Askellajipainotteiseen esitarkastukseen on osallistumassa yhdeksän 3-vuotiasta oria. Näistä etukäteen mielenkiintoa ovat herättäneet ainakin Satu ja Tuomas Juurisen omistamat hannoverit Bel Amour (Belissimo M - Wolkenstein II) ja Lord Lockness (Locksley II - De Niro), jotka molemmat on jo hyväksytty hannover-jalostukseen Saksassa. Muut seitsemän oriita ovat kaikki FWB-hevosia. Suomessa tälläkin hetkellä vaikuttavien jalostusoriiden jälkeläisiä 3-vuotiaissa on mukana kaksi, Sandro Star Carrus (Sternkönig - Pyrrhus III) sekä Ritzferal (Fernet - Rotschild J). Suomessa kasvatetuista hevosista Damses (Damsey - Logan), First of May Carrus (Sorento - Krack C), Pinewood Lennon (Dartangnan - Zinntaler xx) ja Sandro Star Carrus ovat kaikki saaneet 1- tai 2-vuotiaana Hippoksen näyttelyssä 40 pistettä. Damses on samasta emälinjasta kuin maailmalla menestystä niittänyt FWB Donnperignon (Donnerhall - Mozart II). Donnerhall on vahvasti edustettuna 3-vuotiaiden joukossa, se löytyy peräti kuuden oriin sukutaulusta.
Askellajipainotteiseen suorituskyvynkokeeseen on ilmoitettu kolme 4-6-vuotiasta oria. Näistä kahdella, Don Saffronilla (2007, FWB, Blue Hors Don Schufro - Michellino) ja Fiance Noirilla (2005, HANN, Florencio I - Metternich) on ollut vuoden mittainen astutuslupa kolmevuotiaana. Fiance Noirilla on Hippoksen mukaan 31 jälkeläistä. Don Saffronin astutuslupa oli voimassa viime vuoden, jolloin sillä siemennettiin kahdeksan tammaa. Don Saffronin meriitteihin kuuluvat myös Kyvyt esiin -askellajifinaalin voitto sekä 2- että 3-vuotiaana. Fiance Noir puolestaan on hyväksytty hannover-jalostukseen Saksassa vuonna 2007. Se on myös osallistunut vuonna 2009 oripäivien suorituskyvyn kokeeseen hakien tuolloin varsinaista astutuslupaa, harmillisesti ori joutui keskeyttämään kokeen loukkaantumisen takia. Samana vuonna ori osallistui vielä 70 päivän testiin Adelheidsdorfissa, missä se ei valitettavasti onnistunut kovin hyvin vaan jäi joukon häntäpäähän. Kolmas kokeeseen osallistuva ori on 4-vuotias FWB New Hill Rossellini (Rousseau - Rosenkavalier), jota ei ole aiemmin esitetty näyttelyissä tai oripäivillä.
Kantakirjaan tarjottavista oreista vain yksi on koulusukuinen. Hannover-ori London Baron (2007, Londontime - Baroncelli) on suorittanut viime vuonna 30 päivän testin Prussendorfissa hyvin tuloksin ollen mm. testin paras askellajihevonen. Ori oli tarkoitus esittää oripäivillä jo viime vuonna, mutta loukkaantumisen takia se joutui tuolloin jäämään pois.
Uusintatarkastettavien joukossa nähdään neljä kouluoria: Donaukaiser (trak, Hohenstein - Sokrates), jolla on Suomessa 38 jälkeläistä, Königs Kronos KS (FWB, Königin's Sohn - Waidmanssdank xx), jolla ei toistaiseksi Suomessa ole jälkeläisiä, Pius Pacelli (HANN, Prestige Pilot - Gibraltar, 8 jälkeläistä) ja Sternkönig (OLD, Sandro Hit - Coriano Z, 78 jälkeläistä). Näistä Königs Kronos KS ja Pius Paccelli ovat esiintyneet menestyksekkäästi kilparadoilla, Kronos GP-tasolla ja Pius Paccelli Inter-tasolla.
Oripäivillä kolmevuotiaiden oriiden arviointiin kuuluvat eläinlääkärin tarkastus ja mittaus, rakennearvostelu, askellajien esittäminen vapaana, irtohypytys ja ratsain esittäminen. Hevoset ilmoitetaan joko askellaji- tai estepainotteiseen testiin. Vain ne oriit, jotka pääsevät testin toiseen vaiheeseen, esitetään ratsain.
Suorituskyvyn kokeeseen osallistuvat 4-6 –vuotiaat oriit osallistuvat joko askellaji- tai estepainotteiseen testiin. Askellajihevosten koe koostuu seuraavista osakokeista: askellajikoe I, askellajikoe II ja estekoe I. Ensimmäinen askellajikoe suoritetaan oman ratsastajan kanssa ja toisessa hevosta ratsastaa testiratsastaja. Lisäksi oriille tehdään eläinlääkärintarkastus ja rakennearvostelu. Suorituskyvyn kokeeseen saavat osallistua vain ne oriit, joiden pistemäärä rakennearvostelussa on vähintään 37. Myös oriiden tallikäyttäytyminen arvioidaan. Askellajikokeessa testiratsastajana toimii tänä vuonna tanskalainen, paljon nuorten hevosten kanssa työskennellyt Lotte Straarup.
Kantakirjaan tarjottavat oriit suorittavat oripäivillä terveydentilan tarkastuksen ja rakenteen arvostelun lisäksi ratsastuskokeen. Oriit esitetään ryhmässä vaihtoehtoisesti joko kouluhevosina eri askellajeissa
tai estehevosina. Mikäli oriilla on erittäin mittavat/vakuuttavat omat kilpailunäytöt tai jälkeläisnäytöt voidaan ori vapauttaa ratsastuskokeesta. Yli 13-vuotiaita hevosia ei tarvitse esittää ratsain ja ne saavat pisteytyksen sijaan pelkästään sanallisen arvion.
Uusintatarkastuksessa esitetään aiemmin jalostukseen hyväksytyt oriit jalostukseenkäyttöoikeuden päätyttyä uuden jalostukseenkäyttöoikeuden myöntämiseksi. Uusintatarkastukseen kuuluu eläinlääkärin tarkastus, luonteen, rakenteen ja liikkeiden tarkastus sekä jälkeläisnäyttöjen arviointi. Myös ratsuhevosoriiden kilpailusaavutukset tarkastetaan uusintatarkastuksen yhteydessä.
Ulkomaisen näkökulman arvosteluihin tuovat tänä vuonna testiratsastajien lisäksi Hollannin Daan Nanning ja Ruotsin Jan-Ove Olsson.
Oripäivien aikana nähdään muutakin ohjelmaa kuin pelkkiä virallisia testiosuuksia. Ohjelmassa on mm. perjantaina Laatuarvostelu-kutsukilpailu ja lauantaina Oriparaati, jossa esiintyy ennakkotietojen mukaan 26 oria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti