sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Roi du Ballet on poissa

Yksi suomalaisen ratsuhevoskasvatuksen menestyneimmistä tuotoksista, FWB-ori Roi du Ballet (Rotschild J - Urbino) on poissa. Tänä vuonna 20 vuotta täyttänyt ori on lopetettu. Kooltaan pieni mutta karismaltaan sitäkin suurempi Roi du Ballet on kautta aikojen parhailla pisteillä FWB-kantakirjaan hyväksytty jalostusori. Se kantakirjattiin vuonna 1996 peräti 46 pisteellä (10-10-8-8-10).

Eeva-Maija Lummikon kasvattama ja omistama ori jätti Suomeen n. 80 jälkeläistä, joiden joukossa on useita niin näyttelyissä kuin esimerkiksi laatuarvostelussakin hyvin menestyneitä hevosia. Kilparadoilla kunnostautuneista jälkeläisistä voidaan mainita mm. SM-hopeaa voittanut, GP-tasolla kilpaillut ruuna Rodin, Inter I -tasolla kilpaillut tamma Amorosa, joka kantakirjattiin 44 pisteellä sekä Prix St. Georges -tasolla kilpaillut ja näyttelyissä hyvin menestynyt tamma Tabu. Vielä tänä kesänäkin oriille syntyi kaksi jälkeäläistä.

Roi du Ballet teki jalostusuran ohella hienon kilpauran. Se edusti Tanja Ylikosken ratsastamana Suomea EM-kisoissa vuosina 2003 ja 2005 sijoittuen vuonna 2003 tilalle 24. Vuonna 2003 ratsukko voitti myös Suomen mestaruuden. Upean suomalaisoriin kisaura täydentyi senioreiden PM-hopealla sekä joukkue- että henkilökohtaisessa kisassa vuonna 2005 ja junioreiden PM-joukkuekullalla sekä henkilökohtaisella pronssilla tanskalaisratsastajan kanssa vuonna 2007.

perjantai 28. syyskuuta 2012

EBEF 2012: Videot nähtävillä

Viime vuoden tapaan parin viikon takaisessa European Breeding Event Finland -tapahtumassa videoitiin sekä kaikkien maitovarsojen että 1-3-vuotiaiden Open Sale -luokkaan osallistuneiden hevosten esiintymiset. Nämä videot ovat nyt katsottavissa You Tubessa.


Patrik Kitteliä ei enää nähdä Donna Uniquen satulassa

Ruotsin maajoukkueen vahvimpiin nimiin kuuluvaa Patrik Kitteliä ei enää nähdä huippulahjakkaan Donna Uniquen satulassa. Alkuvuodesta Kittelin ratsastettavaksi siirtyneen NHMM-voittajatamman omistajapariskunta Kohl on päättänyt yhteistyön Kittelin kanssa ja näin ollen myös muut Arlette Jasper-Kohlin ja Edwin Kohlin omistamat hevoset, mm. GP-tasolla kilpaileva jalostusori Silvano, siirtyvät pois Kittelin ratsastuksesta.

Yhteistyö päättyi molempien osapuolien mukaan yhteisymmärryksessä. Kittel ei pystynyt vastaamaan Kohlien toiveeseen työskennellä parsikunnan hevosten kanssa heidän juuri valmistuneella tallillaan Gestüt Peterhofissa vaan haluaa keskittyä toimintaan omalla tallillaan, joka sijaitsee yli 300 kilometrin päässä Peterhofista.

Kittelin mukaan kuluneet yhteistyövuodet Kohlien kanssa ovat olleet onnellista aikaa. Donna Uniquen piti olla Kittelin valttikortti neljän vuoden päästä Riossa järjestettäviä olympialaisia silmälläpitäen, joten nyt hänellä on edessään uuden lupauksen etsintä. Jasper-Kohl toteaa ystävyyssuhteen Kitteliin luonnollisesti säilyvän ja hän toivoo Kittelille kaikkea hyvää tulevaisuudessa.

Kohlien hevosten uusi ratsastaja on kokenut saksalainen Ulla Salzgeber. Hänelle Kohlien tarjous tuli oivaan aikaan, koska hänen ykköshevosensa Herzruf's Erbe jäi juuri pitkälle lomalle erilaisten vaivojen takia. Salzgeber on innoissaan uusista ratsuistaan, etenkin upeasta Donna Uniquesta.

torstai 27. syyskuuta 2012

A.O.S.-huutokaupan kallein kouluhevonen 220 000

Jokasyksyinen A.O.S.-huutokauppa järjestettiin viime viikonloppuna. Tarjolla huutokaupassa oli valikoima tämän kesän varsoja, jalostusoriehdokkaita, potentiaalisia urheilu- ja siitostammoja sekä jo valmiita urheiluhevosia.

Tällä kertaa kaikki urheiluhevoset olivat estesukuisia ja niiden joukosta löytyi myös huutokaupan kallein hevonen, 5-vuotias ori Clinton's Star (Clinton II - Kannan). Se vaihtoo omistajaa 250 000 euron hinnalla. Toiseksi kallein hevonen oli koulusukuinen mahdollinen tulevaisuuden jalostusori Lord Schufro (L'Espoir - Sandro Hit). Tästä kaksivuotiaasta oldenburgista maksettiin 220 000 euroa.

Huutokaupan kallein varsa oli Totilaksesta oleva ori (ei. Florencio I), jonka myyntihinta oli 60 000 euroa.

tiistai 25. syyskuuta 2012

Danone-tamma 120 000 eurolla Klosterhof Medingenin huutokaupasta Suomeen

Viime viikon lopulla järjestetyn perinteisen Klosterhof Medingenin syyshuutokaupan toiseksi kallein hevonen huudettiin Suomeen. Kuusivuotiaan, nuorten hevosten luokissa kilpailleen tamman Donna Dorian (Danone I - Caprimond) myyntihinta oli 120 000 euroa. Saksalaislähteen mukaan ostaja on suomalainen kasvattaja.

Huutokaupan kallein hevonen oli 7-vuotias tamma Donatella Versace (De Niro - Caprimond), joka myytiin 167 000 eurolla Kanadaan. Tamma on jalostusori Duke of Oldenburgin täyssisko. Kallein varsa oli puolestaan ori Fernet Menta (Fidertanz - Caprimond). Brittiläinen ostaja maksoi varsasta 25 000 euroa

Klosterhof Medingenin huutokaupassa myytiin yhteensä 24 3-7-vuotiasta ratsua ja 27 tämän kesän varsaa. Hevosten keskihinta oli 48 400 euroa ja varsojen 10 100 euroa.


maanantai 24. syyskuuta 2012

Jessica Michelille ja Riwera de Husille Ranskan mestaruus

Ranskan kouluratsastuksen tämän hetken kärkiratsukko Jessica Michel - Riwera de Hus veivät maan mestaruuden ylivoimaisesti menneenä viikonloppuna. Michel voitti 11-vuotiaalla oldenburg-tammalla kaikki kolme GP-tasolla ratsastettua osakilpailua ja otti kultaa selvällä erolla muihin mitalisteihin nähden yhteistuloksella 224,007. Ranskalaisratsukko on napsinut kansainvälisellä tasolla hyviä sijoituksia pitkin kautta ja edusti maataan myös kesän olympialaisissa sijoittuen siellä tilalle 31.

Hopea meni Claire Gosselinille ja Karamel de Lauturelle (Gribaldi - Donbito van de Helle) tuloksella 209,267. Pronssia otti Catherine Henriquet Paradieszauberilla (Paradiesvogel - Kolibri) tuloksen ollessa 206,419.

Valmennusta nuorille hevosille

Useaan otteeseen on noussut esille se, että yhtenä keskeisenä ongelmana suomalaisen ratsuhevoskasvatuksen eteenpäin viemisessä on riittävän taitavien nuoriin hevosiin keskittyneiden ratsuttajien puute. Eri tahot ovatkin ilahduttavasti tehneet konkreettisia toimenpiteitä tämän epäkohdan korjaamiseksi. Suomen Hannover-yhdistys on jo parin vuoden ajan organisoinut Pihatosta kilparadoille -koulutusprojektia.

Myös RJL aloitti tänä vuonna nuorten hevosten systemaattiseen treenaamiseen kannustavan koulutusohjelman, joka on avoin FWB-hevosille. Keväällä järjestettiin muutamia valmennuspäiviä ja ne saavat jatkoa tänä syksynä. Boessa järjestetään marraskuun lopulla ja joulukuun alussa valmennukset, jotka ovat avoimia 4-6-vuotiaille FWB-hevosille ja aikataulujen salliessa mukaan otetaan myös 3-vuotiaita hevosia. Valmentajana toimii Stella Hagelstam.

Saksalainen nuorten hevosten speliasti Ulf Möller jatkaa niin ikään valmentamista Suomessa. EBEF-tapahtuman yhteydessä järjestettiin katsastustilaisuus talven valmennustilaisuuksia silmälläpitäen. Möllerin valmennuksia organisoi Master Dressage.

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Connerylle Vuoden trakehner-ori 2012 -titteli

Trakehner-ori Connery (Buddenbrock - Karo As) on valittu Vuoden trakehner-oriiksi 2012. Vuonna 1998 syntyneellä oriilla on niin jalostukseen hyväkysyttyjä poikia kuin sekä näyttelyissä että kilparadoilla menestyneitä jälkeläisiä. Koulupuolella näistä tunnetuin on NHMM-mitalisti, jalostusori Imperio (ei. Balfour xx), joka on Hubertus Schmidtin valmennuksessa. Schmidt myös omistaa osan oriista.

Itsekin kilpauran tehnyt Connery vaikuttaa Saksassa Gestüt Höremissä, jossa jalostuskäytössä ovat myös sen pojanpojat Schwarzgold ja Hancock. Conneryn isä Buddenbrock myytiin alkuvuodesta Yhdysvaltoihin.

torstai 20. syyskuuta 2012

Ruotsissa SWB-varsojen huutokauppa onnistui yli odotusten

Viime viikonloppuna Flyingessä järjestettiin tämänkesäisten SWB-varsojen huutokauppa. Mukaan oli valkoitunut 133 varsan joukosta 31, mutta paikalla oli lopulta 25 varsaa. Näistä 21 vaihtoi omistajaa huutokaupan myötä.

Huutokaupan kallein varsa oli 300 000 kruunua maksanut orivarsa Amplitud SD (Ampere - De Niro). Myös toiseksi kallein varsa Icing for U oli Amperesta (tamma, ei. Bocelli), sen myyntihinta oli 280 000 kruunua. Kolmanneksi kallein varsa oli niin ikään koulusukuinen. Orivarsa K-Sir Metallicista (Shooting Star - Metall) maksettiin 210 000 kruunua.

Jan Brinkin Tullstorp Dressagen hankki yhdessä Hannell Dressage Stablen kanssa neljä varsaa, joista kaksi kolmen kalleimman joukosta. Brinkin oppilaat olivat myös ostomielellä liikkeellä: tansakalainen junioriratsastaja Anne Zibradntsen osti neljä varsaa ja norjalainen Camilla Christensen, joka hankki talliinsa äskettäin myös oriin Hohenstaufen II, kaksi varsaa.

Huutokaupassa eniten jälkeläisiä eli neljä oli viime kaudet Ruotsissa vaikuttaneella KWPN-oriilla Ampere. Amperen varsojen keskihinta oli lähes 200 000 kruunua.

Huutokauppa onnistui erinomaisesti myytyjen varsojen keskihinnan ollessa 98 800 kruunua.

keskiviikko 19. syyskuuta 2012

EBEFille myös kansainvälistä näkyvyyttä

Menneenä viikonloppuna onnistuneesti läpiviety, järjestyksessään kolmas European Breeding Event Finland on saanut myös kansainvälistä näkyvyyttä. Arvostettu ja erittäin luettu kouluratsastukseen keskittynyt uutissivusto Eurodressage julkaisi tänään tapahtumaa käsittelevän jutun. Kyseisen jutun on kirjoittanut Ypäjällä paikanpäällä ollut, Saksassa asuva Päivi Aittala.

Lue juttu tästä.

Rathin ja Totilaksen tähtäimessä tuleva World Cup -kausi ja Rion olympialaiset vuonna 2016

Saksan Matthias Alexander Rath ilmoitti taannoin, että hänen ja Totilaksen tähtäimessä ovat alkavan kauden World Cup -kilpailut ja pitkällä tähtäimellä Rion olympialaiset vuonna 2016. Rath, joka luopui Lontoon olympiapaikan tavoittelusta sairastuttuaan rauhaskuumeeseen, on nyt toipunut ja valmiina tulevaan hallikauteen. Hän ei kuitenkaan ole vielä päättänyt, missä kilpailee Totilaksella seuraavan kerran.

Rath kertoo suunnitelmissaan olevan kilpaileminen Totilaksella seuraavissa olympialaisissa Riossa neljän vuoden päästä eli vuonna 2016. Musta ori olisi tuolloin 16-vuotias. Rath muistuttaa, että myös tänä kesänä Lontoon kisoihin osallistui hevosia, jotka olivat saman ikäisiä ja tekivät siitä huolimatta erittäin hyviä suorituksia.

Rath aloittaa syksyn aikana valmentautumisen hollantilaisen Sjef Janssenin kanssa. Janssen jättäytyi Lontoon olympialaisten jälkeen pois Hollannin maajoukkueen päävalmentajan tehtävistä voidakseen keskittyä entistä paremmin ulkomaisten ratsastajien valmentamiseen ilman eturistiriitoja.

Rathin ja Janssenin yhteistyökuvio on herättänyt etenkin Saksassa paljon keskustelua. Saksan uusi maajoukkuevalmentaja Monica Theodorescu ei kuitenkaan näe asiassa mitään ongelmaa. Hänen mielestään jokainen ratsastaja valitsee itse oman kotivalmentajansa ja Janssen on yksi menestyneimmistä valmentajista. Theodorescun mukaan kouluratsastuksessa on tietyt säännöt, joita hän uskoo Janssenin ja Rathin noudattavan. "Hänellä (Rathilla) on nyt tämä hyvin erityinen hevonen ja ymmärrän, että he haluavat saada siitä ulos parhaan mahdollisen. Ehkä Janssen on avain menestykseen. Olisin iloinen siitä", kommentoi Theodorescu.

Hevostietokeskus avasi Tietoportin

Hevostietokeskus on tehnyt hevosalan neuvontaa jo 15 vuotta. Tänä aikana tuotettua neuvontatietoa, tutkimustiivistelmiä ja uutisia on nyt koottu Hevostietokeskuksen nettisivuille avattuun Tietoporttiin. Tietoportti sisältää kattavasti tietoa hevosen terveydestä, hoidosta, ruokinnasta, valmennuksesta ja kasvatuksesta sekä talliympäristön hoidosta. Lisäksi sivuille on koottu asiantuntijavastauksia eri aihealueiden erityiskysymyksiin.

Tietoportin laadinnan lähtökohtana toimi kesällä toteutettu nettisivu-uudistus, jonka yhteydessä neuvontatieto erotettiin Hevostietokeskuksen muun toiminnan esittelystä omaksi kokonaisuudekseen. Tietoportti tarjoaa syvällisen ja luotettavan tietolähteen, jossa keskeinen tieto eri aihealueista on löydettävissä suoraan sivustolta, eikä edellytä siirtymistä linkkien kautta monenkirjaviin tietolähteisiin. Maksuton sivusto toimii hevosenomistajien, harrastajien ja valmentajien lisäksi tietolähteenä myös hevosalan neuvojille ja opettajille.

Yli 300 sivua kattavan sivuston sisältö on Hevostietokeskuksessa toimineiden asiantuntijoiden valikoimaa ja tuottamaa. Tietoportin sisältöä ovat olleet laatimassa FT Elena Autio (ruokinta ja hoito), FT Sanna Airaksinen (talliympäristö), rakennusmestari Juhani Halonen (tallirakentaminen), FT Susanna Kinnunen (valmennus), FT Minna-Liisa Heiskanen (hevoskasvatus), FT Arja Lehmuskero (tutkimustiivistelmät) sekä eläinlääkärit Jussi Ala-Huikku ja Katja Hautala (eläinlääkintä). Sisältöä tullaan jatkossa täydentämään.

Hevostietokeskuksen kotisivut

tiistai 18. syyskuuta 2012

EBEF 2012: Paljon laadukkaita kouluvarsoja näytillä

Tänä vuonna kolmatta kertaa järjestetty European Breeding Event Finland -tapahtuma kokosi viikonloppuna Ypäjälle pari sataa hevosta, joista pääosa oli varsoja ja nuoria hevosia. Suomen Hannoveryhdistyksen yhteistyössä Oldenburg Verbandin ja Hämeen hevosjalostusliiton kanssa organisoima tapahtuma onnistui jälleen kerran mainiosti antaen kattavan käsityksen kotimaisen hevoskasvatuksen tasosta, joka etenkin maitovarsojen osalta osoittautui erittäin korkeaksi.

Tuomaristo koostui yhtä jäsentä lukuunottamatta ulkomaisista asiantuntijoista. Hevosia tapahtumassa arvostelivat Hannover Verbandin edustajat Maren Schlender, Jan Crome-Sperling sekä tuomariston suomalaisjäsen Satu Juurinen, Oldenburg Verbandin Dr. Evelin Schlotmann ja Franz-Josef Busemann sekä ZfdP-kantakirjan Marc Hahne. Hof Kasselmannissa työskentelevä Dr. Ulf Möller piti tuomaritehtäviensä lisäksi lauantaina nuorille hevosille tarkoitetun, suuren suosion saaneen valmennustapahtuman, jonka järjestivät Master Dressage ja Hevosopisto.

Lauantaina ohjelmassa oli mm. 3- ja 4-vuotiaiden hevosten Hannoverchampionaatti. Kolmivuotiaiden ylivoimainen ykkönen oli Satu ja Tuomas Juurisen viime syksynä Hannover-huutokaupasta ostama ori Scatman (Sarkozy - Fürst Heinrich, rats. Maria Pyykönen), jonka kokonaispisteet olivat 8,33. Neljävuotiaista parhaaksi arvosteltiin tamma Sandora (St. Moritz - Weltmeyer), jonka omistaa ja sitä ratsasti Kira Kanerva. Tamman pisteet olivat 7,75.

Muille kuin hannover-hevosille avoimissa ryhmäratsastusluokissa voitto meni 3-vuotiaissa FWB-oriille Seaside Maestro (Sir Donnerhall - Michellino, kasv. & om. Ann-Christine Brunström, rats. Tiina Polso) pistein 7,92. Neljävuotiassa ykkönen oli niin ikään FWB-kantakirjaa edustava ruuna Pin Rock's Hot Shot (Hotline - Kennedy, kasv. Tiina Ristimäki, om. Heidi Paal, rats. Ira Ristimäki) tuloksella 8 pistettä.

Sunnuntai oli varattu 1-3-vuotiaille Open Sale -näyttelyyn osallistuville varsoille sekä maitovarsoille, joita paikalla oli huomattava määrä eli viitisenkymmentä. Tämänvuotiset varsat arvosteltiin useassa ryhmässä, joista yksi koostui estesukuisista varsoista.

Vuonna 2012 syntyneiden kouluvarsojen ryhmävoittajat :

Luokka 2, kouluvarsat I:
Cherrygarden's So in Love, pisteet 8,67
(FWB, Sansisco - Welser, kasv. Sanna Aalto, om. Nina Bergman)

London Jack, 8,67
(HANN, London Baron - Sandro Hit, kasv. Marika Nevala, om. Satu Juurinen)

Luokka 3, kouluvarsat II:
Sir Amour, 8,92
(OLD, Sir Donnerhall - Florestan, kasv. Niina Okkonen, om. YMPT OY, Tuominen)

Luokka 4, kouluvarsat III:
Södergards Emson, 8,75
(FWB, Johnson - Midt-West Ibi-Light, kasv. & om. Söderlund Suvi)

Luokka 5, kouluvarsat IV:
Cherrygarden's San Belizio, 8,83
(HANN, San Amour - Belissimo M, kasv. & om. Sanna Aalto)

Best In Show -voittajan palkinto meni jakoon, kun päivän korkeimmat pisteet saaneet orivarsat Sir Amour ja Cherrygarden's San Belizio jakoivat tittelin. Jaetulle kolmannelle sijalle ylsivät muiden ryhmien voittajat Cherrygarden's So in Love, London Jack ja Södergards Emson.

Kaikki maitovarsat sekä 1-3-vuotiaat Open Sale -osallistujat videoitiin. Videot ovat parin viikon sisällä nähtävissä You Tubessa. Linkki videoihin tulee tapahtuman nettisivulle, josta löytyvät myös tulokset. Tapahtuman katalogi, joka sisältää mm. Open Sale -näyttelyyn osallistuneet myynnissä olevat varsat, on niin ikään nähtävillä netissä.


maanantai 17. syyskuuta 2012

Carl Hesterille Iso-Britannian GP-mestaruus

Brittien historiallista olympiakultaa voittaneessa joukkueessa ratsastanut Carl Hester voitti Utophialla Iso-Britannian mestaruuden sekä Grand Prix'ssa että Grand Prix Kürissä. Grand Prix'ssa Hesterin ja Utophian voittoprosentit olivat 76,55 ja kürissä 81,800.

Molemmissa GP-luokissa mitalikolmikko oli sama. Hesterin jälkeen toiseksi, hopealle, ratsasti myöskin olympiajoukkueeseen kuulunut Laura Bechtolsheimer, tällä kertaa hänen ratsunaan oli Andretti H. Pronssille sijoittui Michael Eilberg Half Moon Delphillä.

Hester ei antanut viime viikkoina Utophian myynnistä villeinä kiertäneiden huhujen häiritä ratsastustaan vaan suoritui radoistaan erinomaisesti ollen itsekin erittäin tyytyväinen suorituksiinsa. Ratsastusmedioissa on spekuloitu huhulla, jonka mukaan sekä Utophia että Hesterin osittain omistama ja hänen oppilaansa Charlotte Dujardinin ratsastama Valegro olisi molemmat myyty Saudi-Arabiaan. Hester on kuitenkin kiistänyt tämän. Hän on kuitenkin todennut, että myynti on aikanaan edessä.

Tulokset

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

CDI3* Leudelange: Stegars voittoon GP Kürissä

Terhi Stegarsin menestyksekäs kisaviikonloppu Luxemburgissa huipentui Grand Prix vapaaohjelman voittoon sunnuntaina. Voitto tuli luottoratsulla Axis TSF:llä hyvällä tuloksella 72,5 prosenttia maksimipisteistä.

"Olen todella tyytyväinen ja todella väsynyt. Tänään oli kuuma päivä, ja ratsastin kaksi pikkukierroksen finaalia ja yhden ison kierroksen finaalin. Axis meni suunnitelmien mukaan, paitsi vaihdoissa joka askeleella. Se oli hyvin mukana musassa, pirteä, ja piaffe meni paremmin kuin eilen", Stegars kertoi.

Stegars on menestynyt tasaisen hyvin viime viikkoina kansainvälisissä vapaaohjelmissa. "Musiikki on ohjelmassa sama kuin viime talvena maailmancupeissa. Ohjelmaa pitää nyt vaikeuttaa, jotta saamme enemmän pisteitä. Tämä ohjelma menee jo rutiininomaisesti, ja olemme saaneet yli 70 prosentin tuloksia, joten nyt ohjelmaa voi vaikeuttaa."

Intermediaire I -vapaaohjelmassa Stegars tuli toiseksi tallinsa 10-vuotiaalla orilla Lord Lucianolla tuloksella 70,95 prosenttia. Voiton otti hollantilainen Lynne Maas hevosella Zamora 76,3 prosentilla. Toisessa Intermediaire I –luokassa Stegars oli seitsemäs Rashilla.

Lauantaina Stegars ja Axis TSF hävisivät Grand Prix´ssä vain maamiehelle Henri Ruosteelle, joka otti voiton nuorella lupaavalla Jojo Z:lla. Ruoste ei lähtenyt vapaaohjelmaan, koska hänellä ei ole hevoselle vielä omaa ohjelmaa.

Stegars, 38, työskentelee Luxemburgissa valmennuskeskus A bis Grand Prix-tallin pääratsuttajana, valmentajana ja toimitusjohtajana. Turkulainen Ruoste, 29, on pitänyt omaa valmennus- ja myyntitallia Krefeldissä, Saksassa viime vuodesta alkaen. Ruoste toimii yhteistyössä hevoskauppias Joachim Arlin kanssa.

Tulokset

Tiedote: SRL

CDI3* Leudelange: Suomalaisille kaksoisvoitto Grand Prix'ssa lauantaina

Henri Ruoste ja Terhi Stegars jatkoivat hyviä otteitaan Leudelangessa Luxemburgissa lauantaina. Suomalaiset ottivat upeasti kaksoisvoiton Grand Prix'ssa, joka toimi karsintana tämänpäiväiseen GP Küriin. Ruoste otti voiton 9-vuotiaalla ruunalla Jojo Z (Ginus - Justboy) tuloksella 71,766 prosenttia. Stegars sijoittui Axis TSF:llä toiseksi prosentein 69,128. Suomalaiset olivat varsin selvästi luokan kärjessä omilla prosenttiluvuillaa, kun kolmanneksi sijoittuneen ratsukon tulos oli vain 66,277 prosenttia.

Ruosteen lauantain menestystä täydensi GP Specialin neljäs sija Don't Forget Me Not -hevosella prosentein 68,556. Tämän luokan voiton vei perjantain tapaan Christoph Koschel Rostropowitschilla tuloksella 71,733 prosenttia.

Stegars otti myös toisen sijoituksen lauantaina, kun hän ratsasti Rashilla seitsemänneksi Intermediate I -luokkaan karsivassa Prix St. Georgesissa tuloksella 67,421 prosenttia. Tässä luokassa ykköstila meni Annamieke Vincourtille ja Kansas C:lle prosentein 71,553.

Tulokset

CDI4* Donaueschingen: Kanerva sijoilla 4 ja 6 lauantaina

Emma Kanerva osallistui Donaueschingenissä lauantaina niin sanottuun "nuorten hevosten" GP-luokkaan. Ohjelma on tarkoitettu 8-10-vuotiaille hevosille, jotka ovat siirtymässä Grand Prix -tasolle ja se sisältää mm. piaffia ja passagea, mutta esimerkiksi vain yhden kokonaisen laukkapiruetin.

Kanerva oli mukana luokassa hevosilla Sini Santos ja Rock'n Rose. Sini Santoksen tulos oli 66,564 prosenttia, jolla se sijoittui neljänneksi. Rock'n Rose puolestaan oli tuloksella 65,949 prosenttia kuudes. Molemmat hevoset kilpailivat tällä tasolla ensimmäistä kertaa.

Luokan voitti Saksan Benjamin Werndl Der Hitillä prosentein 70,513.

Kanervalla ei ole ennakkotiedoista poiketen ykköshevostaan Sini Spiritiä mukana Donaueschingenissä. Ruunan jalassa on lievää turvotusta, joten se sai jäädä kotiin tällä kertaa.

Tulokset

perjantai 14. syyskuuta 2012

CDI3* Leudelange: Ruoste viides Grand Prix'ssa

Henri Ruoste jatkoi sijoituksilla myös tänään Leudelangen CDI3*-kisoissa. Hän oli ruunalla Don't Forget Me Not viidenneksi Grand Prix'ssa, joka toimi karsintana lauantain Grand Prix Specialiin. Ruosteen tulos oli 67,363 prosenttia. Tuomareiden näkemyksissä oli suurta hajontaa, kun kaksi viidestä tuomarista oli sijoittanut omissa pisteissään suomalaisratsukon kolmanneksi, yksi seitsemänneksi, yksi kahdeksanneksi ja yksi vasta tilalle 18.

Luokan voittoon ratsasti Cristoph Koschel Rostropowitschilla prosentein 70,702. Luokkaan osallistui 25 ratsukkoa.

Terhi Stegars otti tänään myös sijoituksen osallistuttuaan Prix St. Georgesiin. Hän oli Lord Lucianolla luokan seitsemäs tuloksella 66,289 prosenttia. Voiton otti ratsukko Lynne Maas - Zamora tuloksella 70,658 prosenttia.

Ruoste on mukana huomenna Suomen aikaa klo 15.15 alkavassa Grand Prix Specialissa. Stegars puolestaan starttaa Rashilla klo 12 alkavassa Prix St. Georgesissa ja Axiksella klo 17.30 alkavassa Grand Prix'ssa, jossa karsitaan sunnuntain GP Specialiin.

Tulokset

CDI4* Donaueschingen: Kanervalle Prix St. Georgesissa reilut 64 %

Emma Kanerva jatkoi Donaueschingenin kisoja tänään Prix St. Georges -luokalla, joka oli loppuvuodesta ratsastettavan Nürnberger Burg-Pokalin karsintaluokka. Kanerva ja 8-vuotias Fiaro Lacendos saivat tänään tuloksen 64,098 prosenttia, jolla ratsukko oli lopputuloksissa tilalla 17. Voiton 21 ratsukon luokassa vei isäntämaan Dorothee Schneider 7-vuotiaalla oriilla Fackeltanz OLD (Florencio I - Feinbrand) prosentein 70,439.

Tulokset

European Breeding Event Finland kokoaa tänäkin vuonna suuren määrän varsoja ja nuoria hevosia Ypäjälle

European Breeding Event Finland järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Tapahtuma on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta sekä vakiinnuttanut paikkaansa tapahtumana, jonka tunnusmerkkeinä ovat kansainvälisyys, verkostoituminen, positiivinen ilmapiiri, innovatiivisuus sekä rohkeus kokeilla uusia tapoja markkinoida kotimaisen ratsukasvatuksemme tuotteita. Tästä hienona esimerkkinä jo viime vuonna lanseeratut nuorten hevosten ryhmäratsastusluokat, jotka nopeasti ovat ottaneet paikkaansa ratsastuskilpailuluokkina laajemminkin.

Tänäkin vuonna mukana jotain uutta, kuten ensimmäistä kertaa ratsastettava kilpailuluokka Hannover Championaatti 3- ja 4-vuotiaille hannoverhevosille. Talkoovoimin kerättyjä palkintoja on jaossa arvoltaan yhteensä 10 000 euron edestä, josta puhdasta rahaa liki puolet. Tilaisuudessa on mukana yhteensä yli kaksisataa hevosta; varsoja emätammoineen ja 1-5-vuotiaita nuoria hevosia.
Viikonloppu huipentuu sunnuntain Open sale -näyttelyluokkiin, joihin odotetaan mm. noin 50 tämän kesän maitovarsaa. Myyntiluokkien hevoset videoidaan sunnuntaina. Tapahtumassa 2011 ensi kertaa toteutettu videointi on kerännyt vuodessa yhteensä 23000 youtube-katsojaa.

Tuomaristo koostuu jälleen kerran kokeneista ja innostuneista asiantuntijoista, joita on mukana kolmesta eri kantakirjasta. Tuomaristoon kuuluvat Maren Schlender, Jan Crome-Sperling ja Satu Juurinen Hannover Verbandista, Dr. Evelin Schlotmann ja Franz-Josef Busemann Oldenburg Verbandista, Marc Hahne ZfdP-kantakirjasta sekä Ulf Möller Hof Kasselmannista. Testiratsastajana toimii Siiri Kyrö. Näin kasvattajilla on erinomainen mahdollisuus saada objektiivinen arvio kasvateistaan.

Lauantaina erityisesti nuoriin hevosiin keskittynyt arvostettu ratsuttaja ja valmentaja sekä NHMM-mitalisti Ulf Möller valmentaa ratsastajia ja nuoria ratsuja.

EBEF-tapahtuman tavoitteena on luoda ja edelleen kehittää nuorten ratsuhevosten markkinointikeinoja ja luoda myyntikanavia niin kotimaahan kuin kotimaan ulkopuolellekin. Tapahtumassa on myös Suomen oloissa ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä kerralla näin suuri määrä maitovarsoja ja nuoria hevosia. Tilaisuuteen on koko viikonlopun ajan vapaa pääsy, yleisöä palvelee kahvio A-oikeuksilla Ypäjä-hallissa ja lisäksi ravintola Ratsumestari on avoinna. Jaossa on maksuton kuvallinen katalogi, jossa kaikki osallistujat ovat lueteltuina.

Lisätietoa tapahtumasta sekä osallistujat ja aikataulut löytyvät EBEF:n omalta sivulta.

torstai 13. syyskuuta 2012

CDI3* Leudelange: Ruoste jälleen toinen Rosamundella

Henri Ruosten oli myös tänään toinen 5-vuotiaille hevosille avoimessa luokassa tammalla Rosamunde 20. Ruoste paransi tulosta eilisestä keskiarvon noustessa tänään yli kahdeksan: 8,04. Parhaat pisteet Annamaija Rantasen omistama tamma sai ravista (8,4). Selvän voiton luokassa otti eilisen tapaan Hollannin Tamar Zweistra oriilla Hexagons Charon. Ratsukon tulos oli 8,56.

Tulokset

CDI4* Donaueschingen: Kanervalle ei sijoituksia avausluokassa Inter-tasolla

Emma Kanervan ensimmäiset startit Donaueschingenin kisoissa olivat tänään Intermediate II -luokassa, jossa Kanerva ratsasti 8-vuotiailla Rock'n Rosella ja Sini Santoksella. Rock'n Rosen (Rockwell - Pinocchio) sijoitus oli tällä kertaa kahdeksas tuloksella 64,316 % ja Sini Santoksen (Sir Oldenburg - Dream of Heidelberg I) yhdeksäs tuloksella 64 %.Tamma Rock'n Rosen pisteissä oli varsin paljon hajontaa. Se sai useita kahdeksikkoja, mutta myös useita nelosia. Myös tuomariston näkemyksissä oli eroavaisuutta, kun ratsukon sijoitukset olivat eri tuomareilla välillä 5.-11.

Luokan voiton vei Saksan Benjamin Werndl Der Hitillä (Del Gado - Welt Hit II), jonka prosentit olivat 69,895. Luokassa oli mukana 12 ratsukkoa.

Tulokset

Marcela Krinke-Susmelj Sveitsin mestari

Marcela Krinke-Susmelj vei Smeyers Molbergilla ylivoimasesti senioreiden Sveitsin mestaruuden viime viikonloppuna kokonaistuloksella 147,72. Hopeaa otti Elisabeth Eversfield-Koch hevosella Rokoko N (140.89) ja pronssia Melanie Hofmann GB Cazzago C:llä (139.43).

CDI3* Leudelange: Ruoste toinen 5-vuotiaiden luokassa

Henri Ruoste aloitti Leudelangen kilpailut Luxembourgissa eilen nuorten hevosten luokalla. Hän oli suomalaisomistuksessa olevalla tammalla Rosamunde (Rock Forever - Fidermark) toinen 5-vuotiaiden luokassa tuloksella 7,9. Jo viime vuonna Bundeschampionaattiin saksalaisratsastajan alla osallistunut tamma kvaalasi myös tänä vuonna Warendorfiin tuloksella 8,4 - tällä kertaa Ruosteen ratsastamana - mutta ei osallistunut kilpailuun.

Eilisen luokan voitti Hollannin Tamar Zweistra Hexagons Charonilla tuloksella 8,24. Luokkaan osallistui kuusi ratsukkoa.

Tulokset

Viikolla 37 kilpaillaan...

Emma Kanerva kilpailee tällä viikolla Sini Spiritillä ensimmäistä kertaa Lontoon olympialaisten jälkeen. Kilpailupaikkana on Donaueschingen ja kyseessä ovat CDI4*-kisat. Grand Prix -luokat ratsastetaan lauantaina ja sunnuntaina. Kilpailuista tulee live-lähetystä netissä ClipMyHorse.TV:n kautta.

Kisojen kotisivut

Terhi Stegars ja Henri Ruoste puolestaan osallistuvat Luxembourgin Leudelangessa CDI3*-kisoihin. Stegars on ilmoittautunut mukaan pikkukierrokselle sekä Lord Lucianolla että Rushilla ja GP-luokkiin Axiksella. Ruoste kilpailee ennakkotietojen mukaan GP:ta hevosilla Jojo Z ja Don't Forget Me Not sekä 5-vuotiaiden luokassa Rosemundella.

Kisojen kotisivut

Kotimaassa tulevana viikonloppuna ratkotaan aluemestaruuden ympäri Suomen.

keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Salzgeberin Herzruf's Erbe pitkälle tauolle

Saksalaisen Ulla Salzgeberin ykkösratsu Herzruf's Erbe jää pitkälle kilpailutauolle. Saksan kärkipareihin viime vuosina kuulunut ratsukko jättäytyi alkukesästä pois olympiapaikan tavoittelijoiden joukosta ja palasi radoille menneenä viikonloppuna CDI4*-kisoissa voittaen sekä Grand Prix'n että Grand Prix Kürin. Kisojen jälkeisenä maanantaina kotitallilleen palannut "Herzi" ei kuitenkaan liikkunut täysin puhtaasti.

13-vuotiaan ruunan riesana ovat olleet pienet vammat jo vuodesta 2009 lähtien. Niinpä Salzgeber teki radikaalin ja omien sanojensa mukaan uskomattoman vaikean päätöksen jättää Herzi vuoden tauolle niin kilpailemisesta kuin valmennuksestakin. Ruuna muuttaa nyt Salzgeberin eläkkeellä olevan entisen huippuhevosen Rustyn seuraksi Unkariin, jossa se sa nauttia säiden salliessa laitumellaolosta ympärivuorokautisesti. Salzgeberin mukaan vuoden päästä nähdään, miten tauko on vaikuttanut ja mikä hänen ykkösratsunsa vointi silloin on.

tiistai 11. syyskuuta 2012

Jan Bemelmans lopettaa Espanjan maajoukkuevalmentajan tehtävät

Espanjan maajoukkueen peräsimessä peräti 15 vuotta ollut saksalainen Jan Bemelmans jättää tehtävän. Espanjan tähän mennessä parhaat saavutukset arvokilpailuissa, kolme hopeaa ja viisi pronssia, sijoittuvat Bemelmansin valmentajakaudelle. Menestys kulminoitui erityisesti vuoden 2004 Ateenan olympialaisiin, joista Espanja otti hopeaa joukkueena ja Beatriz Ferrer-Salat henkilökohtaisesti pronssia.

Myös Suomen Alexandra Malmströmin valmennusapuna ollut Bemelmans aikoo jatkossa etsiä uusia ammatillisia haasteita omalle uralleen. Espanjan maajoukkue puolestaan etsii uutta valmentajaa, mutta keskusteluja ei kenenkään kanssa ole vielä asiasta aloitettu.

maanantai 10. syyskuuta 2012

Rathille jälleen uusi ratsu Schockemöhleltä

Paul Schockemöhle on myynyt 3-vuotiaan oriin Don Frederic (Don Frederico - Wolkentanz I) kilpailuoikeudet Ann Kathrin Linsenhoffille. Don Frederic oli Mecklenburgin viime syksyn köörungin voittajaori ja se hyväksyttiin myös Hannoverissa tämän kevään köörungissa ratsain esitettynä.

Linsenhoff on saksalaisratsastaja Matthias Alexander Rathin äitipuoli ja tarkoitus onkin, että ori siirtyy Rathin ratsastettavaksi. Linsenhoffilla ja Schockemöhlellä on jo entuudestaan vastaavanlaisella järjestelyllä kaksi yhteistä oriitta: Totilas ja Bretton Woods. Lisäksi Schockemöhlen ori Fürst Romancier kuuluu Rathin valmennuksessa oleviin hevosiin.

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Sandoz Sil Breeders' Prizen ykkönen

Viikonloppuna Ypäjällä kilpailtiin Nuorten hevosten festivaalin merkeissä. Samalla ratkottiin Breeders' Prize -kilpailun voittaja. Vain FWB-hevosille avoimessa kisassa oli tänä vuonna mukana yhdeksän hevosta. Voiton molemmissa osakilpailuissa ja näin myös koko kisassa otti Stella Hagelstamin ratsastama Sandoz Sil (Sir Donnerhall - Florestan I). Myös NHMM-kisoihin tänä kesänä osallistuneen ruunan omistaa Inkeri Kostiainen ja sen on kasvattanut Sanna Silvo. Toiseksi kokonaiskisassa sijoittui Krista Taipale-Kovalaisen ratsastama ja omistama Don Royal (Don Romantic - May Sherif, kasv. Riitta Westerholm). Don Royal oli ensimmäisessä osakilpailussa kolmas ja toisessa toinen. Kolmannen tilan kokonaiskisassa otti Lowlands Sandro Rock (Sandro Hit - High Valley Z, om. Päivi Kokko, kasv. Anne-Mari ja Jyri Pekonen), jota ratsasti Maria Pyykönen. Tämä ratsukko otti osakilpailuissa sijat kaksi ja viisi.

Myös RJL:n 5-vuotis Derby oli ohjelmassa viikonloppuna. Hagelstam otti kisassa kaksoisvoiton New Hill Ltd:n kasvattamilla ja omistamilla hevosilla. Ylivoimainen ykkönen oli jalostukseen hyväksytty ori New Hill Rossellini (Rousseau - Rosenkavalier) ja toiseksi tuli tamma New Hill Julifour (Rubinero - Alcatraz). Kisa kärsi pienoisesta osallistujakadosta, mukana oli vain viisi ratsukkoa.

Nuorten hevosten festivaalin yhteydessä järjestettiin myös Hevosopiston GP-sarjan osakilpailu. Maan kärkinimet olivat jättäneet kisan väliin ja osallistujia oli tällä kertaa neljä. Tulostaso jäi vaatimattomaksi voittajaratsukon Anna-Leena Meller - Mauser prosenttien ollessa 58,440. Toiseksi sijoittui Maija Pakarinen Vino Nobilella tuloksella 54,894 %.

Tulokset

Stegarsille voitto Intermediate I Kürissä

Terhi Stegars päätti CDI4*-kisat Perl Brogissa komeasti voittoon Intermediate I Kürissä. Stegarsin ja Lord Lucianon voittotulos oli 73,425 prosenttia. Luokassa oli mukana kahdeksan ratsukkoa.

Perl Borgin kisat olivat kaikenkaikkiaan onnistuneet suomalaisratsastajan osalta, hän otti sijoituksen jokaisesta startistaan.

Stegars ja Axis upeasti kolmansia Perl Borgin Grand Prix Kürissä

Terhi Stegars otti oriilla Axis TSF hienosti kolmannen sijan Perl Borgin neljän tähden kouluratsastuskilpailujen GP vapaaohjelmassa Saksassa lauantaina illalla. Perjantain GP-karsinnassa ratsukko oli yhdeksäs kahden ison rikkeen rokottaessa pisteitä, vapaaohjelmassa ratsastaja terästäytyi lupauksensa mukaisesti. "Perjantaina hevonen olisi ollut hyvä, mutta minä himmailin, tänään taas viritin radalla kaiken mikä oli viritettävissä. Nyt ratsastin itse täysillä tehoilla, mutta hevonen oli tosi laiska, täällä on ollut erittäin kuuma päivä. Helle verotti Axiksen voimia, verryttelyssä se oli tosi hyvä, mutta radalle päästyään se henkäisi ja päätti ryhtyä lomalle", Stegars kertoi.

"Yleensä pyrin ratsastamaan mahdollisimman eleettömästi, mutta nyt piti pistää kaikki likoon ja työskennellä hevosenkin puolesta. Päätin että hengitän ulos vasta kun musiikki loppuu. Tämä oli työvoitto," Stegars huokaisei naurahtaen.

Ratsukon tulos oli 72.43 prosenttia mahdollisista maksimipisteistä, mikä jäi hieman parin Wiesbadenissa toukokuussa tekemästä ennätyksestä 73.83 %. Saksan Ulla Salzgeber otti  kilpailussa voiton ratsulla Herzruf's Erbe (79.55%) ja toiseksi ratsasti Ruotsin Patrik Kittel Silvanolla (79.55).

Stegars kilpailee vielä sunnuntaina Lord Lucianolla pikkukierroksella Intermediate I Kürissä.

Stegars kilpailee seuraavan kerran ensi viikonloppuna Luxemburgin kolmen tähden kansainvälisessä kilpailussa. Kyseessä on tavallaan kotikisa, sillä Stegars työskentelee Luxemburgissa valmennuskeskus A bis Grand Prix’n  pääratsuttajana, valmentajana ja toimitusjohtajana.

Kaikki Tulokset - CDI4* Perl Borg

Tiedote: SRL

perjantai 7. syyskuuta 2012

Stegarsille sijoitus myös Grand Prix'ssa

Kouluratsastaja Terhi Stegars sijoittui oriilla Axis TSF yhdeksänneksi Perl Borgin neljän tähden GP:ssä Saksassa perjantaina tuloksella 67,45 prosenttia mahdollisista maksimipisteistä. Sijoitus oli hyvä, mutta tulos alle Stegarsin tason, joka on noussut tänä vuonna tasaisesti yli 70 prosentin. Ratsukolla on takanaan taukoa Aachenin heinäkuun kisoista asti. "Hevonen oli tosi hyvässä vedossa ja olisin hyvin voinut ratsastaa oman ennätykseni tänään, mutta tein itse järkyttävät virheet. Siksakissa tein yhden vaihdon liian myöhään ja ensimmäisestä piruetista unohdin ratsastaa ulos. Harvoin ratsastan noin isot virheet ja noin kalliissa paikoissa, molemmista liikkeistä tulee kaksinkertaiset pisteet", Stegars harmittelee.

"Kotitreeneissä on haettu rentoutta, hyvää muotoa ja kantokykyä, ja hevonen oli erittäin hyvä  – kaikki meni niin hyvin, että jäin ajelehtimaan. Muuten se oli aika kivan tuntuinen ohjelma ja tasainen, hyvin sujuva kokonaisuus. Huomenna mennään küriin ja siihen lupaan terävöityä!"

Saksa otti luokassa kaksoisvoiton kärjessä Ulla Salzgeber - Herzruf's Erbe (74.96 %) ennen Uta Gräf ja Le Noiria (71.81). Luokassa starttasi 24 ratsukkoa.

Stegars on lauantaina mukana Intermediate I -luokassa eilen viidenneksi sijoittuneella Rashilla, jolla hän starttaa luokan viimeisenä Suomen aikaa klo 12.05. Illalla vuorossa on Grand Prix Kür, jossa Stegars ja Axis TSF ovat lähtövuorossa klo 20.25.

Tulokset - Grand Prix

Tiedote: SRL

torstai 6. syyskuuta 2012

Stegarsille kaksi sijoitusta pikkukierroksella

Terhi Stegars aloitti mainiosti CDI4*:n Peterhof Dressur Gala -kisoissa ottamalla heti avauspäivänä kaksi sijoitusta pikkukierroksella. Stegars oli Prix St. Georges -luokassa 10-vuotiaalla trakehner-ori Lord Lucianolla (Enrico Caruso - Unkenruf) toinen tuloksella 73,026 prosenttia ja viides 9-vuotiaalla oldenburg-ruuna Rashilla (Ron William - Cordeur), jonka prosentit olivat 68,947. Luokan voitti Saksan hopeajoukkueessa Lontoossa ratsastanut Dorothee Schneider. Tällä kertaa hänen ratsunaan oli jo 16-vuotias ori Polarzauber TSF (Charly Chaplin - Tenor). Ratsukon tulos oli 74,605 %. Luokkaan osallistui 19 ratsukkoa.

Huomisessa Grand Prix'ssa Stegars starttaa Axis TSF:llä 25 ratsukon luokassa viimeisenä, Suomen aikaa klo 18.48. Mukana kisassa on mm. yksi Saksan kärkinimistä Ulla Salzgeber Herzruf's Erbellään. Ratsukko luopui olympiapaikan tavoittelusta keväällä eikä sitä ole sen jälkeen juurikaan nähty kilparadoilla.

Peterhof Dressur Gala järjestetään Gestüt Peterhofissa, Anette Jasper-Kohlin ja Edwin Kohlin valmennuskeskuksessa. Kohlin pariskunta omistaa mm. Patrik Kittelin ratsastamat Florett Asin ja Silvanon sekä tulevaisuuden lupaukset Donna Uniquen ja Sezuanin.

Tulokset - Prix St. Georges

Tanskalaisratsastaja Lone Jörgensen muuttaa Australiaan

Jo 30 vuotta Saksassa vaikuttanut, mutta edelleen Tanskaa edustava Lone Jörgensen muuttaa miehensä kanssa tämän vuoden lopulla Australiaan. Kansainvälisellä tasolla pitkään kilpaillut Jörgensen on käynyt jo muutaman vuoden ajan säännöllisesti valmentamassa Australiassa ja on päättänyt nyt muuttaa maahan pysyvästi. Tanskaa niin EM- kuin olympiakisoissakin edustaneen Jörgensenin tämän hetken ykköshevonen on FBW De Vito, jolla hän mm. sijoittui kymmenenneksi World Cupin finaalissa Hollannissa ja pitää FEI:n listalla sijaa 43.

Dujardin FEI:n rankinglistan kärkeen

Brittiratsukko, Lontoon olympialaisissa kaksi kultaa voittanut, Charlotte Dujardin - Valegro on noussut FEI:n rankinglistan kärkeen. Upea olympiamenestys siivitti Dujardinin ohi listan kärkipaikkaa kauan pitäneen Hollannin Adelinde Cornelissenin. Dujardin on kautta aikojen ensimmäinen britti kouluratsastuksen maailmanlistan kärjessä. Kolmannelle tilalle on noussut Saksan Helen Langehanenberg Damon Hillillä. Kärkikymmenikkö on pysynyt kutakuinkin samana, ainoastaan Ruotsin Patrik Kittel on pudonnut sen ulkopuolelle edellisen päivityksen jälkeen. Hänen tilalleen kymmenenneksi on kivunnut Saksan Dorothee Schneider täydentämään Saksan hallintaa listalla: 10 parhaan joukossa on peräti viisi saksalaisratsukkoa.

FWB-ruuna Donnperignon on listan sijalla 15 tanskalaisratsastajansa Anna Kasprzakin kanssa. Suomalaisista parhaiten listalla on tällä hetkellä sijoittuneena Emma Kanerva, joka on noussut Sini Spiritillään 50 parhaan joukkoon ollen 48. (aiemmin 57.). Mikaela Lindh puolestaan kärkkyy TOP 50 -paikkaa sijalla 51 (55). Sadan parhaan joukossa ovat lisäksi Terhi Stegars Axis TSF:llä (73, aiemmin 67) ja Kanerva Donnelly 3:lla (90, 85).

Muut suomalaiset FEI:n rankingissa:
231. (240.) Henri Ruoste - La Scala 3
243. (213.) Alexandra Malmström - Md Waterford
285. (292.) Emma Kanerva - Heimliche Liebe
300. (305.) Kikka Suomio - Flourian
439. (443.) Stella Hagelstam - Soraya II
518. (527.) Henri Ruoste - Jojo AZ
524. (533.) Maarit Raiskio - Znak
654. (672.) Stella Hagelstam - Hagels Achat
654. (672.) Janne Bergh - Punktir

keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Monica Theodorescusta Saksan maajoukkuevalmentaja

Monica Theodorescu on nimitetty Saksan koulumaajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi. Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä Theodorescu aloittaa tehtävässä lokakuun alussa. Menestyksekkään uran kilparatsastajana tehnyt ja vielä tänä vuonnakin Saksan olympiajoukkueeseen varalle nimetty saksalainen joutuu luopumaan kansainvälisestä kilpaurastaan, koska maajoukkuevalmentajana toiminen ei luonnollisestikaan sovi sen kanssa yhteen. Theodorescu jatkaa kuitenkin nuorten hevosten kouluttamista kotitallillaan, jossa asiakkaiden hevosten treenaamisesta vastaa jatkossa hänen avustajansa.

Maajoukkueen valmennustehtävissä Theodorescua tulevat avustamaan sekä Jürgen Koschel, joka toimii myös alle 25-vuotiaiden maajoukkuevalmentajana, että Jonny Hilberath, joka luotsasti Saksan joukkuetta hyvällä menestyksellä viime keväästä Lontoon olympialaisiin. Hilberath nousi väliaikaiseksi päävalmentajaksi Holger Schmezerin äkillisen kuoleman jälkeen, mutta hän ilmoitti jo aiemmin, ettei ole kiinnostunut päävalmentajan vakinaisesta pestistä. 

Useita arvokisamitaleita urallaan voittanut Theodorescu on kautta aikojen ensimmäinen Saksan maajoukkueen päävalmentajan tehtävään nimitetty nainen.

Viikolla 36 kilpaillaan...

Terhi Stegars kilpailee tällä viikolla Saksan Perl Borgissa CDI4*-kisoissa. Mukanaan hänellä on Axis TSF sekä pikkukierrokselle osallistuva Lord Luciano. Kisoihin osallistuu myös Katja Kuistilan omistama HP Frontier brittiratsastajansa Sarah Millisin kanssa.

Kisojen kotisivut

Kotimaan kentillä Ypäjällä kisataan perjantaista sunnuntaihin Nuorten hevosten festivaalin merkeissä. Ohjelmassa on mm. 3- ja 4-vuotiaiden ryhmäratsastusluokkia, RJL:n 5-vuotisderby sekä Breeders' Prize.

Myös Uusikaarlepyyssä järjestetään viikonloppuna kansalliset, kun sunnuntaina kilpaillaan tasolla III A-II B.

tiistai 4. syyskuuta 2012

Eva Ulfista Ruotsin mestari

Ruotsin mestaruus oli jaossa viikonloppuna Flyingessä. Mestaruuden vei nimiinsä Eva Ulf hevosellaan Caruso (Carbid - Wittlesbach). Ratsukko sijoittui ensimmäisessä osakilpailussa toiseksi ja varsinaisessa finaalissa kolmanneksi. Hopeaa otti Malin Hamilton Fleetwoodilla (Florestan i - Gormio xx) ja pronssia Maria von Essen Ferdillä (Federweisser - Charmeur). Kamppailu mitaleista oli varsin tasaväkinen. Mitaleitta jäivät niin ensimmäisen päivän voittaja Charlotte Haid-Bondegaard, joka epäonnistui Triviantilla kürissä jääden siinä luokan toiseksi viimeiseksi kuin kürin voittajaratsukko Sofie Lexner - Charming Boy, jonka sijoitus ensimmäisenä päivänä oli vasta 13.

Ruotsin mestaruuskisoissa ei nähty Lontoon olympiaratsastajia Tinne Vilhelmson-Silfvéniä, Patrik Kitteliä ja Minna Teldeä. Suomalaistuomari Maria Colliander oli mukana tuomaristossa kummassakin mestaruusluokassa.

Tulokset

BuCha 2012: Mestareiksi Fürst Fugger ja Damon's Delorange

Viikonloppuna ratkottiin nuorten hevosten Saksan mestaruudet Bundeschampionat-kisassa Warendorfissa. Sekä 5- että 6-vuotiaiden ikäryhmissä voittajahevoset olivat ylivoimaisia.

Viisivuotiaiden ykkönen ennätystuloksella 9,8 oli tamma Damon's Delorange (WESTF, Damon Hill - Rubin-Royal) ratsastajanaan Helen Langehanenberg. Tamma sai kolmesta arvostelukohdasta täydet 10 pistettä, joista yhden käynnistä. Toiseksi sijoittui ori Revolverheld 6 (WESTF, Rockwell - Landstreicher, rats. Ann-Christin Wienkamp) tuloksella 9,3 ja jaetulle kolmannelle sijalle Isabell Bachen luotsaama hannover-ruuna Bobcat (Breitling - Silvano) sekä Mike Habermannin ratsastama hannover-ori Don Darius (Don Frederico - Markus Deak xx) tuloksella 8,8.

Kuusivuotiaiden voittajaksi selviytyi Kristina Sprehen ratsastama jalostusori Fürst Fugger (OLD, Fürst Heinrich - Weltmeyer) kokonaistuloksella 9,5, pisterivistä löytyi myös kaksi kymppiä. Toiseksi nousi täpärästi tamma Novia 6 (BAY, Stedinger - Alabaster) ratsastajanaan Victoria Michalke pistein 8,6. Kolmas tila meni westfalen-oriille Sunday NRW (Sandro Hit - Donnerhall), jota ratsasti Anja Wilimzig. Oriin tulos oli 8,5.

Bundeschampionat 2012 - kaikki tulokset

maanantai 3. syyskuuta 2012

Lontoon paralympialaiset: Karjalaiselle hopeaa kürissä!

Katja Karjalainen ratsasti Suomelle upeasti hopeaa Lontoon paralympialaisten kürissä. Luokan viimeisenä startannut Karjalainen sai tammallaan Rosie prosentit 74,250. Voiton otti ylivoimaisesti Itävallan Pepo Puch Fine Feelingillä tuloksella 79,150 prosenttia. Brittien Lee Pearson jäi hieman yllättäen pronssille prosentein 74,200. Toinen suomalaisratsukko, Jaana Kivimäki - Grivis paransi tulostaan aiemmista luokista ollen hienosti seitsemäs tuloksella 68,700 prosenttia.

Tulokset

Corleone suomenhevosten koulumestariksi - Hessin Leeville 6-vuotiaiden kasvattajakilpailun voitto

Ori Corleone ja Helsingin Ratsastajien Heidi Svanborg-Lodman ottivat kultamitalin suomenhevosten koulumestaruuskisassa Ypäjällä yhteistuloksella 137,575 prosenttia.  Erittäin tiukan vastuksen antoivat ypäjäläiset Laura Porthan ja Rosmo, joiden suoritus ja voitto toisessa osakilpailussa kiristi piste-eron minimaaliseksi.  Ratsukon tulos oli 137,305%.

Heidi Svanborg-Lodman kiittää Corleonea yhteistyöhalusta. "Se oli positiivinen, iloisen oloinen ja tuntui nauttivan tekemisestä. Siirtymiset laukasta käyntiin olisivat voineet olla paremmat, mutta kokonaisuutena se oli tasaisen varma ohjelma", sanoi Svanborg-Lodman. "Hevosen vahvuudet ovat kolme hyvää askellajia, liikkeen tahdikkuus ja hyvä työmoraali – siinähän sitä on, mistä rakentaa. Koulun osalta kausi päättyy nyt, tähän on hyvä lopettaa. Ensi vuonna sitten taas."

Hopeamitalisti Laura Porthan oli Rosmoonsa erittäin tyytyväinen. "Tavoite oli olla inan verran parempi kuin eilen, ja se onnistui. Rosmo suoritti paremmin, ja pystyin itse todella ratsastamaan ja korjaamaan asioita radalla. Lisäsimme tähän küriin vaikeusastetta mm. laukkaohjelmassa, ja se näkyi pisteissä", ynnäsi hymyilevä Porthan. Porthan ja Rosmo jatkavat edelleen kilpailukautta, ja edessä on siirtyminen vaativampiin tehtäviin. Seuraava startti on parin viikon kuluttua kaikille avoimessa Vaativa B –luokassa.

Kokonaiskilpailussa pronssille nousivat Lassi Lehmusto ja A.L.Peto, jotka ensimmäisen osakilpailun jälkeen olivat sijalla viisi. Ratsukon tulos oli 133,170%. Myös Lehmusto edustaa Ypäjän Ratsastajia.

Tuomari Kari Vuorio oli tyytyväinen näkemäänsä tasoon ja iloisesti yllättynyt myös suuresta yleisömäärästä. Suomenratsujen Kuninkaalliset kokosi tälläkin kertaa Ypäjälle katsojia lähes yhtä paljon kuin kansainvälinen Finnderby. Määrä on poikkeuksellisen suuri verrattuna tavallisiin ratsastuskilpailuihin. "Mestaruudesta ratsastetaan nyt oikealla tasolla, luokkavalinnat ovat kohdallaan. Helppo A –taso on tässä toistaiseksi hyvä. Nyt kilpailun taso oli korkea, tässä näki hyvin valmennettuja ja koulutettuja hevosia, joita oli ilo katsoa", sanoi luokan puheenjohtajatuomari Kari Vuorio. "Finaaliin pääsi oikea joukko. Koreografioita ja mm. musiikkivalintoja oli mietitty kunnolla. ja ohjelmiin oli saatu rakennettua vaihtelua näiden liikkeiden puitteissa. Toki vapaaohjelmien vaikeusastetta voisi vähitellen kasvattaa", jatkoi Vuorio.

Hessin Leevi ja Stella Hagelstam voittivat 6-vuotiaiden kasvattajakilpailun kouluratsastuksessa
Stella Hagelstam ja Hessin Leevi ottivat voiton 6-vuotiaiden suomenratsujen Tapiola kasvattajakisassa, lopputulos kahden osakilpailun jälkeen oli 139,585%. Toiseksi suoriutuivat Anne Kesseli ja Sarantino tuloksella 130,315%. Kolmansiksi sijoittuivat Maija Heikkinen ja Auringon Kajo, prosentit 129,723.

"Koko voitto oli yllätys, olen ratsastanut hevosta vasta kaksi viikkoa. Hevosella on uskomaton motivaatio ja halu esittää parhaansa, joskus se yrittää enemmänkin kuin tällä tasolla olisi tarpeen. Leevillä on uskomaton mieli ja sopeutumiskyky", kertoi Stella Hagelstam, jolle Leevi on ensimmäinen suomenhevonen, jolla hän on kilpaillut. Hessin Leevin on kasvattanut Heidi Sinda. Hevosen omistavat Harri ja Katja Kuokka, jota Hagelstam myös valmentaa. Kilpailun ykköspalkinto oli 2400 euroa.

"Kisan kärki oli loistava. Mukana oli useita laatuhevosia, jotka pystyivät jo kantamaan itsensä ja työskentelemään hyvin. Osa vaatii vielä aikaa ja voimistumista, mutta uusia tähtiä tulee muutaman vuoden sisällä", sanoi luokan puheenjohtajatuomari Paula Nystén. "Näyttää siltä, että askellajeissa on tapahtunut kehitystä, laukka ja ravi ovat parantuneet. Sen sijaan käyntiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Ammattimaisuus myös suomenhevosten ratsastamisessa ja kouluttamisessa on lisääntynyt. Hevosille annetaan entistä paremmat mahdollisuudet kehittyä. Luokassa oli eri vaiheessa olevia hevosia, mutta rumaa tai heikkotasoista ratsastusta ei ollut", kiitti Nystén. 

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Lontoon paralympialaiset: Karjalainen viides ja Kivimäki kymmenes pakollisessa ohjelmassa

Kuninkaallisen Greenwich Parkin ratsastuskeskuksessa kilpailtiin lauantaina 1b-ryhmän pakollinen ohjelma. Mitalia tavoittelemaan lähtenyt ratsukko Katja Karjalainen ja Rosie ei ollut parhaassa terässä, sillä ratsastajalle nousi kilpailua edeltävänä yönä kuume ja hevonen on antibioottikuurilla haavan aiheuttaman lievän tulehduksen vuoksi. Tulos 69,739 prosenttia maksimipisteistä riitti kovatasoisessa kilpailussa viidenteen sijaan. Jaana Kivimäki ja Grivis puolestaan onnistuivat erinomaisesti, mutta tuomareiden antamat yllättävän vaisut prosentit 65,957, riittivät kymmenenteen sijaan. "Elli (Rosie) oli verryttelyssä vähän raskas, mutta odotin sen syttyvän radalla yleisön edessä. Se ei kuitenkaan sitä tehnyt, ja minulle jäi mieleen, että se oli tänään raskaampi ratsastaa kuin torstaina", kuvaili mäntsäläläinen Karjalainen suoritustaan. Keskiravista siirtyminen harjoitusraviin ei sujunut ratsukolta pehmeästi, ja sisääntulossa huononäköisen Karjalaisen ratsastama linja oli vino. Torstaina loistavasti liikkunut hevonen oli tänään myös katsojien silmään vaisumpi. Siihen voi olla syynä sen haavan aiheuttamaan lievään tulehdukseen saama antibioottilääkitys ja sen aiheuttama löysä vatsa. "Ajattelin heti radan jälkeen, että suoritus oli ala-arvoinen. Olin pettynyt. Olen ihmeissäni, että tulos kuitenkin kantoi viidenteen sijaan. Olin myös kolmanneksi paras eurooppalaisista. Nyt jäi mukavasti hampaankoloon ylihuomista ajatellen", kertoi Karjalainen.

Paralympialaisten ensikertalainen, kouvolalainen Kivimäki teki taas mielestään elämänsä parhaan radan. Grivis-ratsu sai ratsastajaltaan pelkkää suitsutusta. "Grivis tuntui niin hyvältä. Minulla oli radalla erittäin hyvä fiilis. En olisi voinut tehdä mitään paremmin. En ole vielä saanut tuomareiden arvosteluja, joten en tiedä, mistä meitä rangaistiin. Myös verryttelyssä auttanut ja suoritusta seurannut Kyra [Kyrklund] oli ihmeissään tuloksesta", Kivimäki mietti. Kivimäki oli saanut torstaina villisti ja säikysti esiintyneen Griviksen rauhoittumaan vähentämällä väkirehuja ja lisäämällä liikuntaa. Hevonen olikin henkilökohtaisessa ohjelmassa kuuliainen, letkeä ja rento, ja teki pehmeitä siirtymisiä. Maanantain vapaaohjelmaan Kivimäki lähtee vielä parantamaan sijoitustaan. "Vapaaohjelma on meidän paras juttumme. Käytän ohjelmassa Titanic-elokuvan musiikkia, lähtihän laiva sata vuotta sitten Lontoosta matkalleen."

Kultamitali yllättäen Australiaan
Kärkisijoista käytiin erittäin tiukka kilpailu, sillä mitalistit olivat kaikki samalla prosentilla. Suurin yllätys oli, että yhdeksänkertainen paralympiakultamitalisti, britti Lee Pearsonin hevosella Gentleman, joutui tyytymään hopeaan. Kultaa voitti Australian Joann Formosa hevosella Worldwide PB 75,826 prosentin tuloksella. Euroopassa lähes tuntematon Formosa vammautui 25 vuotta sitten ratsastusonnettomuudessa avatessaan porttia hevosen selästä. Hän on kaksinkertainen Oseaanian mestari viime vuodelta.

Pronssia voitti Josef ”Pepo” Puch hevosella Fine Feeling. Puch on kilpaillut vammaisratsastuksessa vasta muutaman vuoden. Kenttäratsastuksessa aina olympialaisia myöten kilpaillut itävaltalainen putosi hevosensa selästä vuonna 2008 ja sai selkäydinvamman. Hän pääsi nousemaan takaisin satulaan vuonna 2010.

Vammaisratsastusta seurasi Greenwich Parkissa täysi katsomollinen yleisöä. Ulkoareenalla suorittaneiden ratsukoiden turvallisuus pyrittiin takaamaan yleisön tarkalla ohjeistamisella. Ratsastajat kertoivat etukäteen, saako heidän suorituksensa jälkeen taputtaa. Aplodeja sai antaa vasta, kun hevonen oli suorituksen jälkeen avustajan talutuksessa. Areenalla sai myös olla haluttaessa olla toinen hevonen suorittavan hevosen seurana.

Ib-ryhmässä ratsukot esittävät koululiikkeitä käynnissä ja ravissa. Ratsastajat ovat pääasiassa pyörätuolin käyttäjiä. Huononäköisenä Karjalaisella on avustaja, joka ilmoittaa huutamalla ratsukon sijainnin kouluradalla.

Sunnuntaina ratsukoilla on välipäivä. Henkilökohtainen vapaaohjelma musiikilla kilpaillaan maanantaina klo 16.15 alkaen.

Tulokset

Tiedote: SRL