maanantai 14. lokakuuta 2013

SWB-ruuna Highland Park Laatuarvostelu 2013 -voittaja

SWB-ruuna Highland Park (Figaro R - Sunshine Prince) vei voiton tämänvuotisen Laatuarvostelun askellajipuolella. Ruunan omistaa Oy Nissala Ab ja askellajikokeissa sen esitti Julia Tallberg. Highland Parkin kokonaistulos oli 8,18 ja se sai sunnuntain kouluradan parhaat pisteet 8,88. Hyvin liikkuneen, ikäisekseen valmiinoloisen ja yhteistyöhaluisen ruunan parhaana ominaisuutena pidettiin käyntiä, josta se sai 9,20 pistettä.

Kokonaiskisan kakkonen oli Anna von Wendtin ratsastama hannover-ruuna Schubert (Sandro Hit - De Niro, om. Oulun Rakennusteho), jonka yhteispisteet olivat 8,01. Sunnuntaina ruunan paras osa-alue oli yleisvaikutelma, josta pisteet olivat koko joukon parhaat: 8,8. Pitkäjalkainen ja laajasti liikkuva Schubert vaikutti voittajan tapaan erittäin yhteistyöhaluiselta ja tasapainoiselta hevoselta.

Askellajipuolen parhaana FWB-hevosena palkittiin kolmanneksi sijoittunut Marjo Vainikan kasvattama ja omistama tamma Riverbank Sanrose (Sancisco - Lorenzo A.E.S), jonka tulos oli 7,98. Mikaela Soratien ratsastama Sanrose sai launtaina askellajikokeen parhaat pisteet. Sunnuntaina se vaikutti jännittyneeltä ja liikkui ravissa melko kiireisesti, jolloin askellajipisteet jäivät hieman lauantaista. Tuomaristo piti kuitenkin erityisesti tamman ratsastettavuudesta, joka oli sen päivän paras osio (9). 

Sunnuntain parhaista yksittäisistä pisteistä vastasi Siiri Kyrön omistama ja kasvattama FWB-ruuna Kyrö Hot Flow (Hotline - Florestan I), jonka käyntipisteet olivat 9,5. Erittäin hyvän vaikutuksen sunnuntain suorituksellaan tehnyt ruuna saikin ohjelmasta päivän toiseksi parhaat pisteet 8,52 ja sijoittui lopputuloksissa neljänneksi kokonaispistein 7,85.

Kaikkiaan 60 askellajihevosta aloitti perjantaina Laatuarvostelun. Syystä tai toisesta kuusi hevosta luopui leikistä matkan varrella, joten lopputuloksen sai 54 hevosta. Näistä 14 edusti muuta kuin FWB-kantakirjaa. Tällä kertaa erityisesti Sandro Hit oli vahvasti edustettuna osallistujien sukutauluissa, suoraan Sandro Hitistä tai sen pojista Sanciscosta, Sir Donnerhall I:stä sekä San Amourista oli yhteensä 11 jälkeläistä.  Suomessa vaikuttaneista oriista Royal Olympilla, Fiance Noirilla ja Duendecillo P:llä oli useampia jälkeläisiä mukana kilpailussa.

Kuten aina, tänäkin vuonna nähtiin monentasoisia suorituksia. Mukana oli paljon mielenkiintoisia hevosia ja myös niiden joukossa, jotka eivät tällä kertaa aivan kärkeen yltäneet, oli mukavanoloisia suoritushevosen alkuja. Kolmipäiväinen tapahtuma on vaativa tehtävä 4-vuotiaille hevosille ja muutamilta alkoikin sunnuntaina olla jo puhti pois.

Tälläkin kertaa pisteytys herätti keskustelua. Erityisesti rakennearvostelu ja sen vaikutus kokonaistulokseen olivat pohdinnan alla. Useampanakin vuonna on vaikuttanut siltä, että Laatuarvostelun rakennearvosteluun eivät päde samat kriteerit kuin tavallisen näyttelyn rakennearvosteluun. Mitään selkeää kaavaa tähän ei ole, mutta pääsääntöisesti pisteet tuntuvat olevan Laatuarvostelussa tiukemmassa kuin Hippoksen näyttelyissä. Myös askellajikokeiden pisteytys nosti esiin omat kysymysmerkkinsä. Tuomareiden urakka ei ollut helppo, kun mukana oli ennätysmäärä hevosia. Jos kehitys osallistujamäärien osalta jatkuu samaan suuntaan, voisi olla paikallaan miettiä Laatuarvostelun rakennetta uudelleen. Olisiko esimerkiksi jonkinlainen karsintasysteemi yksi mahdollisuus kehittää tapahtumaa?

Kaikesta huolimatta Laatuarvostelu on erinomainen etappi nuoren hevosen matkalla kohti kilparatoja ja miksei myös toimivan harrasteratsun uraakin. Se on myös monella tavalla opettavainen tapahtuma niin hevosille, ratsastajille, hevosen omistajille kuin myös katsojille, joita sunnuntaina paikalla oli jälleen kerran valitettavan vähän.

Tulokset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti