokeen läpäisemättömiä oreja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti