Viikko sitten järjestettiin SRL:n Urheilijaseminaari sekä sen jälkeen eri lajien omat seminaarit. Kouluratsastusseminaari oli koonnut yhteen ilahduttavan runsaan määrän lajista kiinnostuneita. Paikalla oli mm. koulutuomareita, kilparatsastajia, kisajärjestäjiä sekä poni- ja junioriratsastajien vanhempia.
Juuri kansainväliset 3*-oikeudet saanut koulutuomari Paula Nysten kertoi tulevista sääntömuutoksista. Keskustelua herätti etenkin sääntöuudistus, joka sallisi raipan pitämisen mukana radalla nuorten hevosten ja Inter II -tason luokissa. Koulutuksellisesta näkökulmasta uudistusta pidettiin hyödyllisenä, esiin nousi kuitenkin huoli raipan mahdollisesta näkyvästä käytöstä sekä siitä, miten tuomariston tulisi suhtautua asiaan. Toinen kiinnostava aihe oli tällä kaudella käyttöön otettu ja jonkin verran epätietoisuuttakin luonut kvaaliraja. Suunnitelmissa on ollut nostaa rajaa 60 prosenttiin. Lisäksi pohdittiin, pitäisikö riittävän korkealla tasolla kilpailevilla ratsastajilla olla mahdollisuus sivuuttaa kvaalaus kokonaan.
Ponien sekä junioreiden ja nuorten ratsastajien maajoukkuevalmentajat Stella Hagelstam ja Marko Björs esittelivät ratsastajan urapolkua omasta valmentajan näkökulmastaan. He kertoivat myös maajoukkuevalmennusten kehityksestä heidän valmentajakaudellaan. Tässä vaiheessa nousi esille myöhemminkin päivän ja illan aikana huomiota saanut poni-, juniori- ja nuorille ratsastajille suunnattu uusi kotimainen kilpailusarja, jolle on haettu mallia Tanskassa menestyksekkäästi pyörivästä Ecco Cupista.
Eniten aikaa seminaarissa käytettiin suunnitteilla olevan kilpailujärjestelmän muutoksen ideointiin. Yksi maamme harvoista GP-ratsastajista, valmentajanakin toimiva Kikka Suomio alusti aiheen, jonka työstämistä jatkettiin tämän jälkeen ryhmissä. Nykyinen seurakilpailutasolta alkava kilpailujärjestelmä haluttaisiin korvata tähtiluokituksella, jossa olisi viisi eri tasoa alkaen yhden tähden seurakisoista aina viiden tähden arvo- ja kansainvälisiin kisoihin. Näin niin kilpailijat, yleisö, media kuin sponsoritkin tietäisivät, minkälaisia kisat ovat vaatimustasoltaan ja olosuhteiltaan. Työpajassa jokainen ryhmä keskittyi tarkastelmaan asiaa eri näkökulmasta. Paljon uusia, hyviä ideoita saatiinkin iltapäivän aikana kasaan.
Seminaarissa pohdittiin myös kouluratsastuksen tulevaisuutta. Kehitystä toivottiin esimerkiksi sponsorien hankintaan, kaiken toiminnan avoimemmaksi tekemiseen sekä kunnioituksen ja yhteishengen kulttuuriin lajimme saralla. Seminaarin sisältö kiteytyi hyvin vuoden 2020 visiossa ajatuksella "Yhdessä ykköseksi" eli yhteistyöllä menestykseen. Konkreettiseksi tavoitteiksi astettiin, ei enempää eikä vähempää, kuin EM-mitalimahdollisuus jokaisessa ikäluokassa ja joukkuepaikka olympialaisissa.
Kouluratsastusseminaarin muistio
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti