maanantai 29. joulukuuta 2014

Hollannin Heijkoopille kauden viimeisen WDM-kisan voitto

Vuoden viimeinen World Dressage Masters -kisa käytiin viikonloppuna Mechelenissä Belgiassa. WDM on kouluratsastuksen rahakkain kilpailusarja, jossa on järjestetty vuosittain neljä kilpailua. Sunnuntain Grand Prix Kürin, jossa voittajalle oli tarjolla 13 000 euron potti, vei nimiinsä Hollannin Danielle Heijkoop Sirolla. Jonkinlaisena yllätyksenä voinee pitää sitä, että Heijkoop jätti taakseen Adelinde Cornelissenin ja Jerich Parzivalin omalla kür-ennätyksellään 83 prosenttia. Cornelissenin prosentit olivat 82,050. Ruotsin Patrik Kittel oli kolmas Watermill Scandicilla.

Yksi aikakausi WDM-sarjan historiassa päättyi Mechelenissä, sillä kyseessä oli viimeinen kilpailu, jota sarjaa neljä vuotta sponsoroinut ruotsalainen Axel Johnson Group tuki. Sarja kuitenkin jatkuu myös ensi vuonna uuden sponsorin, ukrainalaisen Vian Groupin, turvin.

Grand Prix Kürin tulokset

sunnuntai 28. joulukuuta 2014

KWPN:n esikarsinnoista 95 askellajioria jatkoon

KWPN-kantakirjan oriiden esikarsinnat on pidetty kuluneen kuun aika. Viidestä karsintatilaisuudesta jatkoon selvitti tiensä yhteensä 95 askellajioria. Isäoriista eniten jälkeläisiä jatkoon valikoituneiden joukossa oli Apachelta ja Charmeurilta. KWPN-oripäivät järjestetään helmikuun alussa 's-Hertogenboschissa.

Jatkoon selvinneet oriit

perjantai 26. joulukuuta 2014

Fürstenballin ratsastaja vaihtui

Yhden tämän hetken suosituimmista ja menestyneimmistä jalostusoreista, Fürstenballin (Fürst Heinrich - Donnerhall), ratsastaja on vaihtunut. 8-vuotiasta oldenburg-oria tulee jatkossa kilpailuttamaan ja valmentamaan norjalainen, jo pitkään Saksassa vaikuttanut Isabel Bache.

Tanskalais-sakalaisessa omistuksessa oleva Fürstenball on ehtinyt näyttää kyntensä jalostuksessa, sillä on nuoresta iästään huolimatta jo 30 hyväksyttyä orijälkeläistä. Lisäksi se on menestynyt erinomaisesti kilparadoilla. Fürstenball voitti 5-vuotiaana Bundeschampionaatin ja oli samana vuonna mukana NHMM-kisojen finaalissa. Oria on koulutettu kohti Prix St. Georges -tasoa, mutta koska sillä on ollut niin suuri kysyntä jalostuspuolella, se ei ole kilpaillut lainkaan tällä kaudella.

Fürstenballin ratsuttamisesta on 3-vuotiaasta tähän asti vastannut saksalainen Ines Westendarp. Ratsastajanvaihdokseen ei liity mitään suurta dramatiikkaa, omaa myyntitallia pyörittävä Westendarp koki, ettei hänellä enää ole mahdollisuutta jatkaa oriin ratsastamista aikatauluongelmien takia.

lauantai 20. joulukuuta 2014

Emma Kanerva 11. Nürnberger Burg-Pokalin finaalissa

Emma Kanerva ja 8-vuotias holstein-ori Capo osallistuivat Frankfurtissa Nürnberger Burg-Pokalin finaaliin Prix St. Georges Specialiin. Eilisen neljännen sijan jälkeen oli lupa odottaa hyvää tulosta, mutta valitettavasti Capo oli hiukan liian innoissaan laukkaohjelmassa ja ratsukko jäi lopulta sijalle 11. Vaikka molemmat vaihtosarjat epäonnistuivat pahasti ja lisäksi viimeisen lisätyn laukan alussa tuli rikkoja saivat Kanerva ja Capo kuitenkin yli 68 prosentin tuloksen. Capolla on näyttävät ja laadukkaat liikkeet, joista erityisesti ravista se sai tasaisesti kahdeksikkoja ja jopa yhden kerran yhdeksän pistettäkin.

Finaalin voitto meni Matthias Alexander Rathille ja Es Fangar's Samba Kingille (Sandro King - Lancet) prosentein 74,561.

Tulokset

perjantai 19. joulukuuta 2014

Emma Kanerva neljäs Prix St. Georges Specialissa Frankfurtissa

Emma Kanerva on kvaalautunut kuluneen kauden aikana hevosella Capo Nürnberger Burg-Pokalin finaaliin, joka järjestetään tänä viikonloppuna Frankfurtin CDI4*-kisojen yhteydessä. Prix St. Georges -tasolla ratsastettava Nürnberger Burg-Pokal on tarkoitettu 7-9-vuotiaille hevosille, joilla ei ole sijoituksia GP-tasolta. Kilpailu on varsin arvostettu ja moni siinä menestynyt hevonen on noussut kansainväliselle huipulle asti (mm. Damon Hill NRW, Desperados FRH, Bella Rose).

Kanervan ratsu Capo on 8-vuotias holstein-ori (Cracker Jack - Alcatraz), jolla hän on kilpaillut jo jonkin aikaa. Ratsukko sijoittui tämänpäiväisessä ns. verryttelyluokassa hienosti neljänneksi prosentein 72,152. Yksi luokan viidestä tuomarista oli asettanut ratsukon omissa pisteissään jopa ykköseksi. Voiton vei Isabell Werth Emiliolla (Ehrenpreis - Cacir AA) 73,220 prosenttia. Finaali ratsastetaan huomenna aamupäivällä Suomen aikaa klo 11.55 alkaen. Kisoja on mahdollista seurata netissä ClipMyHorse.TV:n kautta.

Tulokset

torstai 18. joulukuuta 2014

CDI-W Lontoo: Dujardinille uusi ME-tulos myös kürissä, Stegars 11.

Charlotte Dujardin ja Valegro hiovat suorituksiaan kerta kerralta kohti täydellisyyttä ja 100 prosentin tulosta. Brittiratsukko nimittäin teki jälleen eilen illalla haltioituneen kotiyleisön edessä maailmanennätystuloksen, tällä kertaa GP Kürissä. Uusi ennätystulos on 94,300 prosenttia. Myös edellinen ennätys, 93,975 prosenttia, oli Dujardinin nimissä ja sekin syntyi juuri Lontoon kilpailussa vuosi sitten. Hän sai suorituksestaan peräti 25 kertaa täyden 10 pistettä. Dujardin kertoi Valegron yritteliäisyyden saaneen hänet lähes kyyneliin viimeisessä piaffessa ja passagessa. "On uskomaton tunne, kun menee kaikkien noiden tuhansien ihmisten eteen ja hän vain haluaa esiintyä ja antaa kaikkensa sinulle", ylisti Dujardin ratsuaan.

Hollannin Edward Gal Glock's Undercoverilla oli jälleen toinen prosentein 83,550. Saksan Jessica von Bredow-Werndl oli Unee BB:llään kolmas (80,725 %).

Kürissä mukana ollut  Terhi Stegars ei tällä kertaa yltänyt prosenteissa parhaimpaansa. Hän ja Axis TSF paransivat kuitenkin sijoitustaan Grand Prix'sta yhdellä pykälällä ollen kürissä 11. tuloksella 71,650 prosenttia.

Tulokset

keskiviikko 17. joulukuuta 2014

CDI-W Lontoo: Dujardinille GP:n voitto uudella ennätystuloksella, Stegars 12.

Eilen illalla ratsastettu Lontoon Olympia Horse Show'n Grand Prix oli odotetusti isäntämaan Charlotte Dujardinin heiniä. Dujardin ratsasti Valegrollaan ylivoimaiseen voittoon uudella Grand Prix'n maailmanennätystuloksella 87,460 prosenttia. Myös aiempi ennätys oli hänen nimissään. Toiseksi sijoittui Hollannin Edward Gal Glock's Undercoverilla prosentein 80,120.

Terhi Stegarsin ja Axis TSF:n lopullinen sijoitus oli 12. Tulos 68,900 prosenttia ei ole ratsukon parhaimpia, mutta sen vahvuus onkin yleensä nimenomaan vapaaohjelma, joka ratsastetaan tänä iltana.

Tulokset

tiistai 16. joulukuuta 2014

CDI-W Lontoo: Stegarsille 68,880 % GP:ssa, mukaan huomiseen GP Küriin

Ensimmäisen suorituksensa tämänvuotisessa Lontoon Olympia Horse Show'n World Cup -kisassa juuri äsken tehnyt Terhi Stegars sai tuloksen 68,880 prosenttia. Tässä vaiheessa Stegars ja Axis TSF menivät Grand Prix'n tuloslistalla sijalle neljä, kun vielä kahdeksan ratsukkoa on jäljellä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että suomalaisratsukko nähdään huomisessa World Cupin osakilpailussa Grand Prix Kürissä, johon pääsevät tämän päivän 15 parasta ratsukkoa.

Online-tulokset

maanantai 15. joulukuuta 2014

Terhi Stegars mukana Lontoon World Cup -kisassa

Terhi Stegars ja Axis TSF osallistuvat perinteiseen Lontoon Olympia Horse Show'hun, joka käynnistyy huomenna tiistaina. Stegars on mukana Grand Prix'ssa, joka on karsinta keskiviikon World Cup -osakilpailuun Grand Prix Küriin. Lontoossa nähdään myös kouluratsastuksen kärkiratsukko, isäntämaan Charlotte Dujardin - Valegro sekä esimerkiksi Hollannin Edward Gal Glock's Undercoverilla.

Kisojen kotisivut

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

FEI:n uudeksi puheenjohtajaksi belgialainen Ingmar De Vos

Kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n uusi puheenjohtaja on selvillä. Ratkaiseva äänestys pidettiin tänään aamulla FEI:n yleiskokouksessa Bakussa. Uudeksi puheenjohtajaksi heti ensimmäisen kierroksen selvällä äänten enemmistöllä valittiin belgialainen Ingmar De Vos. Hän sai 98 ääntä kaikkiaan 131 mahdollisesta. De Vos on toiminut vuodesta 2011 FEI:n pääsihteerinä ja sitä ennen mm. Belgian ratsastajainliitossa johtotehtävissä.

FEI:n puheenjohtajan paikalta väistyy vuodesta 2006 tehtävässä toiminut HKK prinsessa Haya. Vastavalitun De Vosin kanssa puheenjohtajan paikasta kamppaili alunperin viisi muuta henkilöä: Pierre Durand (Ranska), Pierre Genecand (Sveitsi), John McEwen (Iso-Britannia), Ulf Helgstrand (Tanska) ja Javier Revuelta del Peral (Espanja). Revuelta del Peral vetätyi kilvasta marraskuussa ja Helgstrand juuri ennen äänestystä.

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Stegars jälleen Luxemburgin rankingykkönen, Saksan listalla sijoitus 51:s

Stegars ja 5-vuotias Fort Knox
Terhi Stegars oli tällä kaudella viime kauden tapaan Luxemburgin kouluratsastusrankingin ykkönen. Hänelle kertyi kauden aikana kansallisista starteista yhteensä 20450 pistettä. 132 ratsastajaa käsittäneellä listalla on myös Stegarsin alaisuudessa työskentelevä suomalainen Minna Uronen, jonka sijoitus oli 52. pistein 143.

Saksan rankinglistalla Stegarsin sijoitus yllämainitulla pistemäärällä on 51:s. Emma Kanerva löytyy sijalta 91 pisteillä 14705. Rankingin kärjessä on Isabell Werth, jonka pistemäärä on 140209.



tiistai 9. joulukuuta 2014

FWB-ori Duendecillo P hyväksyttiin hannover-jalostukseen

Anne Niemen FWB-jalostusori Duendecillo P (Don Romantic - Mid-West Ibi-Light) hyväksyttiin tänään hannover-jalostukseen Verdenissä. 10-vuotias Duendecillo P on kilpaillut tällä kaudella menestyksellä pikkukierrosta kansainväliselläkin tasolla ja startannut myös ensimmäisen Grand Prix'nsa Ruotsissa ratsastajansa Jeanna Högbergin kanssa.

Eurodressagen mukaan tuomaristolla oli Verdenissä tänään varsin tiukka seula, sillä hyväksymättä jäi useita muihin kantakirjoihin hyväksyttyjä oreja.

Tulokset

maanantai 8. joulukuuta 2014

P.S.I.-huutokaupassa uusi hintaennätys 2,8 miljoona euroa

Kovista myyntihinnoistaan tunnettu jokavuotinen P.S.I.-huutokauppa pidettiin eilen. Tämä vuosi ei tuonut poikkeusta siihen, että hevoset vaihtoivat omistajaa huikeista summista, sillä huutokaupassa tehtiin sen 35-vuotisen historian uusi hintaennätys. Venäläisostajat maksoivat 6-vuotiaasta hannover-ruuna SPH Dantesta (Welfenadel - Dormello) peräti 2,8 miljoonaa euroa. Erityistä SPH Dantessa on sen huikean myyntisumman lisäksi se, että ruuna on syntynyt Australiassa, jossa se on voittanut maansa nuorten hevosten mestaruuden 4-, 5- ja 6-vuotiaana. Huutokaupan aiempi hintaennätys oli legendaarisesta tammasta Poetinista vuonna 2005 maksettu 2,5 miljoonaa euroa.

SPH Danten uudet omistajat ovat tehneet miljoonaostoksia aiemminkin P.S.I.-huutokaupassa. Venäläispariskunta Elena ja Sergej Knyaginichev ovat ostaneet kolmena aiempanakin vuonna kyseisen huutokaupan kalleimman kouluhevosen: vuonna 2013 Bluetoothin (hinta 1 milj. euroa), vuonna 2012 Sa Coeurin (2,3 milj. euroa) ja vuonna 2011 Der Designerin (hinta 1,1 milj. euroa).

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Astutusmäärissä laskua kaudella 2014 - Don Larino käytetyin kouluori

Kotimaiset astutustilastot kaudelta 2014 on julkaistu. Lämmiveristen ratsuhevosten astutusmäärät ovat edelleen laskussa, sillä vähennystä viime vuoteen verrattuna on noin 18 prosenttia. Suomessa siemennettiin kaikkiaan 486 tammaa, joista 312 Suomessa vaikuttavilla oriilla ja loput 174 tuontispermalla. Käytetyimmät kotimaiset oriit löytyvät tänä vuonna estepuolelta, kun sekä Concreto että Lissabon saivat molemmat yli 60 tammaa.

Kotimaisista kouluoriista eniten tammoja sai toisena vuonna peräkkäin Satu ja Tuomas Juurisen oldenburg-ori Don Larino (Don Primero - Larinero). Sillä siemennettiin 28 tammaa. Toiseksi eniten tammoja, 18, siemennettiin Anne Niemen FWB-ori Duendecillo P:llä (Don Romantic - Mid-West Ibi-Light). Ulkomailla olevista kouluoriista suosituimpia olivat Foundation (HANN, Fidertanz - De Vito) 12 tammalla ja Sezuan (DWB, Zack - Don Schufro) 11 tammalla.

Lämminveristen ratsuhevosten astutustilasto 2014

torstai 4. joulukuuta 2014

FEI:n rankingissa ei suuria muutoksia

FEI:n listalla ei ole marraskuun loppuun mennessä tapahtunut merkittäviä muutoksia. Kärki jatkaa toistaiseksi edelleen muuttumattomana Dujardinin, Langehanenbergin ja Galin johdolla. TOP50:ssä suurimman nousun on tehnyt tuoreen World Cup -kauden ensimmäisissä kisoissa hyvin sijoittunut Saksan Sönke Rothenberger Favouritilla. Ratsukko on kivunnut sijalta 323 sijalle 44. Paras suomalainen, Terhi Stegars Axiksella on juuri Rothenbergerin edellä sijalla 43. Stegarsin sijoitus oli sama edellisellä listallakin.

Toiseksi parasta suomalaista saadaankin etsiä vähän kauempaa, sillä menneenä viikonloppuna Tukholmassa kilpaillut Eevamaria Porthan-Broddell on Solos Lacanilla sijalla 141 (aiemmin 147).

Muut suomalaiset:
177. (171.) Ettan Ehrnrooth - Wizard II
185. (179.) Stella Hagelstam - Chopin III
260. (259.) Stella Hagelstam - Soraya II
293. (292.) Linnea Grünn - Niklas
304. (183.) Mikaela Lindh - Skovlunds Más Guapo
309. (308.) Anna-Leena Meller - Mauser
317. (316.) Johanna Heikkilä - Adonna
347. (345.) Emma Kanerva - Lord of Lennox vF
361. (355.) Kira Kanerva - Dorazio
511. (508.) Emma Kanerva - Cardeur
637. (638.) Sirpa Degerth-Kaldi - Gringo

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Ranskan Jessica Michelin Riwera de Hus jättää kilparadat

Ranskan kärkinimiin viime vuodet lukeutuneen Jessica Michelin ykköshevonen Riwera de Hus jää eläkkeelle. Michel ja Riwera de Hus ovat edustaneet Ranskaa mm. vuoden 2012 olympialaisissa, vuoden 2013 EM-kisoissa ja tämän vuoden MM-kisoissa. Syynä parhaassa iässä olevan tamman kilpauran päättymiseen on Michelin mukaan se, että vaikka tamma on antanut kaikkensa korkeimmalla tasolla on sen potentiaali rajallinen maailman huippuhevosiin nähden ja tulostaso vaihdellut päivästä riippuen. Michelin sponsorin ja Riwera de Husin omistajan Xavier Marien tavoitteet ovat kuitenkin yli 70 prosentin tuloksissa, joita silmällä pitäen hän on panostanut useisiin laadukkaisiin hevosiin.

Michel ja Marie päättivät yhteisymmärryksessä jo ennen Caenin MM-kisoja, että ne jäävät Riwera de Husin viimeisiksi kilpailuiksi. Tammaa tullaan jatkossakin ratsastamaan säännöllisesti, minkä lisäksi sitä on tarkoitus käyttää jalostukseen alkionsiirtomenetelmällä. Michel puolestaan keskittyy lupaaviin nuorempiin hevosiin, joita ovat mm. Socrate de Hus, Soliman de Hus ja Don Juan de Hus.

maanantai 1. joulukuuta 2014

Tiina Karkkolaisesta FEI 4*-tuomari

Tiina Karkkolainen on kohottanut tuomarioikeutensa FEI 4*-tasolle suoritettuaan viikko sitten pidettyjen Stuttgartin CDI-W-kisojen yhteydessä järjestetyn kokeen. Viikonlopun aikana kaikkiaan 13 tuomaria ympäri maailmaa korotti oikeutensa 3*- tai 4*-tasolle. Karkkolainen on tällä erää kolmas suomalainen 4*-tuomari.

CDI-W Tukholma: Tinne Vilhelmson-Silfvénille kürin voitto kotiareenalla

Eilen Tukholmassa ratsastetun World Cupin Länsi-Euroopan liigan neljännen osakilpailun voiton vei isäntämaan Tinne Vilhelmson-Silfvén ykköshevosellaan Don Auriellolla. Ruotsalaisratsukko oli ainoa 80 prosentin rajan rikkoja 80,875 prosentin tuloksellaan. Lauantain karsinnan eli Grand Prix'n ykkönen, Hollannin Hans Peter Minderhound sijoittui toiseksi Glock's Flirtilla (79,250 %). Ruotsalaismenestystä täydensi ensi huhtikuussa perheenlisäystä odottava Minna Telde Santanalla kolmannella sijallaan (76,550 %).

Voittaja Vilhemson-Silfvén oli tyytyäväinen suoritukseensa vaikkei kyseessä ollutkaan ratsukon paras tulos GP Kürissä. Ruotsalaisratsastajan mukaan Don Auriello, joka on kilpaillut viimeksi elokuussa MM-kisoissa, oli lauantaina hieman liian innoissaan. Ratsukko jäikin vain reilun 72 prosentin tuloksella toiseksi. Tukholman kilpailu järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa uudessa paikassa, valtavalla Friends Areenalla, joka toimii mm. jopa 50 000 katsojaa vetävänä jalkapalloareenana.

Grand Prix Kürin tulokset